Pretraga

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta

Tekst: BURO.

Kako stvari stoje, 2021. godine 21. veka možemo da se pohvalimo mnogim stvarima. Svi smo povezani mrežama i aplikacijama, sve se događa izrazito brzo, istražujemo Mars, otkrivamo majndfulnes. Sve je pod kontrolom i napreduje osim naše pažnje koja rapidno nazaduje i ubrzano opada iz godine u godinu. U svetu gde inače nismo mogli da se pohvalimo nekim fokusom, stvari su se dodatno pogoršale uz TikTok i ostale aplikacije koje su nam dokazale da je čak i minut sasvim dovoljan za neki zabavan sadržaj, a leto situaciju sa pažnjom čini posebno teškom. 

Razmišljamo o moru, letimo na plaže, bežimo od vrućine makar mentalno i ovih dana kada termometar gazi četrdeseti podeok u hladu, pažnja nam je dodatno razlivena a fokus rastopljen, i male su šanse da iko ima snage da se posveti nečemu i gleda recimo Tarkovskog nekoliko sati za redom. Imamo predloge i za to, ukoliko želite dugotrajne radnje i još duže kadrove, ali ukoliko ipak ne spadate u kategoriju tih sa čeličnim fokusom, otkrili smo sjajne naslove koji traju svega nekoliko minuta.

Najnoviji Almodovarov film  "La Voz Humana" je dokazao da najbolji režiseri mogu da izraze svoju ideju u svega pola sata, da to izgleda jednako fantastično kao i dugometražni film, i da nam čak malo više i prija takva kompresovana poruka. S tim na umu i oduševljeni vešću da je "La Voz Humana" stigla na Mubi platformu krenuli smo u potragu za kratkim filmovima ostalih super poznatih režisera koje možete gledati online. 

“Hotel Chevalier”

Režiser: Wes Anderson

Vreme trajanja: 13 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 1)

Možda niste znali ali Andersonov film "Darjeeling Limited" ima svoj neoficijalni prvi deo. Ako vam nikada nije bilo jasno odakle ona Natalie Portman u žutom, da li je i ona u nekom kupeu iz kog ne izlazi, i o čemu se tu radi, odgovor leži u kratkom filmu "Hotel Chevalier". Ovo je kratak i fantastičan uvod u Darjeeling, koji sjajno funkcioniše i kao film za sebe. Narativ prati čoveka u hotelskoj sobi, kome u iznenadnu posetu dolazi njegova bivša devojka sa kojom dugo nije bio u kontaktu. Art direkcija i fotografija su maestralni kao i uvek, boje tople i nežne a enterijer takav da poželimo odmah da se uselimo u Chevalier. S obzirom na to da su samo dva junaka u filmu, ovo je pre svega drama i komedija sa jakom studijom karaktera, ali ono što oduševljava je njegova snaga, i koliko toga se ispriča za samo 13 minuta.

“Wake Up”

Režija: Olivia Wilde

Vreme trajanja: 10 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 2)

Mlada žena se budi sa amnezijom u njujorškoj bolnici. Ne zna ništa osim da joj se čini da je dugo bila odsutna i da je potrebno izaći što pre i nadoknaditi izgubljeno vreme. Istrčati na ulicu, upiti sva svetla i zvukove grada, igrati sa nepoznatima na trotoaru, pevati u podzemnom prolazu, uživati u životu. Ali, na koga god da naleti, čini se kao da svi samo gledaju u svoje ekrane, i Olive Wilde postavlja pitanje koliko tehnologije je previše tehnologije i kako da se probudimo? Film je ozbiljno razdrmavanje i predlažemo da ga gledate što ranije ujutru da bi dan što bolje započeli. Soundtrack potpisuje indie pop zvezda Parfume Genius a to je definitivno dodatni plus. 

"Two Distant Strangers"

Režija: Travon Free & Martin Desmond Roe

Vreme trajanja: 32 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 3)

“Ne mogu da dišem”. To su reči koje će pratiti i progoniti čovečanstvo u godinama koje dolaze, a ova fraza je centralna premisa moćne drame "Two Distant Strangers". Scenario koji ide u loop nam je poznat iz raznih drugih naslova i filmskih i serijskih, ali ovde je 32 minuta priče posvećene čoveku koji pokušava da stigne kući do svog psa ono što režiseri opisuju kao "veliku metaforu za ono kroz šta Amerika sada prolazi". "Two Distant Strangers" je odneo kući Oskara za Najbolji kratki film, i definitvno je vredan pažnje.

“Next Floor”

Režija: Denis Villeneuve

Vreme trajanja: 12 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 4)

Svi znamo da Villeneuveov univerzum ume da postane pomalo groteskan, ali biće da je u ovih 12 minuta filma dosegao svoj vrhunac. Priča prati jedanaestoro gostiju koji se nalaze na raskošnom i luksuznom banketu na kom je sve pomalo preterano, pomalo i začudno. Malo više začudno zato što zapravo deluje kao da više prisustvuju nekom gastronomskom ritualnom obredu nego večeri. Njihov izolovan svet je apsurdan i groteskan, a neočekivano događaji koji se ređaju samo to potvrđuju.

“I’m Here”

Režija: Spike Jonze

Vreme trajanja: 30 minuta

Ako vam fokus i koncentracija nisu jača strana volećete ove filmove kraće od 30 minuta (фото 5)

Ovaj film čiju i režiju i scenario potpisuje Jonze, prati Sheldona, tužnog robota koji postoji u svetu koji nije baš u najsrećnijoj fazi svoje istorije. On rad u velikoj biblioteci, vozi se autobusom, provodi noći sam u malom stanu. Sve to se menja kada upoznaje devojku robotic koja čini da se poveže sa svetom i sobom, i da možda i po prvi put uživa u sopstvenom životu. Klasična ljubavna priča ispričana na veoma neklasičan način.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor