Skin cycling: Sve što treba da znate o TRENDING metodi nege kože

27.12.2023.
RECOMMENDED

Iako nema ničeg lošeg u tome da ste opsednuti negom kože, nasumično nanošenje proizvoda može uzrokovati hroničnu upalu kože. To zatim dovodi do povećane osetljivosti, pojave bubuljica, pa čak i ubrzavanje procesa starenja.

Dermatološkinja Dr. Whitney Bowe iz Njujorka je, kao odgovor na to, osmislila metodu skin cycling.

„Svet nege kože postao je bespotrebno komplikovan. Nakon što sam saslušala svoje pacijente i analizirala kako im koža reaguje na različite rutine, videla sam potrebu da se uproste njihove rutinu kako bi došli do zdravije kože“, objasnila je za Byrdie.

Od kada je predstavila ovaj skincare koncept na TikToku i Instagramu, skin cycling je postala trending tema (trenutno ima preko 15 miliona pregleda).

Skin cycling podrazumeva smenjivanje proizvoda koje koristite i šta targetirate svojom beauty rutinom. Na primer, kada svaki dan koristite eksfolijante i retinoide, oštećujete barijeru kože.

Ukoliko želite da izdignite svoju rutinu nege kože, morate da uspostavite ravnotežu između aktivnih noći i noći za oporavak. Pomoću ove metode dobijate maksimum od proizvoda sa aktivnim sastojcima, i postižete najbolje rezultate uz minimalnu iritiraciju.

Ona navodi četvorodnevni raspored: noć eksfolijacije, noć retinoida, noć oporavka, noć oporavka.

Dr. Bowe navodi da jutarnju rutinu treba maksimalno pojednostaviti. Predlaže korišćenje blagog sredstva za čišćenje, vitamina C serum, kremu koja štiti barijeru kože i naravno, SPF. Takođe, preporučuje rad na koži iznutra prema spolja.

Skin cycling metoda

Po skin cycling metodi se predlaže korišćenje jačih proizvoda na početku nedelje. Prva noć je posvećena eksfolijaciji, ali Dr. Bowe preferira hemijske eksfolijante umesto fizičkih eksfolijanta. Ona tvrdi da hemijski eksfolijanti koži daju sjaj preko noći i tako postavljaju scenu za sledeću noć u skin cycling rutini.

Druga noć je rezervisana za retinoide. Retinol treba da se rotira u rutini jer, ako se koristi previše često, može da izazove upalu kože.

Treća i četvrta noć su noći oporavka. Tokom noći oporavka, želite da se fokusirate na hranjenju vaše kože i obnavljanje kožne barijere (to znači hidrirati i vlažiti kožu).

08ae324845c21480503a634b4feac8c6

Saznaj više:
Povezani članci: