Sve što bi trebalo da znate o čuvanju vina kod kuće

  04.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/cuvati_vino_cover.jpg

  Scenario je sledeći: predugačak radni dan je napokon gotov i lagano kružite između rafova u potrazi za nekoliko različitih boca vina, onim koje ćete godinama čuvati, sa ukusom koji odgovara kako vama, tako i hrani uz koju ćete ga poslužiti. Želite i jedno koje će rashlađeno čekati prvu prigodu za otvaranje. Jednostavno, u misiji ste da složite malu, ali ozbiljnu kućnu kolekciju vina. Taj zabavni hobi zahteva vreme i znanje (predlažemo da počnete od preporuka našeg kolumniste Vuka Vuletića), a pre svega morate naučiti kako da čuvate flaše vina pre i posle otvaranja. Otkrivamo kako da se ponašate sa svakom vrstom vina od belog, preko roséa, sve do dezertnih vina i šampanjaca.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580824042218769.jpg

  Položite flaše

  Ako malo razmislite shvatićete da se u većini vinskih podruma vino čuva vodoravno položeno. Slučajnost? Nikako! Na ovaj način pampur ostaje vlažan, plus usporava se oksidacija jer vazduh prolazi kroz plutu. Tako se sprečava da vino prerano “ostari” i pokvari se.

  Razmislite o temperaturi

  Ređanje vaših najboljih flaša na vidnom mestu u kuhinji možda deluje kul, ali to ipak nije dobra ideja. Vina vole niže, stabilne temperature. Idealna temperatura je nešto ispod 13 stepeni celzijusa i ona odgovara većini vrsta vina (razlikujte temperaturu čuvanja i temperaturu serviranja). Dobra ideja je da investirate u mali vinski frižider za čuvanje vaših omiljenih etiketa. Ukoliko to nemate u planu, možete pronaći hladan kutak u vašem stanu, daleko od pećnice i radijatora. Takođe, vodite računa da ne odlažete flaše na vrh frižidera.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580824041955751.jpg

  Ni preterano hladno nije dobro

  Bez obzira koliko neotvorene flaše vina “vole” ohlađene prostore, ne slažu se baš ni sa super niskim temperaturama. Ako već mesecima čuvate šampanjac u vratima frižidera, odmah ga izvadite i ohladite tek pred služenje. Klasičnom kuhinjskom frižideru nedostaje vlaga i tako se može desiti da se pampur osuši i da vino propadne.

  U mraku je lepše

  Da li ste primetili kako su vina, posebno šampanjci, upakovani u flaše od tamnog stakla? Postoji dobar razlog za to. Pod jedan, svetlo se pretvara u toplotu tako da ako ostavite flašu na udaru sunca koje ulazi kroz prozor veoma je izvesno da će brzo propasti. Plus, UV zračenje utiče na supstance i molekule koji su zaduženi za to da pomognu da vino “lepo ostari”, zračenje može loše uticati na taj proces i tako upropastiti sve. Kako biste to predupredili svoje flaše držite daleko od sunca i dnevne svetlosti, ali takođe nemojte koristiti fluorescentne sijalice u prostorijama u kojima čuvate najbolje boce.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580824041908866.jpg

  Momenat je za serviranje

  Kao što smo napomenuli temperatura na kojoj se čuva vino nije dobra za serviranje, posebno za crvena vina. Kada dođe trenutak za otvaranje dozvolite vinu da dostigne sobnu temperaturu. Belo vino, rosè i penušavci će biti sasvim okej ako ih stavite u kiblu punu leda pre služenja, ili da ih ubacite u frižider na 15 minuta. I šta god da radite, nemojte dodavati kockice leda direktno u čašu, to će razvodniti i pomutiti ukus.

  I šta sada?

  Okej, nabavili ste vino koje volite, čuvali ste ga u pravim uslovima, ima savršen ukus, ali ipak niste završili flašu – šta onda? Postoje trikovi kako najbolje čuvati i načete boce. Fora je da sprečite dodir tekućine sa vazduhom, jer će zbog njega postati kiselo. Mnogi ljudi jednostavno vrate pampur na flašu, ali mi vam to ne savetujemo. Taj pampur propušta vazduh, a drugo on se može polomiti i njegovi delići mogu završiti u vinu kada ponovo otvorite flašu. Najbolje što možete da učiniti jeste da vakum zatvaračem zatvorite bocu i stavite je uspravno u ugao frižidera najudaljeniji od sijalice. Zapamtite kad ste ga odložili, jer bi trebalo da flašu dovršite u roku od tri do pet dana. Živeli!

  Saznaj više:
  Povezani članci: