Još uvek ne osećate uzbuđenje zbog Olimpijskih igara? Ovih 7 filmova će to promeniti

03.05.2024.
RECOMMENDED

Olimpijske igre ove godine održavaju se u Parizu, od 26. jula do 16. avgusta, ali već odavno, širom sveta, ratse uzbuđenje u vezi s tim. Za razliku od takmičara koji se ceo život pripremaju za OI takmičenje, mi imamo nešto drugačije pripreme na umu i olimpijski duh budimo zavaljeni na kauču – gledanjem filmova o Olimpijadi.

Sportski filmovi stari su koliko i sama kinematografija, no njihova popularnost porasla je tek krajem 80-ih godina XX veka, nakon pojave filma Rocky – jedan od sportskih filmova sa najvećom zaradom u istoriji i prva sportska drama koja je dobila Oskara za najbolji film. Neki od sportskih filmova koji imaju i veću ocenu nego Rocky na sajtu IMDB su: Remember the Titans, Rvač, Cindarella Man, Million Dollar Baby, te Razjareni bik, Warrior iz 2011, Ford v s. Ferrari, Rush. Od biografskih drama i serija koje se bave životima slavnih sportista (a koje obožavamo da gledamo) do filmova koji obrađuju duh zajedništva – mnogo je ostvarenja sa sportskom tematikom. Ovog puta predstavljamo 7 filmova koje u centar zbivanja stavljaju najstarije sportske igre na svetu. 

7 filmova koji u centar zbivanja stavljaju OI
oi paris 7 filmova
paris oi 7 filmova 2

I, Tonya

Margot Robbie tumači naslovnu ulogu Tonye Harding — takmičarke u umetničkom klizanju optužene za planiranje napada na svoju suparnicu, Nensi Kerigan, pred Zimske olimpijske igre 1994. Od dramatične istinite priče do sjajnih kostima – ovo je je jedan od filmova koji gledaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Miracle

Ovaj inspirativni Disney film prikazuje istinitu priču o američkom hokejaškom treneru Herbu Bruksu — čoveku koji je transformisao grupu temperamentnih sportista sa koledža u olimpijski tim sposoban da pobedi snažan favorizovani sovjetski sastav. Neverovatno dostignuće postalo je poznato kao Čudo na ledu.

Cool Runnings

Iako je delimično fikcija, ovaj emotivni Disneyjev film zasnovan je na prvom nastupu jamajčanskog nacionalnog bob tima na Zimskim olimpijskim igrama 1988. godine u Kalgariju. Pod vođstvom Irvinga Blitzera (lik zasnovan na stvarnom Howardu Sileru), film prati četiri jamajčanska bobera koji dobijaju priliku da se takmiče na međunarodnom nivou – iako nikada nisu videli sneg.

Chariots of Fire

Ova istorijska drama prikazuje istinitu priču o dva vrlo različita trkača – pobožnom škotskom hrišćaninu Ericu Liddellu i engleskom Jevrejinu, Haroldu Abrahamsu, koji obojica žele da se takmiče na Olimpijadi 1924. u Parizu. Nakon godina treninga, obojica atletičara dobijaju priliku da se takmiče, i obojica se vraćaju kući u verski podeljenom Ujedinjenom Kraljevstvu sa zlatnim medaljama, uprkos njihovim vrlo različitim pozadinama i motivacijama.

Unbroken

Na osnovu knjige Laure Hillenbrand iz 2010. godine, Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, ovaj film priča priču o Luisu Luiju Zamperiniju – trkaču koji se takmičio na Letnjim Olimpijskim igrama 1936. godine, a kasnije postao ratni zarobljenik tokom Drugog svetskog rata. Uprkos užasnim uslovima u logorima za ratne zarobljenike, Zamperini je čudesno preživeo, i nastavio je da trči deo olimpijske baklje na Zimskim Olimpijskim igrama 1998. godine u Japanu, nedaleko od mesta na kojem je bio zatočen. Film je režirala i producirala Angelina Jolie, a napisala su ga braća Coen.

Icarus

Ovaj dokumentarac iz 2017. godine priča priču o Brajanu Fogelu, filmskom stvaraocu koji je prvobitno krenuo da istraži doping u biciklizmu, ali je na kraju otkrio veliki međunarodni skandal: državno sponzorisani olimpijski program dopinga u Rusiji.

At the Heart of Gold

Ovaj dokumentarac bavi se skandalom koji se dogodio u gimnastici SAD-a, kada je 2016. godine otkriveno da je dr. Larry Nassar, lekar nacionalnog tima, seksualno zlostavljao mlade sportistkinje.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: