Predlažemo filmove uz koje možeš da se isplačeš

    12.09.2023.
    RECOMMENDED

    Dođu oni dani kada vam je potrebno veče da se zabundate u ćebe, legnete u krevet i ljudski se isplačete. Za to nekad postoji razlog, a desi se i da bude sto manjih razloga koji se spoje da stvore onaj neopisivo težak osećaj u grudima.

    Ne ide nam svima da jednostavno pustimo suzu, umijemo se i nastavimo dalje. U to ime, Buro predlaže četiri beskrajno nežnih filmova koji će vas sigurno pogurati na plač (i na katarzu).

    Never Let Me Go

    Iako niste pročitali istoimeni roman od autora Kazuo Ishiguro, ovo je jedan od retkih slučaja gde je film možda bolji od knjige. Priča prati dve drugarice i jednog dečaka, koji tumače Keira Knightley, Carey Mulligan i Andrew Garfield, i ljubavni trougao koji se formira tokom njihovog odrastanja. Začkoljica jeste što su oni zapravo klonovi sa kratkim životnim vekom, stvoreni s ciljem da postanu davaoci organa. Ipak, u ovom distopijskom svetu, klonovi koji dokažu da dele iskrenu romantičnu ljubav mogu biti pomilovani i dobiti priliku da stvore zajednički život u realnom svetu. Snimljen širom Engleske, Never Let Me Go je atmosferičan i melanholičan film koji tumači meru istinske ljubavi i prolaznost vremena.

    Short Term 12

    Sledi još jedna ljubavna priča, ali za razliku od prethodne Short Term 12 je utemeljen u realnosti. Takođe, ovo je bila prva glavna uloga glumice Brie Larson, sa kojom su svi sada upoznati iz filmova kao što su Room i Captain Marvel. Larson tumači Grace, mladu devojku koja sa svojim dečkom radi u domu za problematičnu omladinu. Dok pomaže tinejdžerima da se nose sa mentalnim zdravljem i nasiljem u porodici uporedo saznaje da je trudna. Njen otpor prema majčinstvu izlazi na površinu i dok se obmotava život tinejdžera sa kojima radi, saznajemo razloge zbog čega se koleba oko odluke da li da zadrži dete. Short Term 12 nije postigao komercijalni uspeh ali je indie dragulj koji će vas naterati na suze.

    Blue Valentine

    Mnogo pre nego što je igrao Kena u Barbie filmu, Ryan Gosling je tumačio glavnu mušku ulogu u jedan od najsrceparajućih filmova o ljubavi, porodici i bračnoj zajednici. Nije u pitanju The Notebook, već Blue Valentine iz 2010. godine. Priča prikazuje odnos između Deana i Cindy (Michelle Williams) kroz dva vremenska toka – početak njihove ljubavi i kraj. Niz intimnih kadrova i tihih dijaloga oslikava sasvim običan način na koji ljubav ume da se menja vremenom, i podseća nas koliko je teško suočiti se sa time.

    The Florida Project

    Ovaj film iz 2017. godine vrti se oko letnjih avantura šestogodišnje devojčice koja živi sa singl majkom u jeftinom motelu u blizini megalomanskog Walt Disney rizorta. Suočavanje sa siromaštvom prikazano je kroz oči male Moonee koja zna da nešto nije kako treba ali prosto ne može da razume u čemu je tačno stvar. Jarke boje i naizgled naivan scenario prikrivaju tešku istinu o borbi za opstanak, a ceo film će vas minut po minut rasturati u paramparčad dok će kraj ponovo da vas sastavi.

    Saznaj više:
    Povezani članci: