ICONIC AVEDON: Izložba fotografija Richarda Avedona u Parizu

28.01.2024.
RECOMMENDED

U toku Nedelje mode u Parizu, Gagosian organizuje izložbu fotografija Richarda Avedona, Iconic Avedon: A Centennial Celebration of Richard Avedon, a povodom njegovog stotog rođendana u maju 2023. Izložba će trajati do 2. marta 2024, a obuhvata neke od njegovih najpoznatijih radova.

– Fotografija za mene uvek bila vrsta dvostranog ogledala – jedna strana odražavala bi subjekat koji slikam, a druga mene, govorio je Richard Avedon, jedan od najvećih fotografa XX veka. Iako ga mahom percipiraju kao modnog fotografa – započeo je rad u magazinu Harper’s BAZAAR, da bi 20 godina kasnije slikao za Vogue, pa za New York Times, on je, hteli mi to da priznamo ili ne, učestvovao u oblikovanju celokupne pop kulture (stvarao je ikone i naš doživljaj ljudi koje je fotografisao, a ispred njegovog objektiva se našlo nebrojeno mnogo ekstremno poznatih i manje poznatih ličnosti).

Od modne fotografije do slika značajnih ličnosti, u svom studiju u Njujorku Avedon je stvarao portrete od kojih su mnogi ostavili su neizbrisiv trag u istoriji: Marian Anderson (1955), Marilyn Monroe (1957), Bob Dylan (1965), Beatlesi (1967). Harold Brodkey odlično je definisao dobru način na koji je Richard Avedon hvatao suštinu ličnosti ispred svog objektiva: Nije to način na koji izgledam, već način na koji jesam.

Sa nepogrešivim okom, besprekornim tajmingom i neverovatnim osećajem za detalj – na njegovim portretima vidi se svaka pora i bora, Avedon je uslikao najpoznatije ljude XX veka, ali neke je i lansirao (a potom im podario besmrtnost): Dovimu (1955), Chinu Machado (1958) i Penelope Tree (1967).

avedon fotografija
Penelope Tree i Twiggy u Yves Saint Laurent haljinama, Njujork, Januar 1968

Richar Avedon uradio je najpoznatije portrete Charlieja Chaplina (1952), Jacqueline Kennedy (1961), Andyja Warhola (1969) i Tine Turner (1971), u prelomnim trenucima njihovih života.

Njegov lik ovekovečen je i na filmu. U ostvarenju Funny Face sa Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, lik Freda Astairea – Dick Avery zapravo Richard Avedon, koji izgovara čuvenu rečenicu: „A šta je loše u tome da prikažemo devojku koja ima karakter, duh i inteligenciju?“

Ako se zateknete u Parizu, Iconic Avedon: A Centennial Celebration of Richard Avedon, izložba je koju ne bi trebalo da propustite.

Fotografije: Instagram @gagosian @avedonfoundation (The Richard Avedon Foundation)

Saznaj više:
Povezani članci: