„Stutz“: Moćna i ranjiva priča o psihoterapeutu Jonah Hilla

    07.12.2022.
    RECOMMENDED

    Obožavamo Jonah Hilla. Ne samo zbog sjajnih i urnebesnih uloga iz naših omiljenih komedija, već zato što svims vojim delovanjem van filmskog platna ruši stereotipe o različitim problemima, istupajući iskreno i veoma lično. Bilo da priča o pozitivnoj slici tela i sramoćenju na osnovu telesnosti sa kojim se i sam susreo, ili da otvoreno govori o mentalnom zdravlju i anksioznosti sa kojom se bori već 20 godina i zbog koje je često izbegavao medijske kampanje filmova u kojima je glumio. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1670415678395769.png

    Međutim, tu nije kraj, sa novim dokumentarnim filmom koji je snimio on ide dalje, ne samo u samootkrivanju svojih problema, već u otvorenom nuđenju rešenja i popularisanju psihoterapije. Kroz film koji poptisuje kao reditelj, a koji je rađen u dokumentarnoj formi, Jonah nas upoznaje sa svojim dugogodišnjim prijateljem i psihoterapeutom Philom Stutzom. Ovo nije samo priča o važnosti psihoterapije i urgentnosti da kada nam je loše, podelimo misli sa nekim ko nas razume, već i o moći razgovora i krucijalnosti poklapanja misije i energije sa onim koga smo odabrali da se brine o našem najkrhkijem delu bića. 

    Umesto isceniranih tradicionalni jednostranih intervjua, ovaj film nudi obilje iskrenih razgovora o mentalnom zdravlju i ljudskim manama koji vode dva muškarca usput formirajući neodoljivo dirljivu i toplu vezu. Hill nas vodi kroz Stutzova učenja u primenjenom kontekstu, koristeći ih za borbu protiv sopstvenih artikulisano izraženih osećanja gubitka, praznine i srama. Retko koja holivudska zvezda je otkrila toliko sebe, te je ovo neka vrsta potpunog ogoljavanja pred publikom koja je rezultirala možda najjačim njegovim performansom ikada – u ulozi sebe. Ali ono što je najvažnije, ovo je jedno od najjačih i verujemo najdelotvornijih destigmatizacija mentalnog zdravlja u pop kulturi. Ovo je priča o ranjivosti, slabosti i sirovosti iskustava koje težimo da prepakujemo za druge u neke druge kalupe. 

    „Ne možete ići napred ako niste ranjivi“, kaže Stutz Hillu u trejleru za ovaj film. „Ranjivost je naša povezanost sa ostatkom sveta. Daješ signal svetu: ‘Potreban si mi jer ne mogu ovo sam.’ „

    Saznaj više:
    Povezani članci: