Buro. Horoskop: ŠKORPIJA, Merkur i Sunce

Rolling in the deep...Da li smo spremni na taj korak, taj korak dublje ka sebi?
20.10.2023.
RECOMMENDED

Mars nas je već 12. oktobra energetski uveo u sazvežđe Škorpiona, a to je samo uvertira za ono što nas čeka kad mu se tamo pridruže Merkur (22. oktobar) i Sunce (23. oktobar).

Ovaj period nam upućuje poziv da se očistimo od svega što nas drži u mulju te duboke vode prošlosti, predačkih i kolektivnih ograničavajućih uverenja u beskrajnim ciklusima ponavljanja. Stoga je sad divna prilika za to dubinsko čišćenje, da vidimo da li možemo da se oslobodimo određenih delova sebe sa kojima smo srasli i sa kojima se naš ego identifikovao, a koji su možda destruktivni za nas. Da li možemo da se od tih delova sebe rastanemo bez da prolazimo kroz osećaj rascepljenosti, otuđenja od sebe, minijaturne smrti, osećaja očaja i beznađa. Sad je vreme da svoje grehove položimo na unutrašnji oltar u smirenosti, bez osećaja vezanosti koja jeste uzrok svakog bola.

Znak Škorpije nosi u sebi tu fatalnost i opsesivnu želju za vernošću, dubok strah od izdaje, prevare, emotivne ucene i bilo kakvog gubitka. A upravo ovde postoji beskrajna i beskompromisna nepomirljivost sa porazom i nepravdom, čak do buđenja nekog osvetničkog inata. Kosmos zna da se strah od gubitka najbolje leči samim gubitkom, i shvatanjem da ništa što je zaista naše ne možemo izgubiti, jer ako smo nešto izgubili, to nikad nije ni bilo naše.  „What’s for you will not pass you by” peva Moloko i  „Nothing real can be threatened” dodaje Beyonce.

Ulazak Marsa u Škorpiju, je kao onaj pucanj pištoljem u nebo koji označava da trka može da počne, a ovog puta je to trka za dijamantima, i to ne u daljinu, nego trka u dubinu. Kao da smo sa ulaskom Marsa u znak Škorpije konačno dobili kramp u ruke, i jednu iskonsku divlju energiju i manijački fokus, dok Sunčeva svetlost i svetlost svesti Merkura dođu kao neke izviđačke lampe koje imaju za cilj da nam osvetle put i ukažu gde treba zacrtati ono X, zamahnuti i rascepiti zemlju i kopati, kopati, ma kopati po sebi, sve dublje i dublje, sve do samog dna duše. Ovo je vreme eskavacije duše i lutanja kroz njene zagušljive, mračne tunele i učenje svete telurgije i načina kako da se povežemo kroz svoje jezgro sa jezgrom Zemlje. Svi smo mi sada „rudari duše”, kojima samo beonjače vire iz tog mraka i crnila rudnika, u potrazi za dijamantima, u potrazi za sopstvenom vrednošću i sopstvenim izvorom moći. Jesmo li spremni na taj korak, taj korak dublje ka sebi? Da li smo spremni na taj put bez „bisaga i sandala“, bez kofera, bez priprema? Jesmo li spremni za taj bungee jump u sopstvene ponore i dubine? Rolling in the deep! U zaron na dah, bez straha da ćemo bez njega ostati!?

Ovo su one priče kako se kalio čelik i kako se od olova pravi zlato, i kako se ugljenik transformiše u dijamant. Ovo su one priče kako da zlo, zavist ili ljubomoru koju iskopamo u sebi preobrazimo u dobrotu, milost i bezuslovnu ljubav. Da li smo radi da žrtvujemo neke loše navike, ili neke toksične odnose, da li smo spremni da se odreknemo zameranja, ogovaranja, teških zloslutnih misli, zarad života u svetlu ispravnosti, zarad života u čistoti i nevezanosti? Zbog ovog magijskog umeća Mars u Škorpiji označava i sve alhemičare i okultiste, sve one koji radoznalo žele da zavire u život posle smrti i da razotkriju tajnu koja deli život i smrt, samu tajnu besmrtnosti. Njih fascinira magija, moć, i sveti odnos duhovnosti i seksulanosti, metafizika seksa. 

Jer svi, ali svi, smo začeti u polju Škorpiona. To je mesto začeća i trenutak spajanja spermatozoida i jajne ćelije. Upravo ti ATP rezervoari u flagelumu spermatozoida koji omogućavaju njegovu mobilnost i motilitet ka jajnoj ćeliji su sirova energija Marsa iz Škorpiona, koja ima za cilj opstanak, produžetak vrste i prkos smrti i istrebljenju. To je moć reprodukcije kao imperativ preživljavanja koji preteći gleda u oči samoj smrti. Otuda i njihova (škorpionska) neutaživa seksualna glad i opsesivno-posesivna želja za postizanjem dominacije nad partnerkom, koja čini da u žaru i zanosu strasti, oni poput bogomoljki koje obezglavljuju svoje partnere tokom parenja, isto tako fatalistički proždiru seksualnu energiju svoje partnerke, dolazeći do same esencije i njenog mesta moći, te ostvarivši osećaj potpune sitosti i zadovoljenosti, ostavljaju je potpuno iscrpljenom, malaksalom u drhtajima iznemoglosti.

Ženske Škorpije fukcionišu na principu sve ili ništa u ljubavi (i svemu), pa im je neophodno potpuno prožimanje na svim nivoima (body, mind and soul) sa partnerom. Kada dođe do fizičkog sladostrašća, one se potpuno predaju, a upravo kroz tu potpunu predaju doživljavaju simbolički momenat smrti što i jeste glavna tema Škorpiona, gde osoba nestaje u drugom u tom momentu potpune predaje, prinoseći sebe kao simboličnu žrtvu u krevetu, kao najsvetijem oltaru i svetilištu ljubavi.

Pod Škorpionskom ingerencijom ljubav je definisana intenzitetom, pa zapaljena strašću i pohotnim dodirima, ekspodira u trenutku i pokrene tektonska pomeranja u nama, i nekontrolisano ostavlja požare i zgarišta na srcu. Opekotine visokog stepena, zbog kojih se posle i plamena šibice bojimo. Ovo su one ljubavi, koje kitimo nepotrebnim ukrasima bola, ne bi li doživotno zapamtili. Bol je omiljeni začin ovakvih ljubavi. Što više bola, to je veći osećaj da je ona stvarna, baš kao što poželimo da nas neko uštine da bi verovali da je nešto stvarno, tako je i ovde neophodan bol kao dokaz da je to stvarno. Herojski deluje pomisliti da je mera bola, mera jačine ljubavi. Zbog duboke umešanosti bola u ljubav i praiskonskog sećanja da su nekada bili povređeni u ljubavi i ostavljeni, javlja se neizbežna ljubomora i trust issues, jer ih izdaja prestravljuje.

Stoga u narednom periodu glavno pitanje je kome dajemo poverenje da drži joystick našeg bola i/ili zadovoljstva i da li smo uopšte spremni da tu kontrolu predamo nekom drugom? Veliki broj sex simbola kao što su Joaquin Phoenix, Leonardo Di Caprio imaju postavljenog Marsa u Škorpiji, koji se kao i Lenny Kravitz u svojoj pesmi pitaju „Is my sexuality creating such a tragedy?”.

S druge strane, Merkur u Škorpiji od 22. oktobra čini da ćemo svi kolektivno postati kao neki privatni detektivi ili špijuni koji čačkaju i preturaju po tuđim ranjivostima, pa zadirkuju, bockaju, iritiraju, čeprkaju po vašim intimnostima, zaduženi da otkriju male mračne tajne onoga koga vole ili pak ne vole, pa stoga tajne provere tuđih e-mailova, chatova, profila, telefona i dopiski od strane partnera nisu isključene kao opcija. Ovo može biti mesec stalkovanja što na društvenim mrežama, i svi ćemo uhvatiti sebe da smo skloni špijunaži, stoga hack-ovanja profila i ostalog privatnog sadržaja su veoma moguće. Možda bi bolje rešenje sad bilo da kao neki inspektori uperimo sami sebi tu lampu u oči i islednički postavimo sebi ona najdublja, najnezgodnija pitanja, ona najstrašnjija, ona koja iznose na površinu i najbolnije istine i naše skrivene motive i drajvove. Ovo je vreme da sami sebi budemo i poligraf i ispitanik i da poput pravih istražitelja, Moldera i Skali koji bi rekli „The truth is out there”, mi spoznamo da „The truth is deep down here!”

Merkur u Škorpiji želi da nas podseti da ne ubijemo glasnika koji nam samo ukazuje koji to nagomilani talog bola i ranjenosti na našim napaćenim dušicama još uvek nismo otpustili i iscelili, te iako smo narednih mesec dana svi lako ekscitabilni treba izbegavati omiljene poslastice ovog Merkura, poput ironije i sarkazma, jer ni ne slutimo da sad i najsitniji komentarčić ili opaska može da postane tempirana bomba u u nečijoj glavi i detonira dušu ili ego osobe. Zato je sad potrebno znati, kad, kako i na koji način reći svoju istinu znajući da sada naše reči imaju mnogo glasniji odjek u hodnicima nečije duše. Ovog Merkura iritiraju nerazrešena posla, demagoške priče i uvijanja, odugovlačenja i nekonkretnosti, kao i zapetljanosti u odnosima. Stoga, ukoliko se oseti prozvan, njegove reči mogu biti žestoke, direktne, brutalne, provokativne, a on pomalo sirov i surov u svom ekspozeu sa tim isključivim ili-ili stavom.

A zapravo i pored dubine, on samo ne uspeva da se oslobodi svih tih teških samosabotirajućih i samodestruktivnih emocija i uverenja koje ga prate još od detinjstva, jer su samo prestravljene od sopstvene moći. On nikada nije išao utabanim stazama i poštovao pravila čopora, pa se možda tek sad umorio od neprestanih bitaka u kojima se sam, krvav i goloruk borio sa sopstvenim demonima pod motom „This is Sparta” (ili „This is Serbia”) i sada mu je potrebno da ga bar neko zagrli, ušuška u nežnost i ima sluha za njegovu slabost, jer je on nema. Je l tako da taj neko možeš biti ti?

Saznaj više:
Povezani članci: