Slučaj cenzurisanja Nyome Nicholas-Williams iliti žene u borbi protiv Instagram politike

    29.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/cenurisanje_cover.jpg

    Rat sa Instagramom vode mnogi iz različitih razloga, ali manje više sve pretežno počinje i završava se sa strogim Instagram pravilima vezanim za sadržaj koji se postavlja i, još gore, za izvesnu dozu licemerja kojim ta pravila obiluju. Iz tog razloga, Nyome Nicholas-Williams, crnkinja, plus-size model i influenserka, je podstaknuta ličnim iskustvom sa netransparentnošću Instagram etike, još u avgustu započela borbu optužujući ovu platformu za cenzuru i marginalizaciju.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1603991114849213.jpg

    Pre nekog vremena Nyome je postavila fotografije na kojima sedi, u biciklističkim pantalonama prekrivajući grudi rukama koje su bile uklonjene sa platforme gotovo čim ih je postavila zbog navodne zloupotrebe pravila platforme na temu dozvoljnog stepena prikazivanja nagosti. To potencijalno i ne bi bilo toliko problematično (iako je svakako još uvek nejasno zašto jedna vrsta pravila važi za muškarce, a druga za žene) da u okviru ovog čina nisu uočene određene neregularnosti. Zato je, brzo nakon uklanjanja, Nyome uz pomoć Stephanie Yeobah, takođe plus size afro-američkog modela, i aktivistkinje Gine Martin, počela mnogo glasnije i jasnije da govori o problematici Instagram pravila. Spontano je pokrenuta čitava kampanja, a platforma optužena ne samo od strane Nyome već i mnogih drugih, za konstantno i ponavljano diskriminisanje afro-američke zajednice, plus-size korisnika i ostalih marginalizovanih zajednica, tako što briše fotografije sa identičnim sadržajem kakav postavljaju mršavije, bele žene na svojim feedovima kojima to očigledno jeste dozvoljeno. Rat i rasprava su trajali u nedogled uz mnoge iznete dokaze i primere duplih standarda Instagrama. Usledio je čitav talas onih koji su imali slična iskustva pa je čak pokrenuta i peticija koja je sakupila više od 17.000 potpisa, a kampanja završila i kao deo grafita na ulicama Londona.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/16039911146944.jpg

    Sada, nakon tri meseca borbe za veću vidljivost i jasniju ravnopravnost, može se reći da su devojke pobedile jer je Instagram u mnogome promenio svoj zvaničan stav i malo popravio pravila. Prvobitan odgovor od zastupnika Instagrama je bio da “ne dozvoljavaju ovakav vid reprezentacije zato što se najčešće dovodi u vezu sa pornografijom.” Takav odgovor, očigledno, ne odgovara na pitanje kako to da za neke druge ovakva pravila ne važe, i nakon tri meseca borbe, Instagram je ponudio drugačiji odgovor. “Kada smo malo bolje pogledali, shvatili smo da naša politika nije pravilno primenjena. Nyomin fidbek nam je pomogao da razumemo koje su manjkavosti ovakve politike i kako možemo da je redefinišemo”. Boom.

    Svako ko misli da ovo nije nikakav uspeh niti promena, neka razmisli još jednom. Ako govorimo o politici reprezentacije, onda pravo na vidljivost mora da bude jednako za sve i ne postoje sive zone u kojima se “nešto nije razumelo”, a kao rezultat se samo dobija nastavljanje iste politike marginalizacije od pre. Ako govorimo o glasu pojedinca koji može da donese promene, onda je ovo pitanje još značajnije. Nalazimo se u izuzetno turbulentnim vremenima, kada se otvaraju teme o kojima nismo ni mogli da pomislimo da ćemo pričati u 2020. godini, i kada su uskraćena prava za koja smo mislili da su odavno izborena ali eto, tu smo. Što znači samo jedno: da ujedinjeno, glasno i solidarno, možda i može nešto da se zaista i uradi. Ili kako bi Nyome rekla: “Uspele smo! Promenile smo politiku Instagrama. Pogledajte šta se dogodi kada tri žene reše da promene svet. Ima još mnogo posla da se obavi, postoji ogroman disbalans u algoritmu baziran isključivo na boji kože gde svi koji nisu beli moraju mnogo više da se bore za vidljivost. Ali kada odlučimo da nešto promenimo… možemo da uradimo bukvalno SVE!”

    Saznaj više:
    Povezani članci: