Poznata dermatološkinja otkrila je 10 mogućih razloga zbog kojih ne vidite efekte retinola

  11.01.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/retinolnotworking_cover.jpg

  Dr Dray je američka dermatološkinja koja je među prvima počela da osvaja YouTube skincare arenu i na svom kanalu danas ima 1.79 miliona pratilaca. Njeni videi su obavezno štivo svakog beauty entuzijaste, a pošto se već duže vremena bavi ovim poslom često ćete naći i više videa na istu temu, kao i update-ovane teme, i zato je njena arhiva jedno od prvih mesta koje pretražujemo kada imamo neku dilemu. Ovaj put, pažnju nam je privukao video o retinoidima i retinolima i razlozima zbog čega ovi dokazani i hvaljeni sastojci nekada izgledaju kao da nemaju efekta.

  #1 Ne koristite ga dovoljno dugo

  Retinoidu i retinolu je potrebno vreme kako bi proizveli efekat, a ovo je posebno važno imati na umu ukoliko koristite formulacije koje su u slobodnoj prodaji i ne idu na recept dermatologa. Ukoliko koristite preparat koji ide na recept, potrebno je okvirno oko 3 meseca kako bi rezultati postali vidljivi, što zna da bude frustrirajuće zato što retinoidi često na početku izazivaju iritacije. 

  Brzina kojom se vide rezultati, zavise i od toga šta vam je cilj: ukoliko ga koristite zbog akni, porebno je oko 3 meseca ali za anti-aging efekte potrebno je duže, u proseku oko pola godine.

  Ukoliko koristite retinol koji se nalazi u slobodnoj prodaji, za vidljive rezultate potrebno je dosta duže, u proseku 6 meseci.

  #2 Koristite retinol i čini vam se da sitne bore izgledaju gore

  Ovo se dešava relativno često iz jednostavnog razloga što ovaj sastojak ume jako da isuši kožu, a što je koža suvlja to se bore više vide (pogotovo oko očiju). Treba imati na umu da se ne radi o tome da retinoid/retinol pogoršava bore već da isušuje kožu. Zato su hidratantne kreme izuzetno važne kada koristite ovaj aktivni sastojak pošto privlače i zadržavaju vodu u površinskim delovima kože, a pored toga čuvaju njenu zaštitnu barijeru i pomažu obnavljanje ćelija.

  #3 Koristite ga povremeno, a ne u kontinuitetu

  I ovo se dešava veoma često, češće nego što su ljudi spremni da priznaju. Nije lako koristiti neki proizvod svako ili svako drugo veče mesecima i godinama. Nažalost, od ovog konkretnog sastojka nećete imati koristi ukoliko ga ne koristite stalno, disciplinovano i dosledno. Retinol nije povremeni tretman (na primer, ne vredi da ga stavite samo na bubuljicu kada se pojavi) i ne vredi da ga tako koristite.

  #4 Pojačavanje hiperpigmentacija

  Za ovo postoje dva moguća razloga:

  1. Hiperpigmentacijske fleke postoje u različitim dubinama kože, a kako retinoid/retinol zaglađuje površinu kože, fleke na većoj dubini postaju vidljivije. Ukoliko se fleke nalaze na većoj dubini, retinol sam po sebi neće rešiti problem, već su za to potrebni laserski tretmani i upotreba drugih aktivnih sastojaka, naravno sve po protokolu koji prepisuje dermatolog.

  2. Svaka iritacija moze da pogorša hiperpigmentaciju, a ukoliko vas retinoid/retinol toliko iritira da stvara i pogoršava fleke (što je često slučaj sa tamnijom kožom) preporučuje se njegovo izuzetno sporo uvođenje i upotreba niskih koncentracija.

  #5 Pore izgledaju veće umesto da se smanjuju

  Time što zaglađuje površinski sloj kože retinoid/retinol može da demaskira pore tako da one postanu više vidljive. Dakle, on ih ne povećava već jednostavno čisti i otkriva.

  #6 Bubuljice se pogoršavaju

  Tretinoin koji se izdaje na recept je lek za akne. Na početku upotrebe često de događa da se koža intenzivno „čisti“ što je potpuno normalno i očekivano, a naizgled se manifestuje kao pogoršanje koje traje nekoliko nedelja (maksimalno 4 do 6). Izdržite.

  Ukoliko bubuljice traju duže, postoji verovatnoća je njihov uzrok i iritacija kože koju izaziva tretinoin.

  #7 Koža izgleda masnije

  Retionid/retinol sam po sebi ne pospešuje lučenje lojnih žlezda ali se zaista dešava da koža od njega vremenom počne da se više sija. Prvi mogući uzrok jeste tekstura samog preparata, krem teksture znaju da učine masnu kožu sjajnijom i zato je bolje za njih koristiti gelove. Drugi jeste to da retinol zaglađuje površinski sloj kože (ne istanjuje ga, to je zabluda), a na glatkoj površini sebum se lakše „širi“ i sjaj je intenzivniji.

  #8 Nemate probleme pa ne vidite ni drastična poboljšanja

  Ljudima koji ne koriste retinoid/retinol da bi rešili neki akutni problem nekad se čini da on „ništa ne radi“ i pitaju se da li je vredan truda. Odgovor je da, vredan je. Kada se koriste dugo i redovno, ovaj sastojak u kombinaciji sa optimalnom SPF zaštitom, smanjuje oštećenja od sunca, usporava pojavu znakova starenja kože, „čuva“ kolagen i sprečavaju njegovo razaranje, a postoje i tvrdnje da sprečava pojavu nekih prekancerogenih ćelija.

  #9 Ne vidim nikakve promene kada su bubuljice u pitanju

  Moguće je da je tako zato što ne koristite odgovarajuć preparat, odnosno kozmetički proizvod umesto onog namenjenog lečenju akni tj retinoida na recept. Glavna razlika je u tome što retinoid već dolazi u aktivnoj formi i koža ne mora da ga pretvara u aktivnu formu (što usporava i oslabljuje dejstvo). Retinol koji je u slobodnoj prodaji nije dokazan (niti zvanično odobren) lek za akne.

  #10 POtrebni su vam i drugi tretmani

  Ako koristite retinoid na recept ali akne ne nestaju ili se ponovo pojavljuju – vrlo je moguće da topikalna terapija jednostavno nije dovoljna, što je čest slučaj kada su akne u pitanju. Akne su kompleksan problem koji se u mnogim slučajevima rešava kombinacijom različitih terapija. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: