Hrana koja vam može pomoći da ublažite PMS simptome

  08.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_PMS.gif

  Veliki broj žena ima predmenstrualni sindrom (PMS), te oseća simptome koji se javljaju nekoliko dana pre mensturalnog ciklusa. PMS simptomi vrlo često mogu ometati svakodnenvni život, a u njih spadaju određene emocionalne i fizičke promene. Najčešće među njima su nagle promene raspoloženja, manjak sna, slaba koncentracija, umor, nadimanje, žudnje za određenom hranom i dr.

  Bez obzira na njihovu težinu i učestalost, postoje načini na koje možete njima upravljati, te ih olakšati u određenoj meri.  Pre svega, male promene u ishrani vam mogu biti od velike koristi. Osim što je neophodno da u svakodnevnu ishranu uključite određene nutrijente poput kalcijuma, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, od ključne je važnosti da određene nutrijente i isključite. Savete o pet namirnica za lakši PMS daje nam Tatjana Popović – totallywellness, autorka knjige „Sredi PMS“. 

  5 namirnica za lakši PMS

  1. Leblebija

  S obzirom na to da leblebija sadrži vitamin B6, može vam pomoći da ublažite pojedine PMS simptome. Takođe, ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima i magnezijumom, te sprečava zadržavanje vode u organizmu, nadimanje i popravlja raspoloženje.

  2. Crna čokolada

  Kvalitetna crna čokolada može da ublaži brojne simptome PMS-a. Sadrži veliku količinu antioksidanasa koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Takođe, bogata je magnezijumom, koji ublažava PMS simptome, kao što su nadimanje, umor, depresija i razdražljivost. Osim toga, pojedina istraživanja utvrdila su da konzumiranje crne čokolade sa visokim procentom kakaoa pozitivno utiče na raspoloženje kroz spregu creva i mozga.

  3. Losos

  Konzumiranjem divljeg lososa i drugih masnih riba, koje sadrže omega 3 masne kiseline, ublažićete određene PMS simptome. Nekoliko studija utvrdilo je da ove masti zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima uspešno suzbijaju menstrualne bolove.

  4. Avokado

  Ako su nadutost, žudnja za slatkišima i grčevi u mišićima među vašim uobičajenim simptomima PMS-a, u ishranu uključite avokado. Osim zdravih masti, avokado sadrži kalijum – mineral koji deluje kao prirodni diuretik, pa uklanja višak natrijuma i tečnosti iz tela. Kalijum takođe sprečava pojavu grčeva u mišićima i podstiče osećaj sitosti.

  5. Bademi

  Više informacija u vezi sa ovom temom, pronaći ćete u e-knjizi „Sredi PMS” nutricionistkinje i health coacha Tatjane Popović, koja je namenjena ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma. E-knjiga sadrži kompletne, praktične i konkretne informacije, bez okolišanja i suvoparne teorije.

  Saznaj više:
  Povezani članci: