Reditelj Nikola Spasić nam preporučuje filmove sa Novi Sad Film Festivala

13.09.2024.
RECOMMENDED

Sezona domaćih filmskih festivala može da počne. Prvi na redu: Novi Sad Film Festival. Festival se održava drugi put ove godine, od 18. do 22. septembra.

U želji da se pozicionira kao novi simbol Novog Sada, festival je usmeren ka nacionalnom i internacionalnom filmu i već u svojoj drugoj godini postiže veliki uspeh najavljujući čak sedam premijera, četiri nacionalne i tri regionalne, i sve to u glavnoj takmičarskoj internacionalnoj selekciji.

Novi Sad Film Festival ističe se i po tome što je jedini filmski festival u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora – takmičarskom selekcijom Game Cinematics, koja povezuje gejming i film, te promoviše saradnju IT scene i kinematografije.

Selektora glavne takmičarske internacionalne selekcije, reditelja Nikolu Spasića pitali smo jedino logično pitanje – šta da gledamo? Iz bogatog programa takmičarske i revijalne selekcije, izdvojio je pet naslova koje ne treba da propusite, i to posebno ako tražite…

Jedan film koji će vas motivisati da sagledamo stvari iz nove perspektive

Voy, voy, voy, r. Omar Hilal (Egipat)

Film Voy! Voy! Voy! debitantsko je ostvarenje egipatskog reditelja Omara Hilala. Film je doživeo izuzetno uspešan početak na festivalima, uključujući Međunarodni filmski festival u Roterdamu, gde je bio jedan od najomiljenijih naslova, a održane su tri pune projekcija zbog velike potražnje. Film je osvojio prestižnu nagradu za Najbolji egipatski film 2023. godine koju dodeljuje Egipatska asocijacija filmskih kritičara. Takođe, na Split Mediterranean Film Festivalu, osvojio je i Nagradu publike i Nagradu žirija za najbolji igrani film.

Reditelj Omar Hilal nas filmom vodi u Egipat 2013. godine, kroz istinitu priču o Hasanu, čuvaru koji živi skromnim životom sa svojom majkom u Kairu. Njegovi snovi o boljoj budućnosti van domovine postaju stvarnost kada otkriva fudbal za slepe. U potrazi za avanturom, Hasan se upušta u riskantnu igru pretvarajući se da je slep kako bi se pridružio timu uoči finala Svetskog prvenstva u Evropi. Na tom putu, atraktivna novinarka otkriva njegovu priču i pokušava da je podeli sa svetom. Kako Hasanov podli plan počinje da se urušava, on i njegov prijatelj idu do nezamislivih granica ne bi li zadržali Hasanovo mesto u timu i ostvarili njegov san o begu u Evropu.

novi sad film festival Farag Football team Voy voy voy

Jedan film koji će vam otvoriti oči za drugačije kulture

Jigarthanda DoubleX, r. Karthik Subbaraj (Indija)

Za film Jigarthanda DoubleX se takođe može reći da je izazvao značajnu pažnju. Prvi film Jigarthanda bio je veoma dobro prihvaćen, a nastavak se nadovezuje na to. Reditelj Karthik Subbaraj poznat je po inovativnom pristupu i velikom uspehu koji su ostvarila njegova dosadašnja ostvarenja u indijskoj filmskoj industriji.

Glavni junak filma, Kirubai Aroiayaraj, nalazi se u bezizlaznoj situaciji kada mu je naređeno da izvrši nezakoniti čin kako bi ostvario svoj san o poslu u policiji. Umesto da se povinuje, odlučuje da se preruši u filmskog reditelja i uplovi u opasni svet gangstera Allius Caesara. Nakon niza neuspešnih pokušaja da ga eliminiše, Kirubai smišlja maštovit plan kako da okrene Caesara protiv najopasnijeg kriminalca Shettanija, poznatog kradljivca slonova. Ova napeta priča vodi nas čak do skrovitih šumskih predela, gde se gangster počinje svoju borbu za pravdu i zaostavštinu.

novi sad film festival FILM STILL 1 1 2

Jedan film koji možete gledati sa porodicom

Za danas toliko, r. Marko Đorđević (Srbija)

Film Za danas toliko verovatno ne treba posebnu najavu. Pisma koje je dobio već su posvedočila o njegovom uticaju – i dala dovoljno razloga da ga pogledate. Marko Đorđević je poznat po tome što uspeva da uhvati suštinu svakodnevnog života u svojim radovima, a ovaj film dodatno naglašava vrednosti porodice i zajedništva.

novi sad film festival ZDT master 10 08 FINAL MASTER SEQ.00 23 28 01.Still007 1

Jedan film za dejt

Calladita, r. Miguel Faus (Španija)

Film Tiha sluškinja je izazvao interesovanje zbog teme i načina na koji istražuje socijalne i kulturološke aspekte života u Španiji. Miguel Faus svojim radom postakao je razgovor o radnim uslovima i ljudskim pravima u uslužnom sektora, pa je ovo bio jedna od glavnih tema na festivalima na kojima se prikazivao.

Junakinja Ana je upravo stigla iz Kolumbije i radi kao sobarica u luksuznoj vili u Španiji, gde bogata porodica trgovaca umetninama provodi svoje letnje praznike. Radi neumorno i bez ugovora, pod obećanjem boljih uslova nakon leta, sve dok ostane poslušna, diskretna i tiha. Međutim, preko Gisele, zaposlene u susednoj kući, Ana će otkriti da stvari ne funkcionišu baš onako kako joj je rečeno, i naučiće da se malo više zabavi tokom svog leta na Kosta Bravi.

novi sad film festival Calladita Still 3 1

Jedan film koji će vas inspirisati na promenu

Priča jedne mladice, r. Jovana Milanko (Srbija)

U ovom fascinantnom dokumentarcu, rediteljke Jovane Milanko, pratimo život dunavske mladice, vrste ribe koja nastanjuje planinske reke i potoke. Kroz zanosnu fotografiju i scenične kadrove, film nas uvodi u čarobni podvodni svet reka Drina i Vrelo. Prikazujući borbu ove kritično ugrožene vrste, dokumentarac osvetljava kako se mladica, nekada na ivici istrebljenja, vraća u život. Ova priča je važna lekcija o ravnoteži u prirodi i podseća nas na to da ni jedan živi organizam, uključujući čoveka, nije iznad prirodnih zakona.

Foto: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: