Bademova kiselina je sastojak koji je nedostajao vašoj SKINCARE rutini

07.01.2024.
RECOMMENDED

Poželite dobrodošlicu trenutnoj IT devojci kozmetičkog sveta – bademova kiselina! Godinama je korišćen kao sastojak za pilinge kod kozmetičara, ali sada postaje regularan deo najnovijih i najboljih seruma i pilinga za kućnu upotrebu.

Evo zbog čega se bademova kiselina izdvaja od ostalih kiselina na tržištu i zbog čega je odličan izbor za sve tipove kože.

Šta je zapravo bademova kiselina?

U pitanju je alfa hidroksilna kiselina (AHA) koja potiče od gorkih badema. Među ostalim AHA kiselina, poput glikolne kiseline i mlečne kiseline, bademova kiselina ima jednu od najvećih čestica, što znači da se u kožu upija polako i ravnomerno. Ovo takođe znači da duže opstaje na samoj površini kože. Upravo zbog toga je manja verovatnoća da će izazvati iritaciju, čak i kod onih sa osetljivom kožom.

Uprkos veličini čestica, bademova kiselina može da prodire u dublje slojeve kože od drugih AHA kiselina jer je rastvorljiva u ulju, dok su glikolna i mlečna kiselina rastvorljive su u vodi, te deluju isključivo na površinskim slojevima kože.

Šta nam donosi?

Moćna antibakterijska svojstva bademove kiseline udružuju se sa blagim eksfolijativnim efektom i obnovom ćelija kako bi se pobedili akne, umorna koža, neujednačena tekstura kože i hiperpigmentacija. Pored toga, poboljšava proizvodnju kolagena. Nakon otprilike jedne do tri nedelje redovne upotrebe, primetićete da vam je koža glatka, svetlija i čistija.

Da li postoji neki rizik?

Najveći nedostatak bademove kiseline je što se ne treba koristiti u isto vreme kao kad se koristi retinol. Obe supstance utiču na zaštitnu barijeru kože, pa može doći do crvenila, osetljivosti i preterane suvoće. Ovo se može izbeći tako što ćete ih koristiti naizmenično, npr. svaki drugi dan. Takođe, nikako nemojte da eksperimentišete sa bademovom kiselinom ukoliko ste alergični na bademe!

Sada kada ste upoznati sa osnovnim informacijama, uživajte u magiji.

Saznaj više:
Povezani članci: