LAW & ORDER: Slavne ličnosti sa diplomom PRAVNOG FAKULTETA

15.11.2023.
RECOMMENDED

Ovih dana neko bindžuje, a neko sa svom slatkoćom odloženog zadovoljstva gleda jednu po jednu epizodu domaće serije Deca zla, urađenu po istoimenom romanu sudije Miodraga Majića, koja nas podseća na to koliko samo volimo sve što ima veze sa advokaturom, bilo da smo fanovi Ally McBeal ili Pravne plavuše (što da ne i avantura obe junakinje).

Koliko smo samo filmova gledali čija se radnja odvijala u sudnici – Erin Brockovich, Lincoln Lawyer, Ubiti pticu rugalicu, 12 gnevnih ljudi, Klijent, Đavolji advokat … Veliku popularnost oduvek su imale i serije sa sličnom tematikom ili one čija se radnja odvija u advokatskim kancelarijama poput Suits, Dobre žene, Better Call Saul, nema im kraja. Ako ste pasionirani obožavalac ostvarenja koja podrazumevaju suđenja, zakone, zeznute slučajeve, verovatno ste mnogo puta pomislili na to koliko je samo uzbudljivo baviti se advokaturom. To su sigurno imali na umu i mnogi glumci, pevači, sportisti, koji imaju diplomu pravnog fakulteta i, ne, jedna od njih nije Kim Kardashian, koja još uvek nje položila pravosudni ispit – ali uveliko radi na tome.

Neke od istaknutih istorijskih ličnosti sa diplomom pravnog su, recimo, Fidel Castro i Mahatma Gandhi, ali tu su i znamenite holivudske figure, ne Amal Clooney, koje bismo rado gledali u nekoj parnici. Gerard Butler, na primer. Ako se spremate za pab-kviz ili jednostavno volite (nepotrebno) znanje, lista koja sledi sigurno će vas iznenaditi.

Barack & Michelle Obama  

Nekadašnji američki predsedniki prva dama nisu se upoznali na fakultetu, iako su oboje studirali pravo na Harvardu, ali su se sreli u advokatskoj kancelariji Sidley Austin, gde su oboje radili i – ostalo je dobro poznata istorija.

Rebel Wilson  

(Holivudska) legenda kaže da je znanje stečeno na Pravnom fakuletu, australijska glumica korisila kako bi na početku karijere pisala ugovore i pregovarala sa klijentima u filmskoj industriji. Ako je tako, onda su njene advokatske veštine dobre jer su joj donele veće uloge u filmovima Bridesmaids, Pitch Perfect, Hustle.

Gemma Chan  

Engleska glumica i manekenka ima diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta Oksford. Nikada se nije bavila pravom, čim je završila studije, rešila je da se oproba u glumi.

John Grisham  

Pisac, advokat, političar, i aktivista, poznat je po svojim, gle čuda – pravnim trilerima. Grisham je diplomirao na Državnom univerzitetu u Misisipiju i stekao zvanje JD 1981. na Pravnoj školi. Jednu deceniju bavio se krivičnim pravom, a već prvim romanom, Vreme za ubistvo, stiče knjiiževnu slavu. Tu su i Firma, Komora, Klijent, Naslikana kuća… mahom ekranizovani.  

Gerard Butler  

Glumac sa diplomom Pravnog fakulteta Univerziteta u Glazgovu, da želi da se bavi glumom otkrio je nakon što su ga otpustili u advokatskoj firmi, gde je radio nekoliko godina.

Andrea Bocelli  

Zamislite koliko bi muzička scena današnjice bila siromašna da je italijanski pevač umesto koncertnih dvorana odabrao sudnicu. Skupljajući novac za školovanje, Andrea je pevao u piano barovima, shvatajući da više voli muziku od prava.

Julio Iglesias  

Želeći da ide stopama svog oca, španski pevač studirao je pravo, ali se još tokom studija zainteresovao za sviranje gitare, pa mu je posle preuzimanja diplome bilo lako da odluči čime želi da se bavi u životu.

John Cleese  

Slavni Montipajtonovac je još na Pravnom fakultetu Downing koledža u Kembridžu pisao skečeve za dramski klub, i zabavljao kolege. I tada je bilo jasno da se nikada neće naći u sudnici, barem ne kao advokat ili sudija.

Rashida Jones  

Zvezda serije Parks and Recreation završila je pravo na Harvardu i, uprkos tome što je bila veoma stratsvena u vezi sa tim, glumica je otkrila da ju je slučaj  O.J Simpsona na sudu demoralisao da nastavi da se bavi pravom.

Saznaj više:
Povezani članci: