Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane

  09.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/takeaway_cover.jpg

  Dešava se i najboljima od najboljih: gladni ste, nemate puno vremena ili vas je jednostvno savladala želja da jedete nešto u restoranu brze hrane (ne osuđujemo!). Da, takva hrana može da ima previše soli, aditiva, sakrivenih kalorija… Ipak, ako ostanete mirnog uma i razmislite unapred možete lagano poručiti iz baš svakog restorana, ključan je izbor šta ćete zapravo jesti. CarGo Butler nudi neverovatan izbor kada je u pitanju dostava hrane i naravno da ćemo se kada nas obuzme glad krenuti za onim najukusnijim i očiglednim rešenjima. No, imate nas, složili smo listu namirnica i specijaliteta koji neće ugroziti vitku liniju i zdrav način ishrane, a vaša porudžbina će stići brzo i lako. Sledeći put kada ne budete znali šta da poručite, proučite ove savete. Nema na čemu. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591790692528736.jpg

  Da se ne lažemo, ceo život je u osnovi samo serija izbora, dakle hajde da se trudimo da većim delom pravimo one dobre. Kao što ćemo u običnom restoranu naručiti salatu sa biftekom ili grilovano meso umesto paste i preskočiti dezert ukoliko pazimo na liniju, tako i na različitim menijima „za poneti“ postoje opcije koje su zdravije od drugih. Postoje osnovna pravila koja se mogu primenjivati na bukvalno svaku vrstu brze hrane, a to su:

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591790605819873-1.png

  1. Pazite na prelive i dodatke

  Salata bez i sa majonezom (ili prelivom na bazi majoneza) nije ista stvar. Isto važi za praktično svaki sos koji se služi sa brzom hranom. 

  2. Obratite pažnju na priloge

  Sve što je prženo, treba preskočiti – da, čak ni povrće nije zdravo ako je prošlo kroz fritezu. Dakle, kolutovi od luka nisu dobra opcija.

  3. Čuvajte se pića

  Sve tzv. tečne kalorije su uglavnom prazne kalorije. U sveže ceđenim sokovima bez dodataka ćete ipak pronaći i vitamine i minerale ali u veštačkim limunadama i gaziranim pićima, ne. Naručujte vodu, i to je to.

  Kada su posebne vrste restorana nacionalnih kuhinja u pitanju, skrolujte da saznate najzdravije opcije za svaki:

  Kineska hrana

  Ukoliko ne želite da u jednom jedinom obroku unesete ukupan broj kalorija koji vam je potreban za ceo dan, treba da izbegavate sve što u svom nazivu ima reči „slatko-kiselo“, pogotovo ako jelo sadrži i svinjetinu. Ovakve kombinacije su po pravilu pržene i jako začinenjene (sastojcima neznanim i znanim) i lako mogu da sadrže i do 1.000 kalorija. Bolja opcija su gambori i povrće, ako može kuvano na pari. Ne zaboravite da prženje hrane, koliko god je činilo ukusnom, dodaje oko 50 grama masti jelu. Dodatni soja sos takođe nije dobra opcija. Na primer, na aplikaciji CarGo Butler možete izabrati restoran Stixi odlučiti se za supu i yu xiang piletinu, ljuto jelo sa šitaki pečurkama, mladim lukom i kukuruzom.

  Meksička hrana

  Ako volite fajitas i burrito, najsigurnije je da od mesa birate piletinu, a od dodataka povrće bez dodatih soseva. Izbegavajte pirinač i ne preterujte sa gvakamole namazom. Ako postoji varijanta, birajte uvek testo od kukuruza koje će vam uštedeti pedesetak kalorija u odnosu na ono od običnog brašna. Kad su prelivi u pitanju sigurniji su oni na bazi prirodnog paradajza nego bilo šta što sadrži topljeni sir. Idealan izbor na CarGo Butler aplikaciji biće restoran Tres Tacos i njihov  takos sa piletnom, koji podrazumeva marinirani pileći batak i salsu od paradajza.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591790692493815.jpg

  Američka hrana

  Istina jeste da Amerikanci vole da prže hranu ali vole i da griluju. Dakle, ukoliko opcija postoji, izaberite ovu drugu. Kada jedete hamburgere, pojedite samo donju polovinu zemičke. Salate su posebna priča, kada su američki restorani u pitanju: ukoliko već dolaze pomešane sa prelivom, ne uzimajte ih. Ok su opcija samo i ukoliko imate mogućnost da ih začinite sami, sa malo maslinovog ulja, na primer  (vidite osnovno pravilo o sosevima i prelivima). Izbegavajte i brda pomfrita koji vas vreba sa svih strana. Nije loša ideja da se odlučite za pileći burger iz restorana Brt Burger sa aplikacije CarGo Butler. 

  Japanska hrana

  I još jednom: izbegavajte sve što je prženo ali i jako začinjeno. Sve vrste sušija su dobar izbor pa izaberite nigiri, maki rolnice ili sašimi ali preskočite terijaki sos koji ima puno dodatog šećera. Obrok možete započeti miso supom sa algama i nadopuniti salatom sa algama ili edamameom.  W Sushi je super izbor i u svakom trenutku, tu ćete pronaći sjaset zdravih i maštovitih kombinacija. Poručite sashimi rolnice. Zahvaljujući CarGo Butleru sve će vrlo brzo stići na vašu adresu. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1616768340914149-1.png

  Saznaj više:
  Povezani članci: