Pretraga

Ovog leta idemo put grčkih vinarija

Ovog leta idemo put grčkih vinarija

Tekst: BURO.

Miris borovine, nepregledni horizont ispod naočara, so na ramenima i čaša hladnog vina u ruci. Zaista ne tražimo više od ovoga. Lagano kreću pripreme za leto i odmor i svake godine tragamo za skrivenim draguljima, novim iskustvima i kutcima koji još nisu videli pozornicu Instagrama. Zaboravite Provansu, ovog leta istražujemo grčke vinarije.

Tinos

T-oinos vinarija

Ovog leta idemo put grčkih vinarija (фото 1)

Tinos je na našoj listi sedam grčkih ostrva za drugačiji odmor, a sada ovom ostrvu dopisujemo još jedan plus: T-oinos vinarija. Osnivači Alexandre Avatangelos i Gérard Margeon, napravili su vinariju na vinogradu starom 6000 godina, specijalizovanom za dve sorte grožđa - Asirtiko, belo grožđe sa citrusnim i cvetnim notama i Mavrotragano, crno grožđe dubokog ukusa. Vinarija nudi pešačku turu koja pokriva istoriju vinarstva na ostrvu. Upišite nas na listu gostiju!

Santorini

Gavalas vinarija

Ovog leta idemo put grčkih vinarija (фото 2)

Vinarija Gavalas se smatra jednom od nezaobilaznih grčkih stanica. Istorija Gavalasa duga je 300 godina i jedina je vinarija na Santoriniju koja vinifikuje autohtone retke sorte grožđa. Jednom ćemo zauvek ostaviti kofere na Santoriniju.

Mikonos

Vioma organska farma i vinarija

Ovog leta idemo put grčkih vinarija (фото 3)

Na ovom glamuroznom ostrvu stanuju vinogradi više klase. Vioma je spoj vinarije i organske farme, nalazi se na mestu nekadašnjeg manastira, a vinograd proizvodi crvena, bela i roze vina. 

Paros

Moraitis vinarija

Ovog leta idemo put grčkih vinarija (фото 4)

Paros je (prema manje popularnom mišljenju) jednako lepa i manje izvikana verzija Mikonosa. Tu je i Parílio hotel kao i Maison Kamari vila, a našoj listi razloga za još jedno leto na ovom ostrvu dopisujemo i Moraitis vinariju. Ova vinarija poznata je po uzgoju retkih autohtonih sorti grožđa sa ostrva Paros koje se savršeno uklapaju sa sirevima sa susednog ostrva Naksos.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor