Trendovi čudotvornih namirnica koje će nam promeniti život

  12.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/ishrana_cover.jpg

  Beskrajno ih je, ali šta stvarno rade u praksi?

  Ideja o tome da “treba da živimo zdravo” nam se na neki način usađuje od malih nogu. Doručkuj, pojedi karfiol i spanać (živeo Popaj!), lezi rano, peri zube, nauči kolut napred i zvezdu, po mogućstvu negde na travi, a kad smo već kod trave, šetaj u prirodi. Naravno, tada niko sve ove stvari nije etiketirao kao “zdrave” nego jednostavno sa “tako treba”. I treba, nemojte misliti da imam nešto protiv bilo koje vrste uravnotežene brige o sebi. Samo što, čini mi se, briga o sebi na raznim frontovima danas ume da se otme kontroli i postane toksična. Od toga da se u praksi zdrava ishrana pretvori u ili se graniči sa poremećajima u ishrani, do bežanja od stvarnosti i prokrastinacije pod zastavom introspekcije i “vremena za sebe”. Jedan od faktora koji utiču na to da se sklizne na stranputicu jeste i taj što je “zdrav život” postao stvar trenda, a trendovi se menjaju munjevitom brzinom, to im je u prirodi.

  Wellness kao ideja i kao realnost

   

  Sasvim legitimna stvar. Na kraju krajeva, tako se zove i ova rubrika, a na srpskom jeziku ne postoji jedna reč kojom može da se prevede. Ipak, ovo je vremenom postala kategorija u kojoj se industrija toliko razmahala da se nove metode za najbolji XY rezultat izmišljaju na dnevnom nivou. Instagram i YouTube wellness influenseri se po brojkama mere sa onima koji rade beauty, a ne modu, što govori o tome kakav im je reach. Kao i u kozmetici, bombarduju pratioce izrazima kao što su “slobodni radikali”, “mikrobiom” i “glikacija” pomoću kojih, neki od njih, prodaju “jabuke koje podmlađuju” ili, još bolje, vaginalna jaja od žada koja, između ostalog, “pomažu kod neplodnosti” (vidimo te, Gwyneth). Kad je ishrana u pitanju, tu se stvari izgleda najbrže okreću pošto su ljudi tu najranjiviji (da ne kažem najtanji). Svaki dan se pojavljuju novi čudotvorni sastojci – celer i dalje vlada, kao i divlje borovnice, a ne manjka ni ponuda magičnih kombinacija – kafa bez mleka ali sa otopljenim puterom za mršavljenje. Informacija je užasno mnogo, vrlo često su kontradiktorne i još češće u kombinaciji sa ozbiljnim ograničenjima po pitanju namirnica pa nije ni čudo što sama reč wellness nekad stvara više stresa nego bilo čega drugog, pogotovo kada je hrana u pitanju. Evo nekih od glavnih čudotvornih namirnica i ono što treba da znate o njima.

  Sok od celera

   

  Tačnije, pola litre soka od organskog celera ujutro na prazan stomak. Ako ste se pridružili #CeleryJuiceChallenge znate i sami koliko je samo nabavljanje određene vrste celera potrebne za sok, pogotovo organske, komplikovano u zemlji Srbiji, ali to nije glavni argument ni za ni protiv. Postoje studije koje ukazuju na to da sok od celera ima pozitivan uticaj na telo zato što fitohemikalije koje sadrži snižavaju krvni pritisak, bore se protiv oksidativnog stresa i imaju protivupalno dejstvo (kao i neke druge namirnice, uostalom). Ipak – količina u kojoj obavlja sve ovo je diskutabilna pošto ne postoje naučne studije koje potvrđuju da je lekovit u toj meri u kojoj to internet korisnici tvrde. Dakle, vrlo je moguće da se radi o placebo efektu. Sa druge strane, sam placebo efekat kao prava manifestacija psihosomatike je nekad nešto najjače što imamo i ne treba potcenjivati njegove pozitivne strane. Znajte samo da celer, kao ni sok od njega, nije naučno dokazana namirnica koja će rešiti sve vaše zdravstvene (i životne?) probleme.

  Avokado

   

  Vrsta avokada koja je narasprostranjenija na svetu, i ona koja se može kupiti i kod nas (možda niste znali ni da ih ima više) sadrži u sebi puno nutrijenata koji su nam potrebni. Tu su kalijum, natrijum, magnezijum, masne kiseline, kao i čitav spektar vitamina. Pošto su mnogi vitamini liposolubilni, njihova apsorpcija iz avokada je bolja nego iz drugog voća i povrća sa niskim sadržajem masti. Njegova prerađevina – ulje – sadrži preko 70% monozasićenih masnih kiselina. Dakle, zdravo jeste. Ali da li zaista ma potrebe za restoranima koji služe samo jela od avokada? Kod nas ih još nema, ali po svetu ih je sve više.

  Čia semenke

   

  Danas se dodaju svemu – od vode, preko kaša i smoothija pa sve do kozmetike. Bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, alfa-linolenskim kiselinama koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Koncentracija svih ovih hranljivih sastojaka je poprilično visoka u ovim sitnim semenkama pa treba obratiti pažnju na doziranje (koje je često naznačeno na pakovanju). Iako su dobar izvor svih ovih materija, njihov status kao hrane-leka isto nije potvrđen medicinskim studijama. Jedno je sigurno, slatkiši sa njima su puno puno zdraviji od onih klasičnih.

  Gođi bobice

   

  Tradicionalno korištene u kineskoj medicini, već odavno su doživele bum na Zapadu pa se i kod nas u svakoj apoteci može naći gomila preparata koja ih sadrži (ali za koje ne znamo baš tačno šta rade, kao ni odakle su). Njihov glavni adut je da su jak antioksidans i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

  Kinoa

   

  Kinoa je pseudo-žitarica koja je privukla pažnju naučne zajednice zbog svoje visoke hranljive vrednosti. Bogata je proteinima, mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži i sve esencijalne masne kiseline što je čini jednim od dva izvora kompletnih proteina biljnog porekla. Pored toga su sjajan izvor antioksidansa. Profitiraćete ako ih uključite u ishranu.

  Spirulina

   

  Komercijalno ime za vrstu jednoćelijskih slatkovodnih algi bogatih vitaminima grupe B, C, D, E, karotenom, folnom kiselinom, mineralima i biljnim proteinima. U stručnoj medicinskoj literaturi navodi se da je odličan dodatak ishrani, što zbog svih ovih sastojaka što zbog činjenice da je moćan antioksidans. Ipak otkriveno je da postoji prag iznad kog će imati suprotan efekat, odnosno smanjiće antioksidativnu aktivnost. Dakle, ne preterujte.

  Mača čaj

   

  Svuda je. Od zelenog čia-pudinga u vašoj omiljenoj (zdravoj) pekari do dezerta i raznih hranljivih napitaka. Najčešće se kupuje u obliku zelenog praha koji se meša sa vrelom vodom ili mlekom. Japanski naučnici tvrde da konzumiranje mača čaja koji ima odgovarajuću proporciju sastojaka tanina, kafeina i arginina (aminokiseline koja utiče na povećanje hormona rasta) smanjuje reakcije na stres. Pored toga, ovakva kombinacija je booster koji se može koristiti kao zamena za kafu. Nažalost, većina proizvoda prisutnih na tržištu, pogotovo našem, nije optimalnog sastava.

  Wellness kao industrija

   

  Danas se industrija koja se bavi zdravim načinom života procenjuje na preko četiri triliona dolara. Iskreno, nisam sigurna ni da znam koliko je to nula i da li je trilion = hiljadu milijardi. Ovde spadaju i kozmetika i ishrana i vežbe, anti-aging metode, suplementi, oprema i slično. Kao svaka industrija i ova ume da bude vrlo agresivna. Zato je važno da proveravate informacije koje do vas stižu. Ukoliko nemate koga da pitate uživo, a da je nepristrasan i ništa ne prodaje, potražite odgovore na proverenim i zvaničnim medicinskim sajtovima kakav je PubMed – ne blogovima sa lepim slikama i još lepšim obećanjima.

   

  Naravno da nije sve što nam se ponudi laž i prevara ali treba imati na umu da crno-bela rešenja ne postoje i da treba odmah da vam se upali crvena lampica kada ih neko agresivno promoviše. Isto tako, ne postoje rešenja koja rade bukvalno preko noći, niti je krajnost put ka dugoročnom boljitku, već mnogo češće recept za zbunjenost, iscrpljenost ili, u najgorem slučaju, ortoreksiju. Slušajte sebe i svoje telo, ne svoje probleme.

  Saznaj više:
  Povezani članci: