Kako da potrošite što više kalorija u jednom danu, a da ne vežbate!

12.06.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER-NEAT.gif

Odgovor na pitanje koje muči sve nas je NEAT

 

Ne radi se ni o kakvoj egzotičnoj novoj disciplini, upravo suprotno. NEAT (non-exercise activity thermogenesis) je verovatno nešto što bi vam i vaša baka rekla da praktikujete da ste joj se žalili, minus fensi ime. Vaša baka, doduše, nije imala iza sebe studije sprovedene u jednoj od najboljih svetskih klinika da potvrdi svoje tvrdnje, ali je znala šta suštinski funkcioniše.

 

 

 

NEAT koncept na način na koji se proširio svetom formulisao je Dr. James Levine sa Mayo klinike a suština je sledeća: svaka aktivnost, nebitno koliko mala, troši kalorije. Konkretno, NEAT je sva energija koju trošimo za aktivnosti koje nisu spavanje, vežbanje ili jelo, i obuhvata šetnju do posla, ćišćenje stana, trčanje za decom (što je teže od mnogih treninga ali nećemo cepidlačiti), čak i žvakanje žvake. Dakle, kada jednom pojmite da su to sve stvari koje svakodnevno radite i da samo treba da povećate dozu kada možete, nije komplikovano. Zar ne?

 

Da li vam je sada splasnuo entuzijazam za ovaj članak? Mislite da vam prodajem maglu? Sačekate još malo.

 

Svako ko je ikada nosio pedometar ili koristio aplikaciju koja broji korake, zna koliko je ustvari mala količina energije koju utrošimo u toku treninga (ma koliko intenzivan bio) u odnosu na količinu energije koju potrošimo u ostatku dana. Studija sprovedena na Mayo klinici 2014. godine pokazala je da ukoliko veći deo dana provedete sedeći poništavate većinu benefita teninga, čak i ako vežbate redovno. Sat vremena u teretani će imati efekta samo ako ne provedete preostala 23 sata u relativnom mirovanju.

 

 

 

Dakle, jedini način da zapravo budete u formi je da povećate svoje NEAT aktivnosti. Ako još i na to redovan trening uradite ujutro, imaćete dodatan bonus da kalorije trošite u većem broju tokom celog dana. Kao što smo već rekli, NEAT ne iziskuje nikakav ozbiljan dodatni napor. On je u suštini oblik lake aerobne aktivnost pri kojoj se aktivira povećana potrošnja energije ali se nikada ne gubi dah i ne dobija upala mišića. Ima pozitivan uticaj na kariovaskularni sistem i, uz opšti kalorijski deficit, sjajan je način za skidanje težine.

NEAT aktivnosti za sagorevanje kalorija

Hodanje

 

Otkažite sledeći izlazak u restoran i dogovorite se sa prijateljima da odete u šetnju. Vikendom provedite dan na svežem vazduhu, a u toku nedelje se malo promuvajte za vreme pauze za ručak (umesto da ga jedete sami za radnim stolom). Ako vam to uslovi dozvoljavaju, možete zakazati i sastanke napolju, u vidu šetnje. Dodatni bonus: za koračanje je dokazano da pojačava kreativnost i sposobnost rešavanja problema. Ako su vam sastanci često preko skajpa, još bolje, trebaju vam samo slušalice i spremni ste za pokret.

Penjanje uz stepenice

 

Vrlo očigledno, slažemo se. Zaboravite na lift, on vam ionako traći vreme. Pomislite samo koliko dugo ga čekate i koliko puta se zaustavlja dok ne stigne tamo gde ste se vi zaputili. Za početak idite jedan sprat kad se penjente i dva kada silazite pa polako povećavajte broj. Ukoliko se jako umorite, nastavite ostatak liftom.

Unosite tečnost

 

Nemojte se smejati. Što više tečnosti unosite, to ćete morati da napravite više mini-šetnji do toaleta. Vrlo je lako zaboraviti da ustanete i razmrdate se svakih sat vremena. Uz to, ako pijete hladnu vodu, vaše telo će trošiti kalorije da se zagreje.

Otarasite se kancelarijske stolice (makar na kratko)

 

Zvuči suludo, ali ako stolicu zamenite velikom loptom za pilates makar samo na sat vremena u toku dana, značajno ćete ojačati core mišiće i popraviti držanje. Što duže to bolje. Opcija je i da tražite sto za stajanje.

Kupujte pametno

 

Ako ne kupujete nešto preteško (na primer balone vode), uzmite korpe koje se nose u ruci, ne na točkiće. Dodatna težina će opteretiti mišiće na dobar način i doprineti boljem tonusu. Samo se trudite da teret nosite pravilno raspoređeno tj, simetrično. Napravite i koji ekstra krug kroz rafove, a kući idite peške.

Spremajte sami

 

Čišćenje i pranje po kući će vam ubrzati puls taman koliko treba (o pranju prozora da ni ne govorimo). Nemojte nekom plaćati da to uradi, uradite sami. Isto se odnosi i na automobili ili baštu, ako ih imate. Peglajte, raskrčite sobu… Što ste aktivniji, to ćete i imati veću potrebu da se krećete.

Nabavite psa

 

Ok, ovo nije za svakog ali redovne šetnje psa su jedna od najboljih stvari koje možete da učinite za svoje zdravlje. Psihičko i fizičko.

Saznaj više:
Povezani članci: