Poslednji pozdrav seriji Sex Education

02.10.2023.
RECOMMENDED

SPOILER WARNING

Četvrta sezona serije Sex Education je ujedno i poslednji pozdrav za one koji je prate, verno i strpljivo, od prve sezone iz 2019. godine.

U novoj sezoni, naša draga ekipa (Otis, Aimee, Eric i Ruby) započinje prvu godinu koledža, Maeve realizuje svoj san o pisanju na fakultetu u Americi, Jean se suočava sa postporođajnom depresijom i Adam gradi novi odnos sa ocem. Svašta se dešava u žurbi da se svakom liku priča razreši na adekvatan način, čak i previše. Tu je i hrpa novih karaktera, studenti na ultra-liberalnom koledžu gde su sada Otis, Aimee i ostali, koji se čini kao da su deo serije isključivo kako bi inkluzivne teme stavili u centar fokusa.

Poslednja sezona nije briljirala, ali je adekvatno zaokružila priču o ovim sedamnaestogodišnjacima, premda je previše energije možda otišlo na forsiranje „woke” diskursa.

Sex Education Season 4

Čak i pored toga, sjajan srž serije došao je do izražaja kada se radnja preusmerila na glavne likove, one čiji razvoj pratimo od samog početka.

Do sad smo ih dobro upoznali, videli ih u najintimnijim trenucima (i u onima kada su se najviše blamirali). Gledaoci koji su oduvek voleli Sex Education su sigurno barem jednu suzu pustili tokom poslednje sezone, ne zbog kraja serije, već zbog svega kroz šta prolaze glavni likovi. Kao i u svakoj dobroj seriji, filmu i knjizi, snaga ove priče leži u tome što u svakom liku možemo da pronađemo i sebe.

Njihova iskustva su srceparajuća, zbunjujuća, urnebesno smešna i pre svega, univerzalna.

Niko tu nije savršen, naprotiv. Otis se šetka između ekstremne zrelosti i nezrelosti, Maeve se suočava sa nedostatkom vere u sebe, dok se Adam bori protiv svoje internalizovane mizoginije. Nije lako biti mlad, i ova serija je to iznela na videlo.

Tokom poslednje sezone sam više puta pomislila šta bi bilo da je ovakva serija postojala dok sam ja bila u srednjoj školi, koliko bi mi lakše bilo da razumem sebe. Pored naleta napaljenosti, nesigurnosti i neznanja, biti tinejdžer je neizmerno teško. To su trenuci kada po prvi put doživljavamo stvari za koje i dalje nemamo adekvatan vokabular, pa ni način da ih razumemo.

Na putu do razumevanja, sebe i drugih, ovi klinci su saosećajan podsetnik da kada je odrastanje (i seks) u pitanju, ne postoje fiksna pravila, i da jedino što ne treba jeste da nas bude sramota. 

Ali kroz iskustvo sve se uči, a ova ekipa je tim izazovima pristupila potpuno otvorenog srca. 

Saznaj više:
Povezani članci: