Pretraga

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina

Tekst: BURO.

Ove godine smo videli kako to izgleda kada neko samo odjednom eksplodira scenom, kao što je to svojim albumom učinila Phoebe Bridges ili Doja Cat verovatno najslušanijom pesmom godine ili Megan Thee Stallion najplodnijim saradnjama. Sa celom novom godinom ispred nas, gledamo u budućnost i mapiramo nova imena autorki koje će tek postati kosmičko čudo u 2021.  

Fascinantne muzičarke, jedinstvene i u stilu i žanru, neverovatan spektar mogućnosti, iskustava i perspektiva. Upoznajte devojke čije vreme tek dolazi.

Priya Ragu

Ko: Priya Ragu

Šta: R&B ali ne onakav na kakav smo navikli

Odakle početi: Good Love 2.0

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 1)

Iako njena muzika najbliže može da se opiše kao R&B, Priya Ragu radi sasvim drugačiji R&B od onog koji smo slušali pre. Njen debitantski album (još uvek bez imena) ima primese Musiq Soulchild i Lauryn Hill, i osećaju se uticaji njihovog zvuka ali se i te kako oseća Raguino šrilankansko nasleđe od semplova iz Kollywooda (filmska industrija sa filmovima na Tamil jeziku) do table (tradicionalne ručne udaraljke). Ragu je počela da svira violionu sa 7 godina, a sa 10 se pridružila tatinom bendu koji je svirao na raznim tradicionalnim, porodičnim događajima. “Svirali smo mnogo pesama šri-lankanskog pokreta otpora, pesme oslobođenja i to na raznim venčanjima, pubertetskim ceremonijama, koje su deo tradicionalne kulture južne Indije.” Priya je ozbiljno i samostalno počela da se bavi muzikom tek pre dve godine, kada je odlučila da mora da proba, preselila se u Bruklin na dve godine, i odatle vratila sa albumom pesama. Potpisala je odmah ugovor sa Warner Records i od tada je sve krenulo: nastupala na Ted Talk, postala mnogo eminentnija u Švajcarskoj, gde inače i živi, a njen debi singl Good Love 2.0 je doživeo i remix od strane Little Dragon.

Mulatto

Ko: Alyssa Michelle Stephens

Šta: rap

Odakle početi: Od njene saradnje sa Gucci Maneom "Muwop"

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 2)

Alyssa Michelle Stephens se prvi put u javnosti pojavila u realitiju "The Rap Game" još 2016. i sa samo 18 godina bila pobednica prve sezone. Tada je koristila ime Miss Mulatto ili Big Latto, a danas se opredelila za Mulatto ali kako stvari stoje izgleda da će i to morati uskoro da menja budući da su mnogi komentarisali političku (ne)korektnost takvog imena. Ono što Mulatto nema kada je u pitanju sreća sa odabirom umetničkih imena nadoknađuje neverovatnim talentom za rep, a to su prepoznale i zvezde ove scene poput Cardi B. Mullato je učestvovala u spotu “WAP”, istina ne kao reperka, ali da kao jedna od devojaka koje se pojavljuju na kraju i koje spadaju u "hram" muzičkih diva današnjice koje autorke pesme "WAP" cene . Mulatto pored talenta za rep ima i dobar backrground budući da je rođena u Atlanti koja je poznata kao “kolevka pokreta za ljudska prava” i dovodi se u vezu sa mnogima muzičarima kao što su Usher, Andre 3000, TLC i Donald Glover AKA Childish Gambino. “Ja sam odrasla na snimanjima video spotova, u studijima i bekstejdževima na koncertima.” kaže Mulatto, a to da su muzika i ritam u svakom njenom pokretu se jednostavno vidi.

Lous and the Yakuza

Ko: Marie-Pierra Kakoma

Šta: trap, R&B, pop

Sa čime početi: Definitvno “Dilemme” koju verovatno već znate ali niste znali čija je

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 3)

Marie-Pierra Kakoma koja stoji iza Lous and the Yakuza je do dvadesete godine prošla nešto što neko ne prođe za ceo život. Živela je u ratom razorenom Kongu, zatim u post-genocidnoj Ruandi, stigla u Belgiju i odrastala u prilično problematičnom kraju, a to sve pre nego što je kao tinejdžerka postala beskućnik na neko vreme. Sve te teme, pitanja identiteta, porekla, sopstveno iskustvo, istražuje i predstavlja na svom izvanrednom autobiografskom, debitantskom albumu Gore, koji je objavila 2020. pod umetničkim imenom Lous (anagram od “soul”) and the Yakuza. Kako sama objašnjava naziv Gore dolazi iz sveta filma. “Gore je žanr horor filma koji je toliko krvav, nasilan i treš u nekim momentima da postaje apsurdan i zabavan. Moj život je bio toliko surov da mi je lakše da se smejem zbog toga nego da plačem. Želim da predstavim tamu života, onu stranu koju niko ne želi da vidi, zato što kada jednom nešto identifikuješ onda možeš i da ga izlečiš.” Njena muzika prevazilazi granice žanra i kako Kakoma kaže o muzici treba razmišljati samo kao o sponi koja povezuje ljude i prenosi neku poruku. To je njena snaga. Pored toga što se probija krupnim koracima na muzičkoj sceni, Kakoma je i sve moćnije i primetnije lice u modnoj industriji i do sada je radila kampanje za Celine i Louis Vuitton, a ima i dosta projekata koji čekaju da stignu na red u 2021. Jedva čekamo da vidimo kakva moćna sila će tek postati. Naime, ona koja pored zabavne industrije ima na “to do” listi za 2021. i dizajniranje co-working prostora u Belgiji, zidanje bolnica u Ruandi, završavanje knjige i novi album. Bra-vo!

Celeste

Ko: Celeste Epiphany Waite

Šta: soul, alternativni R&B, džez

Odakle početi: Obavezno od “Stop This Flame”

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 4)

Britanska autorka jamajkanskog porekla je sinonim za raskošan, klasičan, bogat vokal koji ima toliko moći da jedva čekamo da vidimo šta će sve napraviti. Ove godine je dobila nagradu BRITs Rising Star (Jorja Smith je recimo bila dobitnica 2018.) i s pravom je neko od koga se tek očekuje mnogo. Za početak, 26. februar je rezervisan za njen debitantski album “Not Your Muse”, a svojim pesmama Celeste deluje kao neko ko je odlučan, nezavisan i ko zna u kom pravu želi da ide. Euforična je i ume da nas oporavi svojim glasom i radujemo se svemu što će raditi. Njen glas uparen sa melodijama u kojima obično preovladava klavir je idealan izbor za zimska nedeljna jutra. Uvežbavajte staro gradivo dok nas ne obraduje novim numerama u februaru.

Bree Runway

Ko: Brenda Wireko Mensah

Šta: pop, R&B, hip-hop

Odakle početi: "All Night"

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 5)

Pevačica i reperka (i da jednako dobro se snalazi u oba, budući da ima sjajan glas i neverovatnu rep tehniku) jeste tek na početku svog vrhunca ali je već prepoznatljiva po tome što uparuje hrabre melodije sa još hrabrijom estetikom i podseća na to kako se “gradi” superzvezda. Kod nje je mnogo toga “over the top”, ali zato njeno ime rađa prepoznavanje i veoma je autentično, a ona je pojava sa kojom mnogi žele da rade. Sarađivala je sa mnogima i to kroz razne žanrove od avangardne Rine Sawayama i Yung Baby Tate, to njenog reperskog visočanstva THE Missy Elliott. Runway je zapravo najbolje opisati kako je i samu sebe opisala u YouTube opisu: “kao da Lady Gaga i Lil Kim imaju dete”. Well… imaju ga, i spremno je da osvoji scenu.

Beabadoobee

Ko: Beatrice Laus

Šta: alternativni rock

Odakle početi: Od početka, i njenog debitanskog albuma “Fake It Flowers”

Big bang: Ove devojke su nova imena muzičke scene i 2021. je njihova godina (фото 6)

Beatrice ‘Beabadoobee’ Laus je rođena na Filipinima, ali se sa samo tri godine preselila u London u kom je odrasla. Kamden u kom je odrastala je sinonim za vibrantno mesto u kom se mešaju mnoge kulture, i ta multikulturalnost sa kojom je rođena i u kojoj je rasla, je ostavila genijalnog traga i u njenoj muzici. Počela je da svira gitaru za 17 godina, i često nastupala za bendom The 1975 na njihovim turnejama. Trenutno rade zajedno na nekim novim numerama. Njen prvi album singl Coffee je pobrojao stotine hiljada pregleda za samo nekoliko dana, a danas ima u proseku oko 14 miliona streamovanja mesečno na Spotifyju. Beabadoobee postaje sila alt rocka, a kako kaže samo želi da stvara muziku za druge, i da je koristi kao zdrav način da se izrazi. “Nadam se da ću svojom muzikom širiti svest o društvenoj nepravdi, nevezano za to koliko mene pogađa ili ne.” Njen debitantski album “Fake It Flowers” je objavljen pre dva meseca i jedno je od boljih ovogodišnjih ostvarenja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor