Korak koji će smanjiti ili ukloniti iritaciju izazvanu retinolom

  02.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/retinol_cover.jpg

  Već smo pričali o tome koliko su derivati vitamina A voljeni (i slavljeni) od strane dermatologa. Ipak, kao i u slučaju mnogih drugih stvari koje daju rezultate, poput procedura laserima, činjenica da je nešto moćno znači i da može imati i jak kontraefekat. O tome kako treba krenuti sa retinolom, koji zaista nema konkurenciju kada je efikasnost u pitanju, već smo pričali: ključna reč je polako. Ipak, neki ljudi jednostavno krenu da ga koriste sa previše entuzijazma (čitaj: ne prihvataju “više nije uvek bolje”) pa preteruju i sa količinom proizvoda i sa time koliko ga često nanose. Ovakva ignorisanja upozorenja mogu lako da vam nanesu štetu i pri tom ne mislim na obično perutanje i crvenilo koje se često javlja pri početku upotrebe retinola, već na nešto što se zove: opekotina od retinola.

  Nažalost, opekotine od retinola mogu se pojaviti na svakom tipu kože (pogotovo na osetljivoj) pa ga treba koristiti uvek po savetu i uputstvima stručnjaka kom verujete. Postoji jedna stvar koja rizik od neželjenih efekata svodi na minimum i zato se preporučuje i kao prva faza upotrebe retinola i kao recept za osteljivu kožu: buffering.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585853235534553.jpg

  Zašto retinol može izazvati opekotine?

  Vraćamo se na koncept da najveća moć ide u oba smera i da zato zahteva pažljivo postupanje. Ubrzavanjem životnog veka ćelija retinol pojačava proizvodnju kolagena, smanjuje i čisti pore, leči akne, uklanja pigmentacijske fleke… Ali, ako preterate ili imate osetljivu kožu retinol može da je prebaci u overdirve. To u prevodu znači da će na površinu izbiti mlada roze koža koja još uvek nije spremna da bude na površini.

  Treba imati na umu da se ovo najčešće događa sa tretinoinom – oblikom retinola koji se prodaje na recept – ali ovaj scenario je moguć i sa jačim koncentracijama u slobodnoj prodaji. Koži su potrebne nedelje da se na njega navikne i upravo zbog toga svi insistiraju da se počne polako, ne više od nekoliko noći nedeljno. Ovde u obzir treba uzeti i tip kože, što je osetljivija ili ima stanja poput ekcema to je veća mogućnost da odreaguje na neželjen način.

  Kako sprečiti opekotine od retinola?

  Osim toga što ćete početi polako, za ovo je ključno i kako ćete naneti retinol u odnosu na kremu. Idelan dugoročni scenario jeste nanositi ga uvek i obavezno na suvu kožu uveče pa zatim, kada se dobro upije, preko njega se može dodati preparat za hidrataciju. U trenutku kada tek počinjete ovo nije preporučljivo – i upravo tu na scenu stupa buffering. On podrazumeva da retinol i hidrataciju nanesete u isto vreme. Na ovaj način jeste da retinol postaje manje moćan ali daleko od toga da postaje neefikasan, a mogućnost iritacije je svedena na minimum. Mešanjem sa hidratantnom kremom ili serumom, praktično ga malo razređujete. Ovo se posebno preporučuje kako osetljivoj tako i veoma suvoj koži.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585853235699685.jpg

  Kakva hidratacija?

  Što jednostavnija, bez ikakvih drugih aktivnih sastojaka. Retinol “ne živi lepo” sa nekima od njih, sa nekima se potire ali sa čistom hidratantnom kremom ili serumom radi kao savršen par.

  Nakon što se koža navikne

  Vreme je za male ali važne izmene u rutini: prvo retinol (na osušeno čisto lice), a malo posle njega hidratacija. Na ovaj način dobijate najbolje od oba sveta. Treba napomenuti da, dok koristite retinol, ne bi trebalo da koristite jaka sredstva za piling – hemijska ili mehanička – zato što će ona lako oštetiti kožu tretiranu retinolom.

  Kako tretirati već nastalu opekotinu?

  Ukoliko vam se ovo ipak desi pre nego što počnete sa buffering tehnikom, prvo je sanirajte pa tek onda počnite modifikovanu rutinu. Najbolje je da se obratite dermatologu zato što na ovaj način mogu nastati hiperpigmentacije, a najčešće ćete kao terapiju dobiti steroide, emolijentni krem i visoku zaštitu od sunca. Tek kada opekotina potpuno zaraste, možete probati buffering i kombinovanje retinola sa sastojcima kao što su ceramidi i hijaluronska kiselina.

  Saznaj više:
  Povezani članci: