Pretraga

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni)

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni)

Tekst: BURO.

Rituali i navike drže naš život u kakvom-takvom redu, ipak radoznalost i FOMO nas vuku da to sve promenimo i isprobamo sve što nam se nudi. Kada je u pitanu wellness industrija to i nije loše, jer se iz godine u godinu pojavljuju novi načini kako brinuti o sebi, svom telu i stanju duha. Istina, često se radi o čudnim stvarima, ali pošto prođu test vremena i postanu nam deo svakodnevnice, pitamo se kako nismo to ranije otkrili. Pa, sada ćete otkriti šta stručnjaci predviđaju, koji će to trendovi dominirati u toku 2021. godine, zapišite.

Online skijanje

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 1)

Sezona skijanja je u punom jeku, a skijaši imaju tek nekoliko opcija kako da uživaju u snegu i osećaju slobode. Zbog toga je „digitano skijanje“ iznenada postalo popularno. Radi se o Alpine Ski VR igrici, gde jednostavno stavite VR naočare, odaberete stazu i jurite niz brdo. Da ne bi sve ostalo samo na zabavi u dnevnoj sobi postoji i „digitalni instruktor skijanja“ Carv koji će vam sugerisati kako da popravite tehniku. Carv je zapravo maleni aparat koji zahvaljujući ulošku za cipele sa 36 senzora putem Bluetootha šalje informacije o vašim pokretima na istoimenu aplikaciju gde možete pronaći sve podatke o vašoj tehnici, pokretima i slabim tačkama.

Sauna ćebe

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 2)

Infrared sauna ćebe je nešto između kućne saune i vreće za spavanje, a njena blagodet je u tome što može da ubrza metabolizam, opusti mišiće pod upalom i čak pomogne u jačanju imunog sistema. Koristi se vrlo lako, jednostavno ćebe stavite na krevet, uključite ga i začekate da se zagreje, a zatim „uskačete“ na nekih četrdesetak minuta opuštanja što je idealno da nadoknadite propuštene epizode omiljenih podkasta.

Gastro upcycling

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 3)

Ove godine se očekuje da će se industrija hrana sve više približiti upcycling konceptu, što znači da će se više hrane upotrebiti umesto baciti. I to na nove kreativne i ekološki osvešćene načine. Primera radi kompanija Rubble pravi namaze i umake od povrća koje su druge kompanije odbacile jer nisu pravilnog oblika, boje, ili veličine. Tu je i kompanija Barnana koja banane koje niko ne želi pretvara u čitavu paletu proizvoda od banana kao što su čokolada i kikiriki puter.

Vežbanje po hormonima

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 4)

Zaboravite na ubacivanje treninga gde god nađete rupu u svom pretrpanom rasporedu, po svemu sudeći ti dani su iza nas, jer novi trend nalaže da fitnes usklađujemo sa menstrualnim ciklusom. Koncept je prilično jasan, telo treba gurati u jače napore kada smo za to spremni i sposobni, a u odmarati i oporavljati se onda kada nam je to potrebno. Londonski studio Oneldn nudi opciju online programa „Curve“ koji se bazira upravo na tim postulatima, a treninzi počinju ovog januara.

Joga za oči

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 5)

Pošto smo godinu proveli zalepljeni za monitore, uz neprekidne Zoom sastanke logično se nametnulo pitanje kako ćemo da nagradimo naše umorne oči. Joga za područije oko očiju podrazumeva nežnu masažu, kako bi se oslobodili tenzije. Lake vežbe podrazumevaju gledanje na levo i desno u razmacima od po 10 sekundi, nežno masiranje regije iznad obrva i stavljanje celog dlana preko očiju. Poznata joga instruktorka Koya Webb vam pokazuje kako da iz te tehnike izvučete makisimum.

Gaga ples

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 6)

Ne, Lady Gaga nema nikakve veze sa ovim. Gaga je vrsta plesa koji je osmislio izraleski koreograf Ohad Naharin. Čak je i wellness kraljica Gwyneth Paltrow uključila čas Gaga plesa na njenom poslednjem Goop Health samitu. Koncept je jednostavan, vežbači su pozvani da prošire paletu mogućih pokreta, odnosno da otkriju radost blesavljenja. Ovde se više radi o tome kakva osećanja i fizičke nadražaje proizvode određeni pokreti, nego o preciznom učenju koreografije. Što je zapravo sjajan način da se oslobodite nakupljenog stresa.

Fit plutanje

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 7)

CrossFit je kao munja pre nekoliko godina obuzeo ceo svet, ali iz Amerike nam sada stiže novi trend kome se predviđa jednaka popularnost. GildeFit u fokus ne stavlja same vežbe, već mesto na kome se one izvode – najčešće u bazenu. Vežbe za stabilnost, joga, pa čak i HIIT izvode se na plutajućoj joga prostirci u vodi i tako se kombinuje funkcionalni trening sa popravljanjem balansa.

Wellness trendovi za 2021. (neki od njih su vrlo čudni) (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor