3 načina da se KONAČNO rešite suve kože

25.01.2024.
RECOMMENDED

Ako imate suvu kožu ponekad deluje kao da ni najveća količina hidratantne kreme neće da izneguje lice i donese onaj sjaj kome stremimo. Premda je redovna hidratacija važna, mnoštvo stvari može da uzrokuje suvoću kože na licu (genetika, ishrana i klima) i potrebno je mnogo više kako bi se adekvatno tretirala. U suštini suva koža je rezultat manjka proizvodnje sebuma.

Simptomi su univerzalni – gruba tekstura kože koja se možete osetiti kada prstima pređete preko lica. Koža takođe može da ima sivkastu boju, perutanje, a u najgorem slučaju čak da puca i krvari.

Ovo su najbolji (provereni) saveti za negu suve kože koja će vam pomoći na putu ka glatkoj, mekanoj i hidriranoj koži.

FOKUSIRAJTE SE NA KOŽNU BARIJERU

Ako imate suvu kožu, to obično znači da vam je kožna barijera kompromitovana, a to je ključna linija odbrane od okruženja. Kako biste popravila oštećenu kožnu barijeru, pojednostavite vašu rutine nege kože.

Vratite se na osnovne korake: čistač i hidratantnu kremu. Za to su najbolje blage formula za čišćenje i hidratantne kreme sa sastojcima koji podržavaju jačanje kožne barijere poput niacinamida i probiotika.

UKLJUČITE PROIZVODE NA BAZI OVSA

Proizvodi na bazi ovsa su posebno efektni za one sa izuzetno suvom kožom ili kožom sklona ekcemu, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Možete da dodate ovakve proizvode u vašu kupku ukoliko vas muči suva koža na drugim delovima tela, ali se ovas takođe često može pronaći i u bogatim hidratantnim kremama.

skincare tips for dry skin 302925 1665141283442 main.1200x0c

OD NAJREĐEG DO NAJGUŠĆEG

Česta greška je redosled kojim se nanose skincare proizvodi, zato se preporučuje slojevito nanošenje proizvoda od najređih do najgušćih. Na taj način se osigurava upijanje i maksimalno dejstvo proizvoda.

Naime, proizvodi za negu kože su emulzije koje se sastoje od vode i ulja. Ređi proizvodi su obično na bazi vode ili imaju veći sadržaj vode, dok gušći proizvodi imaju veći sadržaj ulja. Ulje odbija vodu, pa slojevito nanošenje ređeg proizvoda na bazi vode preko gušćeg, masnijeg proizvoda znači da je manje verovatno da će se proizvodi upiti u kožu.

Ako niste sigurni, jednostavno uporedite teksturu proizvoda. Većina rutina će (posle čišćenja) početi tonikom ili sprejem za lice, zatim serumima, hidratantnom kremom, i na kraju, uljem za lice.

Saznaj više:
Povezani članci: