Pretraga

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea

Tekst: BURO.

San Trope je oduvek bilo mesto okupljanja umetnika, a u 19. veku je konačno krunisano kao vrelo inspiracije za slikare i reditelje. Mala luka poznata je po glamuroznim hotelima, klubovima i restoranima, ali i velikim glumcima i glumicama među kojima je glavna predstavnica Brigitte Bardot i film "I Bog stvori ženu". Ali, ona nije bila jedina koja je uprvo na ovom mestu snimila neki od svojih najznačajnijih filmova, pridružuju joj se Audrey Hepburn, Romy Schneider, a ovi naslovi u kojima tumače glavne uloge odvešče vas sve do San Tropea. Zavalite se i uživajte u vožnji.

TWO FOR THE ROAD

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea (фото 1)

"Two for the road" je britanska romantična komedija-drama iz 1967. godine u režiji i produkciji Stanleya Donena sa Audrey Hepburn i Albertom Finneyem u glavnim ulogama i govori o odnosu muža i žene koji ispituju svoj dugogodišnji brak kroz putovanje po južnoj Francuskoj. Film se smatrao donekle eksperimentalnim za svoje vreme, jer je priča ispričana na nelinearan način, ali se takav pristup pokazao kao pun pogodak, iako je publika imala podeljene reakcije na naizmenične skokove u prošlost i sadašnjost. Frederic Raphael je bio nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario, Audrey je dobila nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu, a Mancini je dobio nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku. 

THE SWIMMING POOL

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea (фото 2)

Ljubavnici Marianne (Romy Schneider) i Jean-Paul (Alain Delon) provode odmor u vili na francuskoj rivijeri u blizini Sen Tropea. Marianne poziva svog bivšeg ljubavnika i njegovu ćerku tinejdžerku da ostanu. Između njih raste napetost, posebno kada Jean-Paul počne da zavodi Penelope (Jane Birkin), a posledice su smrtne. Scene sa ivice bazena sigurno će vas rashladiti.

INNOCENTS WITH DIRTY HANDS

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea (фото 3)

Psihološki triler iz 1975. nastao po uzoru na roman "The Damned Innocents", napisao je i režirao Claude Chabrol, a glavne uloge tumače Romy Schneider i Rod Steiger. Julie Wormser i njen ljubavnik, pisac Jeff Marle, planiraju atentat na njenog bogatog muža Luisa. Julie se sledećeg dana nađe sama i stoga postaje glavna osumnjičena.

BONJOUR TRISTESSE

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea (фото 4)

Cecile, ljubomorna tinejdžerka koja živi sa svojim bogatim ocem plejbojom, pokušava da rasturi njegovu vezu sa Anne, zabrinuta da će poremetiti njen i očev luksuzni način života. Anne i Raymond ne znaju da je u srži njenog stava nataložena krhkost i tuga koji mogu imati tragične posledice, a od Cecile i njenog bolnog piljenja u kameru prolaziće vas jeza. Sve se odigrava na Francuskoj rivijeri 60-ih.

I BOG STVORI ŽENU

Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do San Tropea (фото 5)

"I bog stvori ženu" je jedno od najpopularnijih ostvarenja francuske kinematografije 1950-ih. Melodramu režira Roger Vadim, a protagonistkinju tumači tadašnja njegova supruga, Briggite Bardot - predmet žudnje brojnih muškaraca, koja se udaje za naivnog Michaela kako bi izbegla povratak u sirotište. Film je izazvao oprečne kritike, ali je svakako reč o jednom od najvažnijih ostvarenja u istoriji seksualne revolucije sedme umetnosti. San Trope, tada samo obično ribarsko mesto, upravo je zbog ovog filma stekao izuzetnu popularnost i postao omiljeno odmaralište pripadnika džet seta. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor