Da li briga o sebi može postati toksična?

21.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/self_care_cover.jpg

Vreme je da budete iskreni sami sa sobom

Vodi računa o sebi. Vodi računa o sebi. Vodi računa o sebi. Retko koji wellness trend može da odvede na toliko potencijalno dobrih i loših strana. Rečima “self care” nas bombarduju sa svih strana. Te, lezi u kadu, te šetaj, te provedi veče kod kuće sam sa svojim mislima – recepti su svuda i uglavnom se ponavljaju. Jasno je da je biti svestan sebe i brinuti o svom zdravlju prioritet ali vrlo je lako pobrkati lončiće.

Nebrojeno puta sam se srela sa ženama koje zaista nemaju vremena. Ne zato što su nesposobne. Zato što ga jednostavno nemaju. Rade po dva posla, imaju decu, vuku kola same, ne iz zabave ili nesnađenosti, nego zato što ako ne vuku one, ode sve dođavola. Molila bih sve da se uzdrže od citata tipa “I Beyoncé ima samo 24 sata u danu, kao i vi.” Istina, ali Beyoncé ima još što šta, uključujući i drugačije prioritete, i nije na mestu koristiti je da biste učinili da se druge osobe osećaju kao budale. Reći nekom ko je u takvoj situaciji da treba da “štiklira stavke” sa opšteprihvaćene liste za brigu o sebi i da uvek spava osam sati, jede organsku hranu, trenira nekoliko puta nedeljno i meditira ujutro je ne samo neuviđavno, nego jednostavno glupo i drsko. I ne samo to: zagarantovano će učiniti da se osećaju loše. A to je dobro zbog? Reći ću vam: ni zbog čega. Pri tom uopšte ne morate biti u istoj situaciji pa da se osetite nesposobno zato što ne radite “sve ono što je za vas dobro”. Živimo u kulturi koja sprovodi poseban vid diktature – one preko primera na koji se ugledamo (nevezano za to da li je primer realan ili nije). Ne znam kako bih je nazvala osim možda, diktaturom sopstvene želje da nešto imamo, radimo, izgledamo, you name it. Vrlo je lako okliznuti se u to da se osetite loše. Kako tome reći ne?

BiIo bi idealno kada bi svi znali da savršeno pravimo razliku između neophodnih i neobaveznih stvari i sopstvenih autentičnih ili nametnutih želja, pa da onima koje nisu prioritet glatko kažemo – ne. I evo nas kod “reci ne” – još jednog od principa brige o sebi. I još jednog potencijalnog tobogana. Kao prvo, ovo je nešto što se uči polako. U vreme kada se glorifikuje “biti zauzet” vrlo je teško odstupiti kada je to potrebno bez griže savesti, što od obaveza što od ljudi. Preporučujem svima da se time pozabave. Kao drugo, oni koji to rade vrlo lako, često se povlače iz pogrešnih pobuda – begom od sopstvenih problema ili proste sebičnosti – koje maskiraju izgovorom da čuvaju sebe. Koliko puta vam se desilo da ste nekog otkačili ne zato što ste zaista umorni nego da ne biste morali da se nosite sa sopstvenim problemima? Sve postaje stvarnije kada o tome popričate sa nekim (lakše se i rešava) ali je upaliti mirišljavu sveću i uključiti Netflix svakako jednostavnija opcija.

Nismo sami na ovom svetu i potrefiti balans sa tim famoznim “ne” leži i u tome da što objektivnije ocenite potrebe, i svoje i tuđe. Kada se dvoumite, zapitajte se da li ste u datom momentu nekom zaista potrebni. Da li je nešto hitno? Ili vam je bitnije da se odmorite ako ste zaista umorni. Da li je ta druga osoba u krizi i vaše prisustvo joj je izuzetno bitno? Ne postoji samo jedan odgovor koji je uvek ispravan. Važno je izlaziti u susret potrebama drugih ljudi, a to zaista možete samo ako ste namirili i svoje. Ako ste se raširili na previše strana, pod stresom ste ili bolesni, nećete biti u stanju ni da budete tu za nekog.

Važan deo učenja kako da na pravi način vodite računa o sebi je i da naučite da planirate u skladu i sa svojim željama i sa potrebama drugih. Ako, na primer imate neki događaj u petak na koji želite da idete, usporite koji dan pre toga. Ispunite one zadatke koji su bitni, ostale podredite petku. Toliko smo navikli da palimo sveću na oba kraja ali treba znati i zaštititi se – to je istinski self care. Verujte svojim instinktima. Duboko u sebi znate kada je zaista vreme da stanete i odmaknete se. Nije potrebno da ispunjavate nečiju zamišljenu kvotu meditacije, briga o sebi se menja zajedno sa životom i potrebama. Zato kada razmišljate o sebi, razmišljajte o sebi u datom trenutku, ne o onome što ste bili ili što biste voleli da budete. Najbolja definicija fenomena self care jeste da treba da vodite računa o sebi da biste mogli da budete tu i za druge, da biste mogli kvalitetno da živite. Način na koji ćete dotle stići možda uključuje sto i jednu mirišljavu sveću, a možda uključuje gajenje povrća. U krajnjoj liniji, voditi računa o sebi zarad sebe i drugih je sve samo ne sebično, a svoj balans možete da odredite samo vi. Ne dozvolite da vas bilo ko ubeđuje da za brigu o sebi postoji jedan recept, jedan kalup u koji ulazimo svi (mada maske na licu nisu na odmet).

Saznaj više:
Povezani članci: