Šta za doručak jedu Japanci, najdugovečniji narod sveta

autor BURO.
doručak

Doručak je „najvažniji obrok“ u skoro svim kulturama. Većina ljudi traži jednostavnu hranu koja je bogata energijom a brzo se sprema, kako bi mogli nastaviti sa dnevnim obavezama. Kao svi narodi, i Japanci imaju pametan i praktičan pristup doručku.

Pogled na japanske tradicije otkriva da njihov prvi obrok u danu sadrži sve potrebne hranljive materije za telo. Evo kako izgleda tipičan japanski doručak i kako doprinosi nutritivnom početku dana.

JAPANSKI DORUČAK: ČETIRI NAJČEŠĆA OBROKA

Glavni izvor ugljenih hidrata u japanskoj kuhinji je beli pirinač (hakumai) ili integralni pirinač (genmai), a to podrazumeva i doručak. Pirinač se pari za jednostavan doručak, gohan. Ponekad se pirinač koristi za pripremu okayu, pirinčane kaše, omiljene kako među decom, tako i među odraslima.

Obično se servira sa ukiseljenim šljivama pripremljenim sa povrćem (tsukemono) ili listovima shiso (umeboshi). Drugi dodaci ovoj kaši mogu biti sušena bonito riba ili tuna (katsuobushi), začinjeni kelp (alge) ili plodovi mora (tsukudani).

Neprerađeni, visokokvalitetni proteini, bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, od primarne su važnosti za japanske potrošače. Tradicionalni izvor proteina u japanskoj ishrani je riba (yakizana). Za proteinski bogat doručak, kuvana ili pečena sveže ulovljena riba često se začini samo solju.

Proteini od živine takođe igraju centralnu ulogu u tradicionalnom japanskom doručku. Jedno popularno jelo je tamagoyaki, savršeno pripremljen, urolani omlet. Japanci su takođe poznati po svojoj sklonosti ka jelima zasnovanim na biljkama. Miso supa (misoshiru) i fermentisano zrnevlje soje (natto) neka su od tradicionalnih jela od pasulja koja su odolela testu vremena.

doručak
pexels.com

Evo četiri najčešća jela.

GOHAN

Običan, kuvani pirinač je osnovni deo tradicionalnog doručka. Može biti beli ili integralni, a obično ga prate porcije proteina. Uz njega dolaze i neki drugi prilog i salate, koji čine potpuni doručak.

MISO SHIRU

Ova tradicionalna japanska supa priprema se od paste od fermentisanih sojinih zrna, miso paste, zajedno sa dashi bujonom. Sastoji se od namirnica poput iseckanog zelenog luka, sirovog tofua, wakame morskih algi, japanskih pečuraka i prženog tofua (aburaage). Većina japanskih domaćinstava priprema miso supu od nule, počevši sa sojinom pastom i dashi bujonom. Ipak, postoje i instant paketi za miso supu, kao i sojina pasta sa dashi infuzijom koja zahteva samo dodavanje vode.

doručak
pexels.com

NATTO

Fermentisano zrnevlje soje su osnovna japanska namirnica za doručak. Ova proteinski bogata hrana specifičnog je ukusa, jer je vrlo aromatična i vlaknasta. Za pripremu nattoa mogu se koristiti začinjeni senf (karashi), sušena bonito riba, začinjene alge (kizami nori) i iseckani zeleni luk. Natto se takođe može kupiti spreman za jelo u mnogim azijskim i japanskim prodavnicama hrane.

TAMAGO KAKE GOHAN

Ovaj obrok pruža i proteine i ugljene hidrate u istoj činiji. Kuvani pirinač se prelije sirovim jajetom, začini sojinim sosom i solju. Ovaj obrok nije samo ukusan, već i lak za pripremu.

Fotografije: pexels.com