Odgledali ste „The man with 1000 kids“ i želite još? Evo sličnih ostvranja

    24.07.2024.
    RECOMMENDED

    Novi Netflixov dokumentaracThe Man With 1000 Kids“ izazvao je talas reakcija širom sveta. Od objave dokupentarca početkom meseca, internet ne prestaje da bruji o ovoj limitiranoj trodelnoj seriji koja se bavi intrigantnim i kontroverznim slučajem Jonathana Jacoba Meijera, holandskog serijskog donatora sperme koji navodno ima više od 500 dece širom sveta.

    Ovaj dokumentarac ne samo da istražuje život jednog čoveka koji je uspeo da zaobiđe zakone, već i društvene i zakonodavne sisteme koji se ne uspevaju prilagoditi brzim tehnološkim promenama.

    The man with 1000 kids, jedan od primera

    Serijski donatori poput Meijera predstavljaju značajne rizike, posebno zbog mogućnosti da stotine dece dele iste gene. O tome kako ovaj problem sprečiti, ali i koje su njegove posledice, dokumentarac detaljno objašnjava.

    Dokumentarac ističe kako je ova pretnja posebno ozbiljna recimo u Holandiji, gde je Meijer, često putem prevare, dao brojne donacije unutar malog geografskog područja.

    Ovaj problem ne pogađa samo jednu porodicu, već ima potencijal da utiče na nekoliko generacija širom sveta, što može dovesti do etičkih, pravnih i zdravstvenih komplikacija. I ne, ne dešava se samo u Holandiji nego u čitavom svetu.

    The man with 1000 kids

    Ako ste uživali u „The Man With 1000 Kids“ i želite istražiti slične teme, preporučujemo sledeće dokumentarce.

    Our Father

    Ovaj dokumentarac prati priču o dr. Donaldu Clineu, lekaru za plodnost koji je koristio sopstvenu spermu bez pristanka svojih pacijenata, što je rezultiralo desetinama dece. Film istražuje moralne i pravne posledice njegovih dela.

    Three Identical Strangers

    Priča o trojici muškaraca koji su slučajno otkrili da su identične trojke, razdvojeni pri rođenju i dati na usvajanje različitim porodicama. Dokumentarac se bavi etičkim pitanjima i tajnama koje su dovele do njihovog razdvajanja.

    Tell Me Who I Am

    Potresna priča o identitetu, sećanjima i traumama. Nakon što brat blizanac pomogne svom bratu da se oporavi od amnezije, otkriva se mračna porodična tajna koja menja njihove živote.

    Baby God

    Ovaj dokumentarac istražuje dela dr. Quinceya Fortiera, lekara za plodnost koji je oplodio stotine žena svojom spermom. Film se bavi posledicama njegovih postupaka i pričama dece koja su otkrila svoje poreklo.

    Rotten

    Iako nije direktno vezan za tematiku plodnosti, ovaj dokumentarac istražuje složene, često mračne strane prehrambene industrije, što uključuje prevare i etičke dileme slične onima u „The Man With 1000 Kids“.

    Svaki od ovih dokumentaraca nudi jedinstven pogled na etičke, pravne i društvene aspekte koji proizlaze iz tehnoloških i medicinskih napredaka, pružajući gledaocima dublje razumevanje složenih problema poput ovog.

    Zahvaljujući ovom ostvarenju, definitivno je da se podigla svest kod ljudi kada je reč o problemu koji može da izazove velike posledice po porodice i samu decu.

    Foto: YouTube

    Saznaj više:
    Povezani članci: