Mislite da imate MEŠOVITU KOŽU? Ovo je sve što treba da znate

13.02.2024.
RECOMMENDED

Možda vam se čini da imate masnu kožu na nekim delovima lica i suvu kožu na ostalim. Kao i kod većine tipova kože, u igri je više faktora, i potpuno je normalno imati mešovitu kožu – istovremeno suvu i masnu.

Otkrivamo kako da prepoznate da li i vi zaista imate mešovitu kožu, koji su najbolji načini da je negujete, kao i šta je uzrokuje.

Da li mislite da imate mešovitu kožu?

Koža nikada nije potpuno ista jer je podložna sezonskim i hormonalnim promenama. Iako su ovo faktori koje treba uzeti u obzir, postoje i neki već određeni način da prepoznate mešovitu kožu.

Stručnjaci izdvajaju sledeće stavke:

  • T-zona lica (čelo, niz nosa do brade) je masna, dok su obrazi suvi
  • Koža lica je masnija leti, a suva zimi
  • Kada dobijete menstruaciju izlaze vam bubuljice zbog čega ste verovatno pomislili da vam je koža masna. Međutim, kada završite ciklus, bubuljice se odmah povuku i koža lica nekada čak krene da se peruta
Mesovitu kozu

Odakle potiče?

Mnoštvo faktora utiče na vaš tip kože. Genetika je jedan od glavnih, te čak može odrediti količinu ulja koje vaša koža proizvodi. Hormoni su još jedan faktor koji treba uzeti u obzir i mogu da uzrokuju preveliku proizvodnju ulja na nekim delovima lica. Isto tako, kada se uđe u menopauzu, koža će proizvoditi mnogo manje ulja što uzrokuje pretežno suvu kožu.

Još jedna važna stavka su spoljašnji faktori kao što su toplota i nivo vlažnosti u vazduhu. Ako ste dugo okruženi vlažim vazduhom, znojne žlezde će proizvoditi više znoja, dok niski nivo vlažnosti uzrokuje dehidrataciju kože i povećava osetljivost i iritaciju.

Screenshot 2024 02 13 at 18.32.20

Kako je negovati?

Tajna uspešnog negovanja mešovite kože leži u pronalaženju ravnoteže između tretiranja masnih i suvih područja lica.

Jedan od najvećih problema je što ljudi sa kombinovanom kožom često strahuju od hidratantnih krema i krema sa zaštitnim faktorom, jer se brinu o masnoći koju bi mogle izazvati. Međutim, to zapravo nije tačno. Odabir pravih proizvoda i pravilno korišćenje istih može da vam pomogne da iskontrolišete proizvodnju ulja.

Najbolje je sve ostaviti što je jednostavnije moguće sa proizvodima koji su što nežniji.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: