Tech terapija: Kako umiriti anksioznost uz pomoć tehnologije?

  14.04.2021.
  RECOMMENDED

  Bilo da ste u potrazi za meditacijom koja zaista funkcioniše, taktikom koja će otkloniti stres od posla, ili vam treba post-raskidni digitalni zagrljaj, ove aplikacije su tu da pomognu

  Verovatno nije potrebno dodatno naglašavati da je pandemija ostavila traga na naše mentalno zdravlje. Opšta nesigurnost, panika i stres rezultovali su porastom anksioznosti širom sveta i sve veći procenat odraslih ljudi prijavljuje visok stepen stresa i nelagode, a na to još treba dodati i konstantan priliv vesti iz sveta koje često zvuče u najmanju ruku nerealno, a u najgoru proizvode još stresa i panike. Ako spadate u red mnogih koji pate od konfuzije, nesigurnosti i nelagodnosti, možda će vam biti utešna informacija da je rešenje na dohvat ruke, možda i bliže nego što zamišljate.

  Novi talas sjajno razvijenih, visoko intuitivnih aplikacija mogu da posluže kao prilično dobro oruđe za borbu sa anksioznošću. Odabrali smo nove i najbolje, od kojih barem jedna pretenduje da postane novi najbolji prijatelj svih onih koji se muče sa ovim problemom. Ipak, ma koliko su sjajne, treba upamtiti da aplikacije mogu da olakšaju samo jedan deo tereta, i da je za bilo kakav veći i ozbiljniji problem, neophodno potražiti stručnu pomoć.

  REGAIN

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618411481359561.png

  Karantin (i visok stepen anksioznosti koji je doneo sa sobom) su bili prilično uzburkano more za mnoge. Ako uhvatite sebe da češće eksplodirate na svog partnera nego što mu/joj uputite neku lepu reč ili osmeh, pokušajte da instalirate ReGain. Parovi dele profil, i vi, vaš partner/ka i vaš terapeut imate pristup istoj digitalnoj “sobi”. Imaćete samostalne sesije i zajedničke, kao par, i bilo bi korisno da zapišete pitanja i pokušate da identifikujete svoje probleme, a terapeut će biti tu da vam da fidbek ili savet. Neophodno oruđe ukoliko se pitanje “šta ćemo da gledamo večeras?” redovno pretvara u viku koje se ne bi postideli ni navijači na utakmici.

  SANVELLO

  The New York Times, Američka asocijacija psihologa, Forbes i Fast Company, su složni u tome da je Sanvello džepna prva pomoć koja zaista funkcioniše. Sa korenima u kognitivnoj bihejvioralnoj terapij i mindfulness meditacijama, aplikacija nudi self-care savete, dnevne citate za pozitivne misli, i terapiju. Jedna od najinovatinijih i prilično unikatnih karakteristika je mreža podrške u kojoj je moguće pronaći ljude koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji kao i mi. Takođe, moguće je zapisivati svoje simptome, reakcije, i pratiti svoj napredak iz dana u dan što ovu aplikaciju čini programom koji funkcioniše po principu 360 stepeni.

  MOODMISSION

  Dizajniran da pomogne u prevazilaženju osećaja depresivnosti i anksioznosti, MoodMission izgleda svedeno, jednostavan je za korišćenje i ima konkretne, praktične savete. Svoju “seansu” započnite tako što ćete ispričati aplikaciji kako se osećate, a ona će uzvratiti sa listom od pet jednostavnih ali efikasnih “zadataka” koje možete da uradite i popravite svoje raspoloženje, od toga da krenete na online kurs preko zapisivanja svojih osećanja do čišćenja kupatila (da, zaista). Kompletiranje “misije” (sve su, uzgred, potkrepljene naučnim dokazima i istraživanjima objašnjenim u aplikaciji) donosi in-app “nagrade” što automatski popravlja raspoloženje.

  PARADYM

  Osmišljena da podigne samopouzdanje i samosvest, Paradym je lični trener emocionalne identifikacije. Prevedeno na jezik koji svi razumemo to znači da je ova aplikacija utemeljena u istraživanjima, i podržana od strane mnogih psihologa, life-coacheva i eksperata iz oblasti mentalnog zdravlja da bi funkcionisala kao sjajno oruđe sa prepoznavanje sopstvenih emotivnih paterna. Aplikacija se fokusira na ispitivanje i promišljanje slično onom koje se prolazi na terapiji, i nudi personalizovanu pomoć kako prepoznati paterne koje ponavljamo i kako razbiti one loše. Ova aplikacija je najbolji prijatelj za sve koji se osećaju malo nepovezano sa sopstvenim osećanjima ove godine, i kojima je potreban sveukupan boost.

  TEN PERCENT HAPPIER MEDITATION

  Ova lepo zapakovana i super-jednostavna aplikacija donosi baš ono što i obećava: učiniće vas 10% srećnijim. „Ten percent happier meditation“ se reklamira kao “ meditacija za nemirne skeptike”, koristi personalizovan pristup i sjajna je početna tačka za sve one koji nisu sigurni da li je meditacija za njih. Uz biblioteku koja broji preko 500 vođenih meditacija na različite teme od anksioznosti do roditeljstva, i od fokusa i empatije pa do problema sa spavanjem, sigurno je da će odgovor biti potvrdan. Samo je potrebno pronaći pravu meditaciju. Najbolji deo? Meditacije mogu da budu duge ili kratke koliko to vama odgovara. Mi smo zaljubljeni u kratke priče, i mrvice mudrosti idealne za pauzu za ručak posle čega se vratimo na posao odmorniji i zadovoljniji.  

  MEND

  Patite zbog prilično gadnog raskida?  U nedostatku pravih zagrljaja, Mend može da pomogne – i osigura da koristite telefon za nešto pametnije i konstruktivnije od slanja pijanih poruka bivšem partneru. Dnevni audio treninzi i audio dnevnici dizajnirani su da pomognu zalečivanje, a različiti brojači broje koliko je dana prošlo od kada smo posladnji put kontaktirali bivšeg. Korisno, i nekako tera da nastavimo i dalje u istom smeru. Pored toga aplikacija ima i puno članaka na koje upućuje, saveta o dejtovanju, i to na različite probleme i faze odnosa od toga kako komunicirati sa partnerom tokom karantina do toga kako prolaziti kroz razvod u sred pandemije. Ako ste kojim slučajem u izolaciji i u situaciji da preboljevate odnos koji se završio (u prevodu, bez prijatelja kojima možete fizički da se okružite) Mend je idealan partner koji nudi oprobane metode uz koje ćete se osećati bolje.

  HAPPIFY

  Za one koji svom mentalnom zdravlju žele da pristupe na malo laganiji i razigraniji način, Happify je odličan izbor. Uz mnoštvo aktivnosti i igrica, koje su razvili vodeći naučnici i psiholozi, eksperti iz oblasti pozitivne psihologije, mindfulnessa i bihejvioralne terapije, aplikacija je dizajnirana da otkloni negativne misli, stres i paniku. Igrice kao što su „Negative Knockout“ (pomalo kao Angry Birds, ali koristi „happiness cannon balls“) ili „Uplift“ ne zahtevaju mnogo truda, a zaista čine da se osećate bolje, i definitivno su sjajno oruđe za oslobađanje od stresa.

  Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.com

  Saznaj više:
  Povezani članci: