Šta je efikasniji recept za mršavljenje, šetnja ili trčanje?

  14.11.2022.
  RECOMMENDED

  Zbog čega brzo hodanje troši više kalorija od trčanja i zbog čega se hodanje preporučuje u slučaju da želite da izgubite veći broj kilograma

  Odlučili ste da smršate. Ukoliko je vaš cilj da skinete jedan ili dva kilograma, ovo nije članak za vas.

  U slučaju da ciljate na tako mali broj kilograma, dovoljno je da povećate broj treninga u odnosu na prosečan broj na koji već idete nedeljno, za jedan ili dva, umereno smanjite unos masti i ugljenih hidrata i dodate tretmane limfne drenaže na nedeljnom nivou. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1668517601078523.gif

  Ova tema – odnos učinka trčanja i hodanja na mršavljenje – u ovom slučaju odnosi se na tzv „veliki gubitak kilograma“, odnosno na planirani gubitak od desetak ili više kilograma. Naravno da je tema kompleksna, da pored treninga i ishrane uključuje i psihološku komponentu koja se ne sme zanemariti, kao i da veoma često deluje zastrašujuće. Jedna od najtežih stvari je, ipak, početi i odabrati fizičku aktivnost koja će istovremeno biti efikasna ali i realno izvodljiva. Hodanje je idealno u ovim situacijama, a evo i zašto.

  Naše telo efikasnije sagoreva kalorije kada praktikujemo aerobnu aktivnost blažeg intenziteta koja duže traje. Obradovaće vas činjenica da prejak intenzitet aerobne aktivnosti nije dobar za gubitak kilograma i da, ukoliko ne možete da dođete do daha, to znači da ste prešli svoj prag i treba da usporite (i kažete svom treneru) – ova vrsta preteranog napora čini da telo prestane da sagoreva masti.

  Ceo proces može se uporediti sa načinom na koji gori drvo u kaminu. Ukoliko je plamen umeren, drvo duže gori i daje više toplote, a ako zatvorite ventil za dovod vazduha, drvo gori duže na nižoj temperaturi. Čim se ventil otvori i vazduh uđe plamen se rasplamsava. Ista stvar se dešava i sa sagorevanjem kalorija kada hodamo.

  Sagorevanje je proces oksidacije, a on može da se odvija samo uz velike količine kiseonika. Dakle, za sagorevanje masti je potreban aerobni trening koji dugo traje, a u toku kog se puls kreće u zoni u kojoj „ne gubimo dah“ već možemo na duge staze da hodamo, razmišljamo, pričamo.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1668517601027192.gif

  Ovo je razlog zbog kog ne treba da vas plaši koncept dugih treninga u vidu šetnje. On nije preterano naporan niti stresan za telo, pogotovo za osobe koje imaju veći višak kilograma iz razloga što one imaju proporcionalno jake i izdržljive mišiće nogu. Još jedna dobra vest jeste da su upravo mišići nogu najveći u našem telu i samim tim troše maksimalnu količinu energije dok se najmanje zamaraju, a to treba iskoristiti.

  Važno je da znate da, ukoliko odlučite da vaša odabrana fizička aktivnost pri mršavljenju bude hodanje, to ipak podrazumeva određena pravila. Za početak, puls treba konstantno da bude na 120-130. Pored toga, preporučuje se da pokrećete i druge delove tela koliko god je to moguće, a ovo se prvenstveno odnosi i na kretanje ruku (dovoljno je da malo intenzivirate prirodne pokrete ruku dok hodate). Za one koji nikad ne stižu do teretane i pokretne trake, hodanje neće predstavljati nikakav problem – dovoljno je da izađete napolje i jednostavno krenete – a ne treba vam ni specijalna oprema, udobna obuća je sasvim dovoljna.

  Ovakva šetnja trebalo bi da traje od 45 minuta do maksimalno 2 sata. Što duže šetate, to ćete sagoreti više kalorija i brže gubiti na težini. Verujte nam, neće proći dugo i poželećete da šetnju produžite, a velike su šanse da ćete vrlo brzo pronaći i motivaciju da u svoj fitnes režim dodate i druge vrste treninga, poput treninga snage. Ipak, dok ne stignete do te tačke, najvažnije je da ostanete fokusirani na svoj cilj dok ne počnete da primećujete prve rezultate i da se ne bojite vežbanja. Mnogo je lakše nego što se na prvi poged čini.

  Saznaj više:
  Povezani članci: