Da li su umesto papa časne sestre novi favoriti popularne kulture?

    11.08.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/casne_sestre_cover.jpg

    Fenomen papa u popularnoj kulturi je u jednom trenutku ozbiljno uzeo maha, i iako savremeni svet nije baš najidealnije tlo za religijske tematike i plotove, isti ti samo sa twistom su nešto što i te kako volimo. Život iz perspektive pape, raskoš sakralnih prostora i zavrzlame unutar katoličke crkve uvek zvuče kao dobar zaplet, i iako nismo svi nužno religiozni, nešto u papskim narativima nas je držalo prikovanim za ekrane. Istina, to nešto se zove i Jude Law, ali ima tu još nečega. Nekada se prosto desi da se popularna kultura u naletima opsedne nekom temom, i tako i dobijemo manje ili više očekivane pop kulturne trendove koji potraju neko vreme. Kako se čini još neko vreme se ostaje u domenu religije, ali ovaj put na scenu stupaju časne sestre.

    Na ovaj fenomen smo nedavno obratili pažnju kada se u kratkom vremenskom periodu na nekoliko mesta pojavila reč “nun” kao sastavni mnogih naslova, a jedan od njih je Nuntok. Uprkos tome što od TikToka sad već stvarno očekujemo sve, NunTok iliti TikTok kaluđerica (pravih, nikakav role play nije u pitanju, odmah da se razumemo) ostaje kao jedan od najviše iznenađujućih trendova ove platforme.

    @carmeldcj

    Nekoliko časnih sestara su u poslednjih nekoliko dana postale prave zvezde TikToka, i za nekoliko nedelja sakupile preko 200,00 pratilaca što je prilična stavka za bilo koga i iz redova običnih, a kamoli “svetih lica” i prilično neoubičajen razvoj stvari. Zvezde NunToka su monahinje holandskog katoličkog reda, Carmelite manastira u malom selu Fogelencang u Holandiji a mastermajnd iza ideje da krenu sa viralnim sadržajem i približe se nekoj novoj publici je sestra Hannah, koja je i pokrenula profil @carmeldcj . U celom manastiru ih je ukupno pet, od čega se Hannah i još dve časne sestre najčešće pojavljuju a Hannah je i jedna od najmlađih. Redu se pridružila tek pre četiri ipo godine nakon što je boravila tu nekoliko nedelja i odlučila da treba da posveti svoj život Isusu. Ipak to što je posvećena religiji ne znači da ne želi da uvede katoličku crkvu u novi milenijum i donese sve trendove koji se odvijaju u svetu izvan manastira. Pre TikToka, uspela je da ubedi sve da je neophodno pokrenuti i Instagram i Facebook nalog njihov crkve i manastira i kako i sama kaže: “Želimo da pokažemo ljudima da nastavljamo da postojimo i da iako smo časne sestre, još uvek smo i normalni ljudi.”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/1597160998939821.jpg

    WARRIOR NUNS

    Kad smo kod osavremenjivanja, i nešto drugačijih kaluđerica nemoguće je zaobići Netflixovu novu seriju “Warrior Nuns”. Čudna i bizarna kao što joj ime i kaže (mada ruku na srce nedovoljno koliko bi mogla da bude), “Warrior Nuns” su donele potpuno drugačiji pogled na pitanje pozicije žene u okviru religije. Časne sestre su uvek smatrane pomoćnicama koje istina “rade” za Boga, ali su nekako u svim tim narativima uvek ostajale u drugom planu i u poziciji gde pomažu. Nisu nosioci akcije nego pomagači da se akcija realizuje, što u suštini nije samo nužno ni pitanje pozicije konkretno sestara koliko ono koje je dugo dodeljivano ženama uopšte. Ova serija istina možda nije vrhunac Netflixovih ostvarenja (iako na momente jeste dosta zabavna i privlačna, samo nažalost u onim drugim momentima se malo isprazno vuče) ali je došlo do jedne sasvim zanimljive promene paradigme. Superheroji koji se bore protiv ultimativnog zla u svim njegovim oblicima, su sada zapravo superherojke i u pitanju je grupa prilično badass časnih sestara, što je nekako, čudno osvežavajuće.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/1597160999140449.jpg

    DRACULA

    Sličan spin se zapravo dogodio u još jednoj seriji a to je “Dracula”. U klasičnoj interpretaciji Van Helsing je hrabri ubica vampira koji je poznat kao zakleti neprijatelj grofa Drakule, a sestra Agatha ima malu sasvim sporednu ulogu. U novoj BBC adaptaciji, Agatha je predstavljena kao prilično sumnjičava, granično agnostična i gotovo ateista časna sestra, sa prilično mnogo hrabrosti i duha, a autori serije kažu da je bilo dovoljno da pogledaju kostim i da shvate da su ‘časne sestre manje više obučene kao superheroji i idealne su za borbu protiv vampira, zar ne?” Tako je nekako došlo do toga, da Agatha od sasvim sporedne uloge postane Van Helsing glavom i bradom, i da je ovaj put glavni neprijatelj grofa Drakule zapravo žena, sa plaštom superheroja.
    Rečju, kako stvari stoje u ovim redovima, žene preuzimaju igru. Amen to that!

    Saznaj više:
    Povezani članci: