Pretraga

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni?

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni?

Koje namirnice se nazivaju adaptogenima i kako utiču na naš organizam, odgovara Anna Belaya, nutricionistkinja i direktorka “healthy lifestyle” uprave supermarketa Azbuka Vkusa

Tekst: BURO.


Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 1)

Anna Belaya

Nutricionistkinja i direktorka “healthy lifestyle-a” uprave supermarketa Azbuka Vkusa


Šta su adaptogeni?

Sećate se najezde godži bobica i "zlatnog mleka" sa kurkumom pre par godina? Možda ne znate da su kumkvat, đumbir i paškanat u rangu sa ovom trendi superhranom. Sve ove proizvode objedinjuje zajednički imenilac - adaptogeni.

Adaptogeni pomažu telu da se prilagodi različitim vrstama stresa: temperaturnim promenama, virusima, fizičkim naporima ili jakim uzbuđenjima. Oni su po pravilu biljnog ili životinjskog porekla i tu spadaju: biljke, voće, pečurke, pčelinji proizvodi.

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 2)

Adaptogenima se najčešće okreću ljudi koji žele da smanje upotrebu lekova. Zagovornici biohakinga i naturopatije podržavaju rastuće interesovanje za adaptogenima, jer su oni prirodan način da pomognete svom telu i očuvate zdravlje.


NAJPOZNATIJI biljni adaptogeni

Ovo su najpoznatiji adaptogeni, njihove prednosti i kontraindikacije za upotrebu

Ašvaganda: stimuliše pamćenje i moždanu aktivnost i ima antiinflamatorno dejstvo. Kontraindikacije - bolesti gastrointestinalnog trakta i štitne žlezde.

Ginkgo biloba: stimuliše pamćenje i funkciju mozga. Alergen, kontraindikacija kod iritacije digestivnog trakta.

Čaga, reiši i šitake pečurke: antiinflamatorno dejstvo i poboljšanje metaboličkih procesa u telu. Reiši vrsta može izazvati alergijske reakcije i uticati na zgrušavanje krvi.

Guarana: zbog sadržaja kofeina okrepljuje i pomaže u borbi protiv apatije. Može izazvati povećanu nervnu razdražljivost.

Limunska trava (šizandra): poboljšava metabolizam i pomaže u nivelaciji emocija. Može povećati krvni pritisak.

Peruanska maka: Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, okrepljuje i povećava libido. Ne preporučuje se osobama sa bolestima štitne žlezde i ginekološkim problemima.

Pasiflora: umiruje i pomaže kod nesanice. Nemojte je koristiti ako ste skloni trombozi.

Rooibos (crveni čaj): doprinosu opštem jačanju organizma. Koristite oprezno ukoliko ste skloni hipertenziji.


Kako adaptogeni utiču na organizam?

Adaptogeni spadaju u bioaditive, jer sadrže hranljive materije. Na primer, rodiola može smanjiti nivo kortizola, hormona koji je odgovoran za stres. Zahvaljujući tome, bićete manje nervozni pred važan sastanak ili ispit.

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 3)
Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 4)

Kada se pravilno uzimaju, adaptogeni imaju pozitivan efekat na telo:

jačaju imunitet;

smanjuju nivo umora;

pomažu u borbi protiv stresa;

povećavaju fizičke i mentalne performanse;

normalizuju hormonski status.


Uprkos svim pozitivnim svojstvima adaptogena, ne treba da ih doživljavate kao magična sredstva - oni su samo dodatak zdravoj dnevnoj rutini.

Ako inače ne praktikujete zdrav način života, nećete pronaći spas u adaptogenima. Ali, ako vodite računa o režimu spavanja, ishrane i fizičke aktivnosti, sigurno ćete osetiti dejstvo adaptogena.

Ne očekujte instant rezultate. Da biste doživeli obećanu živahnost, adaptogene treba da uzimate planski - oni deluju na duži rok, nisu tu da otklone posledice. Ako pijete, na primer, sok od paškanara, već nakon nedelju dana ćete primetiti da se lakše budite i osećate spremnije da započnete radni dan. Isto važi i za adaptogene koji jačaju imuni sistem: posle nekog vremena možete, recimo, primetiti da lakše podnosite prehladu.

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 5)

Šta treba da znate pre upotrebe adaptogena

Adaptogeni su jeftini i baš iz tog razloga za njihovu upotrebu kao da pretpostavljamo zeleno svetlo. Ipak, najefikasniji način da izbegnete nuspojave jeste da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom opšte prakse.

Glavne kontraindikacije za uzimanje adaptogena:

alergija - obično na pčelinje proizvode;

trudnoća i laktacija;

dijagnostikovan visok ili nizak krvni pritisak;

akutni stres;

disfunkcija nadbubrežne žlezde - adaptogeni mogu pogoršati stanje.


Ukoliko imate problem sa pritiskom, to ne znači da treba da prestanete da unosite adaptogene, već da se morate konsultovati sa svojim lekarom koji će vam pomoći da izaberete prave proizvode. Imajte na umu da paškanat, đumbir, rodiola i eleuterokokus deluju okrepljujuće i povećavaju krvni pritisak. Ako imate problema sa kardiovaskularnim sistemom, njihova upotreba može izazvati ozbiljne nelagodnosti - na primer, osećaj anksioznosti koji se čak može graničiti sa napadom panike.

Adaptogeni se mogu naći u sastavu jela ili pića koji se služe u kafićima. Veoma je važno da osoblje bude dovoljno kvalifikovano da vas posavetuje. Uostalom, čak i ako znate da ste alergični na med, možda nemate pojma kako će neka egzotična, retka biljka, na primer, peruanska maka, uticati na vaš organizam.

Sasvim je u redu da postavljate pitanja o sastojcima koji su vam novi. Na primer, sada su u modu ušle pečurke - šitake, reiši, kordiceps - dodaju se u pića ili uključuju u jela. Ako odlučite da ih probate, pažljivo pratite reakciju tela. Lupanje srca, gastrointestinalni problemi i bilo koja druga nelagodnost su signal da treba odmah da prekinete upotrebu.


Gde pronaći i kako bezbedno koristiti adaptogene

Adaptogeni se mogu kupiti u apotekama i u supermarketima - sigurno ćete naći đumbir i kurkumu u obližnjoj prodavnici - ogroman izbor aktivnih supstanci predstavljen je u online prodavnicama sa prirodnim proizvodima za održavanje zdravlja, a u najprogresivnijim adaptogeni čak imaju i svoj poseban odeljak.

Šta su adaptogeni i zašto su vam potrebni? (фото 6)

Kada govorimo o izboru adaptogena za kućnu upotrebu - možete kupiti proizvod u prahu, pastu, sirup, kapsule ili kuglice. Prašak je pogodan za dodavanje u smutije, a kapsule adaptogena se mogu uzimati sa vitaminima na početku dana.

Umesto taktike kontinuirane upotrebe, bolje je držati se određenog kursa - većina adaptogena ima kumulativni efekat. Drugim rečima, pre ili kasnije ćete dostići maksimalnu koncentraciju supstance u telu, a dalja upotreba nema smisla. Ako primetite da ste prestali da reagujete na adaptogene, napravite pauzu u trajanju od nekoliko meseci. Vremenom će se koncentracija supstance smanjiti i ponovo ćete početi da osećate efekat.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor