Osam domaćih podkasta koje volimo da slušamo

20.07.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/podcast_cover.jpg

Iako zvuči neverovatno dođu neki dani kada se prosto zamorimo od muzike, ili kada aposlutno ništa ne deluje zanimljivo niti u skladu sa raspoloženjem i atmosferom u kojoj smo. Isto tako dođu i dani, kada želimo svoje vreme da iskoristimo najbolje moguće, da optimizujemo svaki trenutak, i umesto praznog klackanja u prevozu i gledanja kroz prozor svoje vreme obogatimo nekim sadržajem. I to obim koji će otvoriti nova pitanja, predstaviti nove ljude, preporučiti novi sadržaj. U oba slučaja, odgovor pada na podkaste. Pričali smo već o tome koje to podkaste članovi naše redakcije najčešće slušaju a ovaj put prelazimo na domaće gradivo. Koji su to lokalni podkasti koje ne bi trebalo zaobići?

Zadovoljstvo u tekstu

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1595258914197529.jpg

Već u prvoj epizodi bilo je jasno da će ovaj podkast biti poslastica za sve ljubitelje kulture u najširem mogućem smislu. Za one kojima je smeštanje u širi kulturni i društveni kontekst neophodno, neophodno je i da pridodaju ovaj naslov na svoju listu redovnog slušanja. Biljana Keller (Biljana Srbljanović) i Vladimir Cerić (Synth Synthetic) pametno, duhovito i analitično raspredaju o različitim pop kulturnim pojavama i nepojavama povezujući muziku, umetnost, film, književnost, istoriju, i pletu beskrajno zanimljiv sadržaj. Nekada su na istoj strani, nekada se slažu da se ne slažu, ali je uvek činjenica da je slušati ih beskrajno poučno i zabavno.


Ukoliko vam treba malo nade da će budućnost ipak biti blistava, onda je ovo zanimljiv podkast za pridodati na listu. Doprinos podkast sceni od strane Beogradske otvorene škole, zamišljen je kao glas mladih gde alumnisti BOŠ-a razmatraju najvažnija pitanja na radoznao i posvećen način i dokazuju da budućnost definitivno jeste na mladima i njihovim kreativnim razmišljanjima i hrabrim idejama. Za sada je tu prva sezona, to jest serija prvih razgovora koji su trajali od marta do juna, i koji se sada mogu u celosti poslušati. U potrazi za odgovorima na klimatske probleme i pitanja, korona krizu, i gde i kako početi sa transformacijom i prilagođavanjem novom životu, mladi nude različite perspektive, poglede i moguća rešenja.


Kako sam opis kaže, ovo je podkast o ljudima koji prate svoje ideje, i verovatno i ne postoji precizniji opis. “Pokretači” zaista donosi priču o pokretačima, to jest o onima koji se ne plaše da preuzmu korake koje žele i pokrenu i sebe i druge na pozitivne promene i život kakav žele. Ne može se reći da postoji tačna nit u pogledu industrije, jer hrabrih ljudi ima u svim poljima, tako da podkast “Pokretači” izdvaja pojedince koji prate svoje ideje i realizuju ih od baleta preko filma do istorije.


Srđan Anđelić, kultni voditelj i jedan od osnivača „Devedesetdvojke“ koja je tokom devedesetih čuvala duh Beograda je nakon godina i godina pauze konačno pre nekoliko godina pokrenuo svoju emisiju. „Mjehur na Mreži“ je Srđanov projekat a on neko ko je format radio emisije koju volimo i pratimo uspostavio daleko pre nego što su podkast i sabskrajbing postojale kao reči u svakodnevnom jeziku. Mjehurov glas je nostalgično putovanje u prošlosti i budućnost istovremeno i kao i uvek se bavi najaktuelnijim pitanjima, u svom maniru. Bez fiksnog termina, nepredvidivo, provokativno i prepoznatljivo.


Važne teme jedan na jedan. Tako kaže opis podkasta a tako i jeste. U užurbanom gradskom ritmu često se desi da nemamo vremena da zastanemo i razmislimo o temema koje su stvarno važne, ali na sreću postoje oni koji znaju gde nam je dugme za pauzu. Od razgovora sa astrofizičarima o svemirskim kretanjima preko aktuelnih pitanja kako i da li putovati u trenutnoj situaciji, do borbe za život bez diskriminacije. Sve teme koje hteli ili ne, ne možemo ignorisati.


Kako autor podkasta, Galeb Nikačević kaže čovek traga od kako postoji a on svoje lično traganje obavlja kroz intervjue sa beskrajno zanimljivim sagovornicima. “Kroz razgovore i putovanja, ovo je moja potraga, moj pokušaj da pobegnem od besmisla.” Na ličnom planu mu verovatno uspeva da ovim izmakne besmislu, ali na generalnom sasvim sigurno da nas iz istog iščupa, jer su iskrenost i britkost svake od epizoda nešto što je neverovatno falilo domaćoj podkast sceni. Verovatno je to i razlog što čitava generacija kojoj se raspon pažnje meri u sekundima veoma jednostavno ostaje uključena i fokusirana, čak iako neke od epizoda traju preko tri sata. Jer nekako slušajući zanimljive dijaloge Galeba sa gostima kao što su Zoran Kesić, Srećko Horvat, Darko Perić, vreme leti. A i epizode, budući da do danas „Agelast“ broji 31 epizodu.


Autorke i voditeljke Marija Radaković i Dunja Jovanović su modnom i novinarskom svetu odavno poznate kao angažovane i aktivne. Prošle godine su njihovi stavovi i istraživanja zadobili formu podkasta, i od tada svake druge nedelje sredom postavljaju izazovna pitanja, radoznalo istražuju, i bore se za održivost primerima dobre prakse. Kako je modna industrija jedan od najvećih zagađivača kroz seriju epizoda i razgovora sa relevantnim gostima iz mode, politike i ekologije, istražuju na koje je sve načine moguće promeniti ovu industriju u savremenom svetu. Pitanju prava pitanja, bore se za i svet u kom je važnije pitanje “kako?” a ne “šta?”.


Beba na podkast sceni nastala iz potrebe da se reaguje u kriznim i kritičnim situacijama i odgovori na njih kvalitetnim i edukativnim sadržajem. Uzimajući u obzir čudnost sadašnjeg trenutka, izmenjenu socijalnu situaciju i mere fizičkog distanciranja, koje nas drže izolovane i u znatno drugačijim svakodnevicama nego pre Centar E8 je odlučio da se ta izolacija može ublažiti zanimljivim sadržajem. Tako je nastao podkast „Mladost“ koji vode Jana Šarić i Tamara Urošević, i u razgovorima sa različitim akterima savremene scene adresiraju različite izazove sa kojima se mladi suočavaju čak i u standardnom kontekstu, a koji posebno dolaze do izražaja u situacijama krize. Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjema nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije.


Saznaj više:
Povezani članci: