Buro. Vodič: Šta radimo ovog vikenda

    08.02.2024.
    RECOMMENDED

    FILM

    Jadna stvorenja, 8. februar – premijera, 9. februar – u bioskopima

    Film Yorgosa Lanthimosa, Jadna stvorenja, koji je kod nas prvi put prikazan na Festivalu autorskog filma, večeras ima pravu beogradsku premijeru, koju organizuju Buro i MegaCom film. Nakon toga, od sutra, film će biti prikazivan u bioskopima širom Srbije.  

    Film je nastao po motivima priče Alasdaira Graya, Jadna stvorenja, i bavi se neobičnom junakinjom Bellom Baxter, devojkom koju je stvorio još neobičniji naučnik Godwin Baxter, koga ona sve vreme zove God. U glavnim ulogama gledamo Emmu Stone, Marka Ruffala, Williema Defoa.

    TAURUNUM BOY

    Projekcija i razgovor o filmu Taurunum Boy; Dom omladine, 8. februar, 20 časova (DOB//Klub)

    Momci iz Zemuna deluju opasno. Provode vreme na napuštenim mestima, prave žurke i voze motore. Snovi su im jednostavni, a ljubavi neuzvraćene. Ovo leto je prekretnica u njihovom odrastanju. 

    Film je premijerno prikazan na festivalu Dokufest Prizren 2018. godine, a beogradska premijera bila je na festivalu Beldocs 2019. godine. Film je dobio podršku za postprodukciju švajcarskog filmskog fonda Visions Sud Est, kao i podršku za produkciju nacionalnog filmskog fonda, Filmskog centra Srbije.

    Scenario i režiju potpisuju Jelena Maksimović i Dušan Grubin.

    KONCERT

    Vizelj, Zappa baza, petak, 9. februar u 21 sat

    Ovaj put grupa Vizelj je rešila da započne snažno koncertnu godinu. Sezonu počinju čašćavanjem beogradske publike koncertom i celovečernjim programom. Može se reći da prave i svoj jedinstveni Vizelj festival.

    Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača Hali Gali kolektiva će demonstrirati svoju silovitu energiju koju su u poslednje vreme digli na potpuno novi nivo. Ako ste bili na Vizelju do sada, znate šta vas očekuje, ako pak niste slušali ovaj bend uživo, obavezno dođite, ovo će biti nastup koji se ne zaboravlja! Neki ih znaju po hitovima poput: „Ne vidim te od dima“ i „Novčanice“. Neki ih vole zbog pesama poput „Nosoroga“ i „Pustinje“, neki ih znaju zbog toga što su prvi mladi bend koji je išao na turneju po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj. Mnogi ih vole jer su jedni od osnivača Hali Gali pokreta.

    FESTIVAL MAĐARSKOG FILMA

    U organizaciji Collegium Hungaricuma i Kulturnog centra Beograda od 8. do 10. februara u Dvorani Kulturnog centra biće održani Dani mađarskog filma. Tokom tri dana, posetioci će moći da pogledaju pet najupečatljivijih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji i koji su prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima. 

    Dane mađarskog filma otvara u četvrtak 8. februara u 19 časova film NA DUŠI I TELU Ildiko Enjedi, dobitnik “Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu, nakon čega će publika moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti. 

    U petak 9. februara, posle projekcije filma FOMO, sa publikom će razgovarati teoretičar filma Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije. Moderator razgovora je urednik filmskog programa KCB-a Ivan Aranđelović. Filmovi se prikazuju na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog Centra Beograda. 

    vodic film

    RUKE

    O CARNAVAL, Ruke – Gastrošor, 10. februar

    U subotu veče u Rukama nas očekuje povratak legendarne brazilske žurke „O CARNAVAL“ na beogradski podijum: Boogie, Disco, Rio Funk, Samba Soul i muzika sa svih meridijana inspirisana Brazilom.  Kroz ove muzičke svetove vodiće vas Spacewalker i Jazzmate, DJ-evi proverenog radnog staža ali i pasionirani kolekcionari brazilske muzike. Biće to dugo odlagani ponovni susret radijskog i klupskog dvojca nakon pauze od 5 godina.

    Skoro otvoreni klub Ruke je pravo osveženje na beogradskoj sceni i prava adresa za muzički program u najavi. Kompaktan podijum za igru, savršen zvuk i open-minded publika garantuju sjajan provod svakog pa i ovog vikenda u Gastrošoru.

    Saznaj više:
    Povezani članci: