TOP 10: Lista filmova za mentalni odmor

10.01.2024.
RECOMMENDED

Tek je početak godine, a osećate se umornije nego ikad? Najbolje bi bilo da negde otpujete, makar na produženi vikend, ali šta ako vam to ne dozvoljvaju ni vreme ni finansije? Nekad je jednostavno najbolje uzeti mentalni odmor i otputovati u svet fantazije – igrica, knjiga i naravno filmova. Za sve koji ne planiraju da putuju i nemaju planove za vikend, predlažemo listu filmova koja će vas odvesti u neke od najlepših evropskih gradova i šire (duljem planete). Ma ne morate ni da se mrdnete sa kauča, filmski junaci će sve odraditi umesto vas.

Ukradena lepota

Svaki Bertoluccijev film je malo remek – delo, a ostvarenje u kojem Liv Tyler jedva da ima 18 godina i čija junakinja ne odlazi na odmor, već se u potrazi za identitetom i seksualnošću budi i razvija pred očima gledalaca, jedan je od njegovih najlepših filmova. Preporuka – gledajte ga na svakih pet godina.

Pre svitanja

Ethan Hawke i Julie Delpy u šetnji Bečom, pa onda još dva puta na filmu (Before Sunset i Before Midnight) čisto zadovoljstvo (za mentalni beg i odmor).

Mamma Mia!

Pesme grupe Abba, odlična glumačka ekipa i otkrivanje grčkog ostrva Kalokari (hit destinacija za odmor) dovoljni su razlozi da pogledate ovaj mjuzikl.

Plaža

Svi žele da stignu na skriveno tajlandsko ostrvo na kojem može da se čuje i srpski, a obećava sloboda. Pogledajte kako je to pošlo za rukom mladom avanturisti kojeg igra Leo Dicaprio, u režiji Dannyja Boylea.

Dobra godina

Ono kad imate neki plan, a život vam se nasmeje – kruti broker odlazi da proda porodično imanje u Provansi (nikako ne na odmor!), a onda se zaljubljuje u život koji je poznavao kao mali, zahvaljujući svom ujaku, ali i u jednu devojku koja je potpuna suprotnost od njega.

Pod suncem Toskane

Romantična Toskana i žena koja je izgubila veru u ljubav…

Bigger Splash

Ovaj film ima sve – uvrnute ljubavne odnose, predivne suncem okupane predele (o da, gorepomenuti mentalni odmor), mnogo bazena i skakanja u vodu (tako je, zove se po istoimenoj slici Davida Hockneyja), intelektualne razgovore i seksi scene, a da, ima i brilijantnu Tildu Swinton.

Jedi, moli, voli

Kad ti život da limun… jedi u Italiji, moli se u Indiji i zaljubi se na Baliju, smatra junakinja Julie Roberts, a mi je pratimo (posebno kad nam treba odmor od svega).

Ljubav u Barseloni

Dve Amerikanke odlaze na odmor u Španiju i susreću se ne samo sa kulturom koja je totalno drugačija od njihove, nego i parom koji ih usisava u svoj turbulentan odnos. Havier Bardem i Penelope Cruz u najboljem izdanju.

Talentovani gospodin Ripli

Ovo nije baš film za mentalni odmor, pre je umna zavrzlama, ali u estetkom smislu – jedan je od filmova koji je inspirisao tomato estetiku ili način na koji Amerikanke zamišljaju letovanja u Evropi, malo je savršenstvo.

Saznaj više:
Povezani članci: