Golden Globes 2022: Nagrade, iznenađenja i razočarenja

    10.01.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/01/goldenglobes_cover.jpg

    Golden Globes, odnosno Zlatni globusi 2022. kao i svake druge godine, je li? Pa, ne baš. Slavne ličnosti su se u velikoj meri distancirale od nagrada. Još pre tri godine Zlatni globusi su navukli gnev na sebe nakon što Zendaya nije dobila nominaciju za svoju ulogu u seriji „Euphoria“, kao i jer su u potpunosti izignorisali mini-seriju koja je prodrmala Ameriku – „When They See Us“, takođe i zbog nezasluženih nominacija (samo ćemo reći „Emily in Paris“). A ove?

    Mj Rodriguez

    Ovogodišnje izdanje prošlo je prilično tiho, bez crvenog tepiha, šampanjca, vatrometa i političkih govora, ali to svakako nisu (jedini) razlozi za tretman ćutanja od strane dobitnika (ili makar tihog radovanja). Naime, organizacija koja vodi ceremoniju nema crnih članova koji glasaju za nagrade a i oko samih glasova vladaju izvesne spekulacije. Istina je da to nije ništa novo. Ali tu su i neke dobre vesti: Mj Rodriguez se upisala u istoriju osvojivši Zlatni globus kao najbolja glumica za njen portret Blance Rodriguez u seriji „Pose”, u čijem je središtu njujorška afroamerička i latino LGBTQ dreg scena na kraju 20. veka. 

    Power Of the Dog

    „Power Of The Dog” osvojio je nagradu za najbolju dramu, Jane Campion za najbolju režiju i Kodi Smit-McPhee za najboljeg sporednog glumca. Pobednički animirani film je „Encanto” – najbolje Disney ostvarenje u poslednjih šest godina.

    Nagrade za velika imena

    Neka od velikih imena su, očekivano, odnela nagrade kućama. Među njima su Nicole Kidman koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu TV legende Lucille Ball u filmu „Being The Ricardos” i Will Smith ekvivalentnu nagradu za ulogu oca teniskih zvezda, Venus i Serene Williams za film „Kralj Richard”. Budući da su Zlatni globusi siguran pokazatelj ko će biti nominovan za Oskare, a neretko i ko će ih i dobiti, pitamo se da li će Will Smith konačno dobiti Oskara za ovu ulogu?

    Sucsession

    I Kate Winslet je prepoznata za svoju ulogu u seriji „Mer iz Istauna“, aposlutni must watch. Prvi put, u 77. godini života, Zlatni globus osvojio je i Oh Yeong-su, zvezda serije „Squid Game“. Serija „Sucsession“ je opravdala svoju planetarnu popularnost budući da je proglašena za najbolju dramu, a Jeremy Strong i Sarah Snook za najboljeg glumca i najbolju sporednu glumicu. „No Time to Die“ za film „Nije vreme za umiranje“ koju potpisuju Billie Eilish i Finneas O’Connell proglašena je, očekivano i opravdano, najboljom numerom.

    Iza kulisa

    Sledeći kritike iz 2021. Tom Cruise je vratio svoja tri prethodno osvojena Zlatna globusa, a Scarlett Johansson se oglasila protiv događaja. Ariana DeBose koja je proglašena za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu „West Side Story”, napisala je na Twitteru da „još ima posla da se uradi“, iako je zahvalna na nagradi, ostavljajući prostor za razna tumačenja. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: