Koju hranu izbegavati
Sve vrste prerađene hrane ne dolaze u obzir. U ovoj grupi se po Dr Kellmanu nalaze očekivani rafinisani šećeri ali i sušeno voće, soja, žitarice koje sadrže gluten, mlečni proizvodi, jaja, sve što sadrži kvasac, povrće koje sadrži skrob poput krompira, pasulja čak i kikiriki.
Šta uključiti u ishranu
Većina povrća i voća koje ne sadrži skrob je dozvoljeno, a poseban akcenat se stavlja na fermentiranu hranu poput turšije i kiselih krastavaca, kiselog kupusa i kombuhe. Sočivo i leblebije su jedini legumi koji su dozvoljeni, a od zdravih masti dr Kellman preporučuje kokosovo ulje i gi-puter. Po njemu su najbolji izvori proteina junetina, piletina, riba koja sadrži malu količinu žive, jagnjetina i morski plodovi.
Pored hrane, dr Kellman preporučuje svakodnevno uzimanje suplemenata koji sadrže i probiotike i prebiotike.
I pored restriktivne liste namirnica, ovaj način ishrane ima neočekivane radosti: kao što smo rekli, dozvoljeno je nekoliko šoljica kafe na dan, a smete piti i vino i pivo zbog toga što su obe ove vrste pića fermentirane.
Dodatna pravila
Dr Kellman je protivnik brojanja kalorija i preciznog merenja porcija već zastupa stav da treba jesti kad si gladan, te da telo samo intuitivno zna kada mu je hrana potrebna. Pored toga, savetuje nas da smanjimo količinu stresa sa kojom se nosima na dnevnom nivou.