BURO. Vodič: Šta radimo za vikend

23.05.2024.
RECOMMENDED

Beograd je u danima pred nama krcat dešavanjima, a šta sve možete da pogledate, poslušate i posetite, saznajte u našoj redovnoj rubrici Buro. Vodič.

FILM

FILMSKI FESTIVAL BELDOCS

Ako ovog vikenda želite da pogledate SAMO jedan film, Buro. Vodič smatra da to treba da bude neko ostvarenje sa 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS, koji se ove godine održava od 22. do 29. maja u Beogradu – u salama Doma omladine Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Kinoteke u Kosovskoj, Dvorani Kulturnog centra Beograda, biskopu Cineplexx Ušće, u Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Vlada Divljan, Bioskopu Balkan, Fakultetu za medije i komunikacije, Novoj Iskri, Endžio habu, ali i na televizijama Insajder i Beldocs+ VOD platformi.

Ceo program u PDF formatu preuzmite OVDE.

MOJA UKRADENA PLANETA Teheran road cFarahnaz Sharifi
Moja ukradena planeta – slika iz filma

Furiosa

Nakon premijere na Kanskom filmskom festivalu ove godine, deo kultne franšize Georgea Millera, Furiosa, stigao je u domaće bioskope. Već smo imali priliku da pogledamo ovu priču iz ugla junakinje, koju je u delu Mad Max Fury Road tumačila Charlize Theron, a sada pratimo odrastanje mlade Furiose koju tumali Anya Tayulor – Joy, koja je izjavila da je ovo za nju bila jedna od najzahtevnijih i najomiljenijih uloga.

U bioskopima širom Srbije.

Furiosa Mad Max saga 2

IZLOŽBE

Nebeski Milić u Domu Jevreja Grujića

Tokom sedam meseci izložbe Nebeski Milić otvorene povodom 90. godišnjice rođenja slavnog srpskog slikara Milića Stankovića prikazana su dela nastala u prvih 30 godina stvaralaštva srpskog Dalija. Izloženo je preko 60 Milićevih slika, uz brojne lične predmete, fotografije, crtež i umetničke instalacije koje su deo njegove porodične zaostavštine i pojedinih privatnih kolekcija. Neka od dela nikada nisu prikazana u javnosti, ali na njoj se nalaze i ona prepoznatljiva kao što su: Ponavljana prošlost ili Posveta prahu Leonida Šejke.

Srpski barbarogenije

Želja autorki izložbe Branke Conić, direktorke Doma Jevrema Grujića i Andree Milojević, istoričarke umetnosti, da se prikaže zapostavljeno stvaralaštvo Milića od Mačve, podseti starije i upozna mlađe generacije sa delima srpskog Barbarogenija koji u sebi krije razbarušenost Dalija i svestranost Leonarda. Slike, crteži i instalacije obiluju bezbrojnim detaljima i pozivamo posetioce da se pažljivo zagledaju u obilje simbola srpskog nadrealiste i fantastičara.

Izložba je organizovana u saradnji sa porodicom slavnog umetnika, njegovim ćerkama i bratancom, uz pojedine privatne kolekcije.

Levijatanska oprobavanja nad Domom Invalida Milic od Macve slika

Radno vreme Doma Jevrema Grujića: četvrtak i petak od 15 do 20 časova i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova. Ulaznice za izložbu i vođenja možete kupiti na ulazu u muzej ili putem ticket.rs.

Buro. Vodič vikend preporuka za izložbu

Super fragment

Izložba Sanje Stojkov pod nazivom Super fragment otvara se u galeriji Kula u Cetinjskoj 15. Posetioci će moći da vide nove radove, koji će posle izložbe biti dostupni za tetoviranje. Jedan deo novog „flash book-a” (kataloga sa svim crtežima) biće vidljiv na velikim platnima i kroz druge medije sa kojima je Sanja odlučila da se upozna i poigra.  Ostatak kolekcije će biti dostupan putem linka, koji će zainteresovani za tetoviranje moći da dobiju od nje lično.

Vizuelni leksikon Sanje Stojkov za BURO. pogledajte ovde, a izložbu možete videti od 23. maja do 16. juna. Radno vreme galerije je svaki dan, osim ponedeljka, od 17 do 21 sat.

buro vodic sanja stojkov

MANIFESTACIJE

Mikser Festival

Od 23. do 25. maja u Dorćol Platzu i Prostoru Miljenko Dereta, festival urbane kulture – Mikser, održava se 13. put pod sloganom Mikrotaktike i to kroz azgovore sa stručnjacima iz brojnih profesionalnih oblasti koje utiču na oblikovanje naše svakodnevice u gradu, umetničke i dizajn izložbe, eukativne programe za mlade kreativce, radionice za mlade i decu i raznovrstan i uzbudljiv muzički program! Ovogodišnji slogan reflektuje uverenje da se nada u stvaranje boljeg sutra smešta na kapacitete i
kreativnost pojedinaca. Ove godine, festival je u potpunosti posvećen mladima i njihovim vizijama i željama, kako bi naše sutra trebalo da izgleda, te je ovo izdanje festivala prožeto idejama platforme Next Gen Design – za edukaciju mladih dizajnera i njihovo usmerenje ka održivim, humanim i zelenim rešenjima, konkretno, ka dizajnu za cirkularnu ekonomiju.

2 urban lab insta post

Mikser festival startovao je 23. maja, a ako želite da ga posetite narednih dana, zanimaće vas program koji moćete preuzeti OVDE.  Svi programi na festivalu su besplatni ali zbog ograničenog broja mesta, za panele na glavnoj bini konferencije Mikser Razgovori / Mikser Talks se morate prijaviti popunjavanjem formulara na ovom linku. 

Piknik

U nedelju 26.maja omiljeni piknik Buro.Vodič-a održava se u jednom od najzelenijih krajeva Beograda – na Senjaku, u bašti Muzeja afričke umetnosti. Ovo je sedmi Piknik koji se organizuje u bašti prave male Afrike u Beogradu, a pored relaksacije u prirodi i brojnim rekreativnim aktivnostima dostupnim na događaju, vreme na Pikniku možete iskoristiti i za obilazak aktuelne izložbe u Muzeju: Zdravko Pečar – (Auto)portreti uz organizovano vođenje kroz izložbu sa kustosima.

Muzika na Pikniku je obavezna, a za nju su ovog puta zaduženi DJ dvojac Colectivo Miramar iz Meksika, koji će nas zajedno sa Nevenom Jeremić muzičkim ritmovima uvesti u sve toplije dane. Posetioci Piknika to već znaju, ali nije na odmet ponoviti da ponesu prostirke i piknik rekvizite, povedu decu, roditelje, ljubimce i zajedno sa prijateljima uživaju prirodi.

Piknik počinje u 12 i traje do 20 časova, a prisustvo na događaju je besplatno.

MUZIKA

Karmakoma

DJ Zaltan peti put je u Beogradu, pa ako ste bili na nekom od njegovih prethodnih nastupa, znate šta vas očekuje ovog petka u klubu Kamrkoma. Malo pariskog šarma u kombinaciji sa halucinantnom plesnom muzikom. Veče otvara DJ Vlada Janjić, a Cosmic G preuzima nakon njega.

buro vodic zurka

Rammstein koncert

Ovog petka i subote u Beogradu se održava najveći koncertni spektakl u godini – koncert jednog od najvećih rok bendova današnjice, Rammsteina. U okviru evropske Stadion turneje 2024, nemačka grupa, poznata po svojim epskim performansima i ekscentričnom stilu, treći put stiže u Beograd i obećava spektakl koji srpska prestonica do sada nije videla.

Saznaj više:
Povezani članci: