Misija doručak: tri mesta gde su jutra lepša (i ukusnija!)

  16.05.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/dorucak_cover.jpg

  Svi smo bili u toj situaciji: jutro je, gladni smo, želimo negde na sunce, da ima baštu, ali da je lepo i unutra ako se predomislimo. Bilo bi super da je osoblje fino, a kafa jako dobra. I hrana, da hrana, želimo nešto poznato i doručkasto, ali ipak sa malim pomakom, a da nije baš nešto što tek tako možemo da spremimo kod kuće. Ako bi moglo da je negde blizu, to bi bilo idealno. Ili bar da imamo gde da se parkiramo. I da nisu neki bezveze ljudi, to nikako. I…
  Dok se jutarnje misli kovitlaju i kriterijumi rastu, vreme prolazi i na kraju besno mutite omlet umesto da sa društvom uživate u nekom od gradskih lokala. Da vam se to ne bi (ponovo) desilo spremili smo jednu puškicu, ovog puta prepisivanje je dozvoljeno, čak poželjno.
  Ovo su naši beogradski favoriti za započeti dan.

   

  Dorćol
  JUST A MAESTRO

     Ovaj lokal u sezoni proleće-leto na teren istrčava kao dorćolski favorit zbog prelepe bašte o kojoj se (očigledno) brine vredni tim baštovana. Sedećete zaklonjeni kombinacijom raskošnih biljaka, koje osim što izgledaju odlično i pružaju hlad, mirišu – fenomenalno! Znate već, miks lavande i začinskog bilja, dok u terakot ćupu živi drvo limuna. Pomalo Istra, malo Toskana, na momente i Provansa, ali sto posto Beograd!
  Šta poručiti: nema veze što je okruženje mediteransko za doručak razmišljaljte u smeru Skandinavije, uzmite sendvič sa lososom, koji kombinuje gravlaks, avokado, organsko jaje i čeri paradajz.
  Informacija plus: ako vam je ljudi preko glave, ovo je jedno od onih prijatnih mesta gde možete izvesti sami sebe, tu su spremna nova izdanja časopisa, pa zgrabite Monocle i posvetite se proučavanju lifestyle i dizajn trendova. Mada uvek možete istražite šta ste tokom nedelje propustili da pročitate na Buro-u.
  Favorit iz komšiluka: produžite niz ulicu i isprobajte #finidoručak u posastičarnici Fini gde se gosti utrkruju oko kroasan sendviča.

   

  Vračar
  PUTER

     Francuski bistro? Odmah pored Kalenić pijace? Kupljeni smo! Puter funkcioniše kao zgodno mesto „za poneti“ (dajte šansu pecivu sa kobasicom, smeši vam se duga i srećna veza), ali i kao ležerno mesto za sesti, prezalogajiti i videti se sa prijateljima.
  Šta poručiti: nek vas ne zavara naizgled komšijska atmosfera, iako je mesto opušteno, hrana je iz kategorije „ozbiljno dobra“! Veoma paze na sastojke i njihov kvalitet, pa u njihovoj režiji čak i obična jela imaju savršen ukus. Isprobajte zato omlet sa mocarelom (uz koji ide odličan kroasan), ili omlet sa lososom, mariniranim krastavcem, sirem i vlašcem.
  Informacija plus: uz kafu služe domaće vanilice, koje možete pazariti i u većem pakovanju „za po kući“. Ako se nekad zateknete ovde predveče, isprobajte i odličnu Tamjaniku Zmajevac iz sela Lipovac koju ovde služe na čašu.
  Favorit iz komšiluka: odmah iza ćoška je stari dobri Homa Bistro, gde možete svratiti na doručak na bazi švedskog stola.

   

  Novi Beograd
  BEMATA

   

  U poslednjih nekoliko godina Novi Beograd doživeo je gastronomsko buđenje i ta scena sada buja. Postoji toliko različitih kuhinja i izbora, da možemo da budemo i malo razmaženi. Zato hajde zdrav doručak, a jel može i da je organsko, pa moglo bi i sirovo? Može sve! Bemata je zamišljena kao mesto gde možete dobiti brz i lagan obrok.
  Šta poručiti: pa kad nam već ostvaraju smele želje iz Instagram sektora neka to bude Acai bowl, čiji recept kaže: prah acai bobica, banana, kokos, domaće bademovo mleko, chia, sveže voće i domaća granola.
  Informacija plus: samo jedna reč: dostava! Ako ste u krugu gde vrše dostavu organizujte sebi jedan vikend doručak u krevetu.
  Favorit iz komšiluka: nedaleko se nalazi i vegeterijanski restoran Oliva pa možete probati i šta oni nude.

  Saznaj više:
  Povezani članci: