Pretraga

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu

Tekst: BURO.

Moguće je da vam već mesecima unazad mnogo toga nije jasno počevši sa požarima u Australiji preko pandemije i BLM protesta, do nedavnog novog zakona u Poljskoj u vezi sa abortusom. Deluje da svet u kom živimo danas uopšte nije onaj u kom smo živeli recimo dve godine unazad i postaje sve čudnije i teže pratiti šta se događa i zašto se stvarno događa? Dokumentarni filmovi uvek mogu da pomognu da nam rasvetle neke probleme, pozicije i moguća rešenja, i odlično su oruđe za kompresovano sticanje novog znanja. Međutim, ako želite neku temu da dodatno produbite i bolje razumete šta su izazovi i opasnosti ali i rešenja sa kojima dolazi, onda naravno da okrećemo glavu ka policama. Zato, donosimo nekoliko naslova koji vam lako mogu postati najbolji prijatelji u potrazi za odgovorima zašto pobogu i odakle ovakav uspon desničarskih i populističkih ideja svuda, kako da zaustavimo propast planete, i hoće li ova pandemija ikada prestati? Ukoliko ste se išta od ovoga u skorije vreme zapitali skrolujte za svoj "help" naslov.

"šta je populizam?"

Jan-Werner Müller

Tema: politika

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 1)

Populisti kako Müller objašnjava, tvrde da oni sami predstavljaju narod, naciju, da su njihovi politički protivnici izdajice, strani plaćenici, nepatriotska elita, da ne mogu da postoje nezavisne, neutralne političke institucije. Populista je neko ko kada preuzme poziciju moći, postaje autoritaran u svom vladanju, i veoma lako zaboravlja na demokratske norme i ostale institucije sa kojima treba da sarađuje i od kojih da zavisi, već postaje ubeđujući narod da je sve drugo bezvredno bez njega. Populista je na predsedničkim pozicijama širom sveta sve više, i veoma je važno razumeti kako se nositi sa tim i boriti protiv toga, a Müller kao vrsni filozof potanko objašnjava dinamike ovakvog profila što ličnosti što upravljanja.

"Losing Earth: The Decade We Could Have Stopped Climate Change"

Nathaniel Rich

Tema: ekologija, životna sredina, zagađenje

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 2)

Knjiga koja odgovara na pitanja "kako smo došli do ovde?" i još važnije "koliko dugo smo znali da će biti ovako loše?". Pa, prilično dugo budući da Richova sad već kultna knjiga, donosi šokantan zaključak da gotovo svaka konverzacija na temu klimatskih promena i ekologije koju vodimo danas je bila pokrenuta još 1979. godine. Rich plete narativ oko i kroz centralnog junaka, Rafe Pomerance, koji je prvi upozorio na glopadno zagrevanje u E.P.A. izveštaju iz 1979. Tada se problemu pristupilo veoma ozbiljno, toliko da su čak i konzervativci učestvovali, ali se momentum nažalost brzo izgubio i uspeli smo da dokotrljamo do 2020. u stanju gorem nego ikada.

"The Rules of Contagion : Why Things Spread - and Why They Stop"

Adam Kucharski

Tema: pandemija

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 3)

Što bi rekli stručnjaci "ako ste videli jednu pandemiju videli ste... jednu pandemiju". Situacije mogu da liče i podsećaju ali susret sa zarazom širokih razmera je "svaki put kao da je prvi". Covid-19 se ponaša drugačije od gripa koji se ponaša drugačije od bilo koje druga bolesti koja je eksplodirala svetom, ali ipak, čini se da imaju neke osnovne setove pravila koji se ponavljaju. Epidemiolog Adam Kucharski je objvio knjigu u takoreći idealno vreme i bavi se pitanjem pandemije, reprodukcije, "imuniteta krda". Ono što je takođe važno je da mnogo pažnje poklanja i još jednoj pandemiji koju poznajemo- lažnih vesti, za koju smatra da je jednako opasna kao i bilo koja druga i podleže istoj unutrašnoj logici kao i virusna. Kucharski piše razumljivo i jednostavno o izuzetno važnim stvarima tako da uopšte nije teško pratiti ga i malo bolje razumeti situaciju.

"invisible women"

Caroline Criado Perez

Tema: ženska prava

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 4)

U svojoj novoj knjizi, Caroline Criado Perez, veoma detaljno i precizno secira svet u kom živimo na mnogo nivoa dokazujući u kojoj meri je ovo svet napravljen po meri muškarca. U njemu, žene se još uvek bore sa diskriminacijom, nasiljem, potplaćenim radom i ostalim problemima. Caroline skreće pažnju na sve one stvari koje uzimamo zdravo za gotovo a koje potvrđuju u kojoj meri je ovo zaista "a man's man's man's world", i na koliko je polja tek potrebno raditi da bismo došli do onoga što liči na pravu jednakost.

"the good immigrant usa"

uredile: Nikesh Shukla i Chimene Suleyman

Tema: rasizam, emigracija

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 5)

Dvadeset i šest autora donose svoje priče o tome šta znači biti "drugi". Ova kolekcija eseja govori o stanju u SAD danas, o pravima i neravnopravnosti i donosi kompleksni, raznovrsni pregled marginalizovanih perspektiva iz brojnih, fascinantnih uglova. Odnos privilegovang dela stanovništva sa onima koji to nisu je uvek problematičan, a ova knjiga postavlja temelje tim odnosima i pokazuje prstom na sve pukotine u američkoj politici identiteta neretko pokrećući potresne i iskrene debate i pozive na dijalog i promenu.

"the age of surveillance capitalism"

Shoshana Zuboff

Tema: tehnologija

Ako vam nije jasno šta se događa u savremenom svetu, ove knjige mogu da vam pomognu (фото 6)

Pre nego što se pojavio film "Social Dilemma" profesorka Shoshana Zuboff (koja se naravno i očekivano i pojavljuje u filmu), je među prvima počela da priča o novim opasnostima koje tehnologija donosi i "prodaji" podataka. Zapravo, da priča o tome kako se kapitalizam transformisao i naučio da eksploatiše sve što može zahvaljujući prednostima digitalnog doba. U pitanju je "novi ekonomski poredak koji koristi ljudsko postojanje kao sirov materijal za komercijalne prakse, predikcije, prodaju". Njena knjiga donosi ultimativnu spoznaju o tome kako je kapitalizam pronašao nove načine da sve i svakoga pretvori u korisnike od kojih ima koristi, i kako smo mi sami naši umovi, razmšljanje, ponašanje, potrebe postali najvredniji izvor profita. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor