Zašto je na filmu THE IDEA OF YOU kraj drugačiji nego u romanu?

    11.05.2024.
    RECOMMENDED

    Ako ste pogledali film koji se od 2. maja nalazi na streaming platformi Amazon Prime, The Idea of You, sigurno ste poželeli da saznate nešto više o priči koja se krije iza Solène, koju igra fenomenalna Anne Hathaway, a koja nakon razvoda stupa u vezu sa 16 godina mlađim članom boy benda – Hayesom, kojeg igra Nicholas Galitzine. Iako su mnogi povukli paralelu između radnje filma i veze koju je u realnom životu imala britanska pop zvezda Harry Styles sa glumicom Olivijom Wilde, reč je zapravo o radnji istoimenog romana, The Idea of You, koji je 2017 napisala Robin Lee.

    Književnica je otkrila da Solène može biti svaka žena – galeristkinja koja baš i ne veruje u ljubav nakon razvoda i koju je ostavio suprug zbog dvostruko mlađe devojke, a koja odgaja ćerku koja ima 20 godina, i dala joj je mogućnost da sad ona bude ta koja će se zabavljati sa mnogo mlađim likom i ne samo to, zaista će se zaljubiti u njega. Ipak, roman se ne završava pozitivno po dvoje ljubavnika, dok na filmu, glavna junakinja dobija mogućnost da nakon pet godina nastavi romansu koja je počela, slučajno, na Coachelii. Lee završava ljubavnu priču Solène i Hayesa gorkim tonom i ako ste pročitali roman, pre nego što ste pogledali film, kraj vas je sigurno iznenadio. 

    film the idea of you 1

    Iako su gajili snažne emocije jedno prema drugom, Solène na kraju romana prekida romansu sa Hayesom – videvši u kojoj meri javnost vrši pritisak na njenu  ćerku, tinejdžerku Izzi, zbog majčine medijski eksponirane veze, na kraju odlučuje da stavi porodicu na prvo mesto. Iako je Hayes moli da preispita svoju odluku, Solène odbija njegove pokušaje i laže da više nije zaljubljena u njega. Dok je on svakodnevno zove i šalje joj poruke mesecima, njegovi pokušaji na kraju prestaju. Solène primećuje da su poruke prestale „davno, davno pre nego što sam ja prestala da ga volim.“

    Zašto se film razlikuje od romana?

    Na filmu su stvari malo drugačije – nakon što ga ostavlja, Solène pristaje na dogovor – nakon 5 godina mogu da revidiraju svoja osećanja, ali ipak moli Heysa da, ako mu se dogodi da se zaljubi u međuvremenu, ne odbija mogućnost da bude srećan s nekim drugim, a obećava mu da će isto učiniti i ona. 

    film anne hathaway 2

    Na filmu prolazi pet godina, Izzi odlazi na fakultet u Čikago, a Hayes je u međuvremenu započeo uspešnu solo karijeru – jedne noći, Solene gleda njegov intervju na televiziji u kojem on kaže da planira uskoro da poseti Los Anđeles, jer tamo ima neka nezavršena posla i već u sledežoj sceni ga vidimo u njenoj galeriji – par razmenjuje osmehe, ekran postaje crn, a u nama nada da će par na kraju ostati zajedno. 

    film anne hathaway

    Režiser filma Michael Showalter objasnio je odluku da promeni kraj filma u odnosu na knjigu. 

    – Postoji veoma duga istorija romantičnih filmova u kojima se menja kraj tako da su dva glavna lika na kraju ostaju zajedno. Postoji i vrlo praktičan odgovor na ovo, a to je da publika jednostavno želi da vidi barem neku nadu za dvoje glavnih likova. Ne moramo publici tačno reći kako se sve završilo i ne pričamo joj gde su se stvari tačno završile, ali joj barem dajemo šansu da sama smisli svoj kraj. Volim romantične priče u kojima se romantični junaci sreću na kafi jer mi to govori da postoji nada da njih dvoje ostanu zajedno. 

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: