Ovo je UMETNICA zbog koje se svaki dan nasmejemo

Filthy Rat Bag izdiže mim kulturu na nivo umetnosti uz pomoć pronicljivih zapažanja i društvenih mreža.
28.11.2023.
RECOMMENDED

Celeste Mountjoy, ilustratorka iz Australije, je zapravo Filthy Rat Bag na Instagramu. Retko se potpisuje svojim imenom i prezimenom, već joj je pseudonim postao prepoznatljiv nalog sa kratkim stripovima i ilustracijama u pop art stilu.

Ona je jedna u niz umetnika koji su uspeli da iskoriste Instagram kao platformu za deljenje i povezivanje, bez da sebe i svoj imidž stavljaju u prvi plan. Zapravo, kad je Guglujete mogu se pronaći tek dva objavljena intervjua sa Celeste Mountjoy, dok njen nalog trenutno ima 449k pratilaca.

„Internet kao celina je imao ogroman uticaj na mene dok sam bila dete. Naravno, postoje toksični elementi ali je pravi blagoslov što sam imala pristup, tada i sada“, rekla je u jednom intervjuu.

U njenim radovima se jasno prepoznaje uticaj onlajn komunikacije. Tekstualni deo stripova podseća na specifičan humor meme kulture – po malo oštar, veoma iskren i satiričan. Pre svega, ne shvata sebe previše ozbiljno, nešto u čemu Gen Z nosi krunu.

Postoji onaj poseban kvalitet koji volimo da vidimo onlajn, koji spada pod opisom reči „relatable“. Najbliži prevod tome jeste kada sa nečim možemo da se povežemo, brzo i instinktivno. Upravo to je proguralo Filthy Rat Bag među tolikim ljudima koji žele da zauzmu svoje mesto u virtuelnom svetu.

Kroz pažljivo sročene rečenice u kombinaciji sa komičnim ilustracijama, ona oslikava neuroze čitave generacije koje (kad se tako predstave) mogu samo da nas nateraju da se smejemo, pre svega sami sebi.

  • Filthy Rat Bag umetnica 1
  • Filthy Rat Bag umetnica 3
  • Filthy Rat Bag umetnica 2
  • Filthy Rat Bag umetnica 5
  • Filthy Rat Bag umetnica 4
/ 5
Saznaj više:
Povezani članci: