Pretraga

Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane

Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane

Tekst: BURO.


Dešava se i najboljima od najboljih: gladni ste, nemate puno vremena ili vas je jednostvno savladala želja da jedete nešto u restoranu brze hrane (ne osuđujemo!). Da, takva hrana ima previše soli, aditiva, sakrivenih kalorija... Sasvim je logično smatrati je smrtnim neprijateljem vitke linije i zdravog načina ishrane, dijeta za mršavljenje da ni ne govorimo. Ipak, nije baš sve tako crno, i na ovakvim mestima postoje opcije izbora.

Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane (фото 1)

Da se ne lažemo, ceo život je u osnovi samo serija izbora, dakle hajde da se trudimo da većim delom pravimo one dobre. Kao što ćemo u običnom restoranu naručiti salatu sa biftekom ili grilovano meso umesto paste i preskočiti dezert ukoliko pazimo na liniju, tako i na različitim menijima "za poneti" postoje opcije koje su zdravije od drugih. Postoje osnovna pravila koja se mogu primenjivati na bukvalno svaku vrstu brze hrane, a to su:

Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane (фото 2)

1. Pazite na prelive i dodatke

Salata bez i sa majonezom (ili prelivom na bazi majoneza) nije ista stvar. Isto važi za praktično svaki sos koji se služi sa brzom hranom. 

2. Obratite pažnju na priloge

Sve što je prženo, treba preskočiti - da, čak ni povrće nije zdravo ako je prošlo kroz fritezu. Dakle, kolutovi od luka nisu dobra opcija.

3. Čuvajte se pića

Sve tzv. tečne kalorije su uglavnom prazne kalorije. U sveže ceđenim sokovima bez dodataka ćete ipak pronaći i vitamine i minerale ali u veštačkim limunadama i gaziranim pićima, ne. Naručujte vodu, i to je to.

Kada su posebne vrste restorana nacionalnih kuhinja u pitanju, skrolujte da saznate najzdravije opcije za svaki:

Kineska hrana

Ukoliko ne želite da u jednom jedinom obroku unesete ukupan broj kalorija koji vam je potreban za ceo dan, treba da izbegavate sve što u svom nazivu ima reči "slatko-kiselo", pogotovo ako jelo sadrži i svinjetinu. Ovakve kombinacije su po pravilu pržene i jako začinenjene (sastojcima neznanim i znanim) i lako mogu da sadrže i do 1.000 kalorija. Bolja opcija su gambori i povrće, ako može kuvano na pari. Ne zaboravite da prženje hrane, koliko god je činilo ukusnom, dodaje oko 50 grama masti jelu. Dodatni soja sos takođe nije dobra opcija. 

Meksička hrana

Ako volite fajitas i burrito, najsigurnije je da od mesa birate piletinu, a od dodataka povrće bez dodatih soseva. Izbegavajte pirinač i razne vrste pasulja (znamo da su preukusni ali su kalorični, a nekad im se dodaje i brašno) i ne preterujte sa gvakamole namazom. Ako postoji varijanta, birajte uvek testo od kukuruza koje će vam uštedeti pedesetak kalorija u odnosu na ono od običnog brašna. Kad su prelivi u pitanju sigurniji su oni na bazi prirodnog paradajza nego bilo šta što sadrži topljeni sir.

Dijeta i brza hrana: Kako da naručite za poneti, a da ne pokvarite režim ishrane (фото 3)

Američka hrana

Istina jeste da Amerikanci vole da prže hranu ali vole i da griluju. Dakle, ukoliko opcija postoji, izaberite ovu drugu. Kada jedete hamburgere, pojedite samo donju polovinu zemičke. Salate su posebna priča, kada su američki restorani u pitanju: ukoliko već dolaze pomešane sa prelivom, ne uzimajte ih. Ok su opcija samo i ukoliko imate mogućnost da ih začinite sami, sa malo maslinovog ulja, na primer  (vidite osnovno pravilo o sosevima i prelivima). Izbegavajte i brda pomfrita koji vas vreba sa svih strana.

Japanska hrana

I još jednom: izbegavajte sve što je prženo ali i jako začinjeno, poput ljute tunjevine, na primer. U njihovim začinjenim prelivima gotovo uvek se nalazi majonez. Sve vrste sušija su dobar izbor pa izaberite nigiri, maki rolnice ili sašimi ali preskočite terijaki sos koji ima puno dodatog šećera. Obrok možete započeti miso supom sa algama i nadopuniti salatom sa algama ili edamameom.  

Indijska hrana

Svako jelo koje u svom imenu nosi reč "tandoori" je odličan izbor iz razloga što to znači da je marinirano i pečeno u rerni (tandoori je vrsta rerne iznad otvorene vatre) bez teških preliva. Dobar izbor su i jela označena sa "bhuna" među kojim treba da se klonite samo onih koji sadrže puno putera i mlečnih sastojaka. Najbolje je da izbegavate naan, tradicionalni indijski hleb, pogotovo ako sadrži sir (beli luk je bolja ideja). Ne preterujte sa pirinčem i umesto njega naručite dodatke od povrća.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar