Zbog čega se „diže prašina“ oko filma Megalopolis?

    27.05.2024.
    RECOMMENDED

    Francis Ford Coppola posetio je Filmski festival u Kanu s filmom Megalopolis, što je izazvalo veliku pažnju javnosti zbog redateljevog neslavnog iskustva prije 45 godina kada je zbog svojih komentara o filmu i filmskoj industriji ostao, pa, zapamćen.

    Coppolina je s novim filmom, Megalopolis, podigao očekivanja. Nakon mnogih izazova tokom svoje karijere, reditelj se vraća s velikim filmskim projektom na kojem je radio čak 40 godina. Cilj je verovatno bio da opravda prethodne komentare, te da u javnost izađe sa filmom koji će da posluži kao pokazna vežba ostalima iz industrije.

    9519b7741f8047fb4f5e2e649a4da95a

    Megalopolis je doživeo svoju premijeru na Filmskom festivalu u Kanu i može se pohvaliti impresivnom glumačkom postavom: Adam Driver u glavnoj ulozi, uz podršku Audrey Plaza, Jasona Schwartzmana, Shie LaBeoufa, Dustina Hoffmana i Laurencea Fishburnea.

    c7ecff3669b6007a03da0a15c42f6745

    Ovaj film privukao je posebnu zažnju zbog događaja iz 1979. godine. Tada je Coppola na Filmski festival u Kanu došao s nedovršenim filmom Apocalypse Now. Projekt je pratilo bezbroj problema: Glumac Harvey Keitel je otpušten nekoliko dana nakon početka snimanja, njegovu zamjenu, Martina Sheena, pogodio je srčani udar, tajfun je kasnije odmah uništio čitav set, a snimanje, koje je trebalo trajati šest nedelja, protegnulo se na 16 meseci. Coppola je morao založiti svoj auto, dom, pa čak i zaradu od prethodnih filmova kako bi pokrio troškove.

    Četrdeset i pet godina kasnije, Coppola se vraća u Kan s Megalopolisom, filmom vrednim 120 miliona dolara posle svih nedaća koje su ga snašle u prošlosti. Javnost je zaintrigirana ovim velikim povratkom i pita se hoće li ovaj projekat doneti iskupljenje za Coppolu koji je i ranije u svojoj prošlosti uspeo da nadvlada sumnjičavce, ili će Megalopolis biti još jedan neuspeh u njegovoj kasnoj karijeri.

    Megalopolis 2

    Megalopolis – Da li nam je falila distopija?

    Radnja filma Megalopolis smeštena je u distopijsku Ameriku nakon razornog događaja koji je uništio zemlju. Adam Driver glumi Cezara Catalina, arhitektu koji može kontrolisati vreme i koji sanja o izgradnji utopijskog grada na ruševinama propadajuće metropole koja podseća na Njujork.

    Megalopolis

    Giancarlo Esposito igra korumpiranog gradonačelnika koji se protivi Catalinovim planovima. Trailer prikazuje glamurozne gala svečanosti, psihodelične zabave inspirirane Starim Rimom. Film je već privukao veliku pažnju javnosti, a nakon premijere u Kanu očekujemo njegov izlazak na nekoj od platformi i u bioskopima kako bismo mogli da ocenimo da li je reč o revolucionarnom projektu ili ne.

    Za sada, tu je trailer na osnovu kog možemo da se potrudimo da zaključimo da li je ovaj film vredan pažnje, a ukoliko nas pitate, mi jedva čekamo da ga pogledamo.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: