Šta je social jet lag i kako da ga prevaziđete?

    21.01.2022.
    RECOMMENDED

    Obilne trpeze, po koja čaša vina više, odlazak u krevet u sitne sate – jasno je da ovo opuštanje dolazi na naplatu. (Slažemo se, baš nije fer.) Praznici su prošli, vratili ste se na posao, ali se osećate umorno, razdražljivo i generalno niste baš bili spremni za povratak? Naučnici su uz vas, jer nije u pitanju samo onaj mučni, neobjašnjivi osećaj kad se treba vratiti radnim obavezama. Sve i da ste izbegli let avionom i ušuškavali se u toplini svog doma, vrlo je moguće da su se zone pomešale i social jet lag umešao prste u vašu svakodnevicu.

    U PITANJU JE KAŠNJENJE PRIRODNOG SATA ZA SPAVANJE KOJE NASTAJE KADA OSTANETE BUDNI DO KASNO UVEČE (IZ BILO KOJIH RAZLOGA), A ZATIM SPAVATE DA BISTE NAOKNADILI PROTRAĆENE SATE. OVA PRAKSA DONOSI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI, JER VAM NEĆE VAM POMOĆI DA SE OSEĆATE ODMORNIJE: NAŠ UNUTRAŠNJI SAT SE VIŠE PLAŠI PROMENA NAVIKA NEGO KRAĆE NOĆI.

     

    Kao što vidite, social jet se lag vrlo lako može zakačiti kao produžetak burnog vikenda, dakle nije vezan nužno za praznike. Ciklus spavanja i buđenja biva poremećen konstantno modifikovanim rutinama. Loše navike se tiho ušunjaju u naše svakodnevice, meseci prolaze, one se učvršćuju da bismo na kraju shvatili da smo neke godinama gradili (ne)svesno. Kvalitetan san ima ogroman uticaj na naše ukupno blagostanje. Ako niste sigurni da li postoje greške u vašoj unutrašnjoj zoni, odgovorite sebi na ova tri pitanja. 1. Da li ste najaktivniji popodne? 2. Da li ste skloni tome da idete u krevet kasno uveče? 3. Da li se ujutru budite umorni i nevoljni? Ako su odgovori potvrdni, vrlo je verovatno da patite od social jet laga. Osnovno pitanje koje se postavlja jeste: Kako uravnotežiti ciklus spavanja?

     

    Diskonektujte se barem pola sata pred odlazak na spavanje. ovu rečenicu ste verovatno pročitali bezbroj puta, ALI TO SAMO GOVORI KOLIKO JE KORISNA, IAKO SVI OD NJE UPORNO OKREĆEMO GLAVU. jEZIKOM NAUKE: Takozvano „plavo svetlo“ koje emituju SVI elektronski uređaji, moraju se isključiti pre spavanja kako bi se podstaKAO SAN. Ako verujete da vam skrolovanje pomaže da se opustite i bolje spavate, MORAMO DA VAS RAZOČARAMO, GREŠITE. Sledi još jedna rečenica koju ste takođe pročitali masu puta, ali moramo je ponoviti: fizička aktivnost, pa i šetnja od pola sata dnevno donosi ogromne benefite našem telu. Ko će mu pomoći ako ne mi? pokušajte da se svakog dana budite u isto vreme. Dodatno se preporučuje da ne konzumirate kofein 5-6 sati pre sna kao i da izbegavate večeru pred spavanje. prilagodite dušek i jastuk vašim fizičkim karakteristikama i slobodno na ovu listu dodajte ono što vama radi. 

     

    Osoba sa dobro postavljenim cirkadijanskim ritmom treba da ima vrhunce energije ujutru oko 10 sati. Zatim ova energija opada tokom ranog popodneva i konačno raste oko 18 časova. Posle večere energija ponovo opada jer se naše telo sprema za spavanje. Sve što je potrebno jeste da ga pažljivije osluškujemo.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: