Urme se smatraju zdravim jer su prepune hranljivih materija, kao što su vlakna, antioksidante i antiinflamatorna biljna jedinjenja. Pored toga, imaju nizak glikemijski indeks i povoljno utiču na zdravlje kostiju i mozga.
Ovo voće sa Bliskog istoka je idealno za grickanje između obroka. Evo 10 razloga zbog kojih urme treba da budu vaša užina.
PREPUNE SU NUTRIJENATA
Urme su poznate po tome što su bogate prirodnim šećerima. To znači da većina kalorija u ovom voću potiče od šećera (glukoze i fruktoze). Sadrže više kalorija po porciji od mnogih drugih voća. To ih čini odličnim za putovanja, šetnje i dnevne izlete. Šećeri u urmama se lako pretvaraju u energiju, a kalorije dolaze sa esencijalnim vitaminima i mineralima.
SADRŽE VLAKNA
Urme smatraju značajnim izvorom vlakana, sa skoro 7 grama vlakana po porciji od 100 grama. Uopšteno govoreći, vlakna u vašoj ishranu mogu pomoći u smanjenju masti na stomaku i sprečavanju hroničnih bolesti. Zdravstvene prednosti vlakana su dobro proučene – smanjuju rizika od razvoja hipertenzije, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, gojaznosti, dijabetesa, određenih gastrointestinalnih bolesti, srčanih bolesti i moždanog udara.
SADRŽE ANTIOKSIDANTE
Ovo voće sadrži širok spektar biljnih jedinjenja bogatih antioksidansima koja se nazivaju fenolna jedinjenja. Za antioksidanse iz izvora hrane kao što su urme se smatra da sprečavaju ili odlažu oštećenje ćelija.
POMAŽU U BORBI PROTIV UPALA
Fenolna jedinjenja i flavonoidi u urmama deluju protiv upala i takođe mogu igrati značajnu ulogu u smanjenju zapaljenja povezanih sa stanjima kao što je dijabetes. Jedna studija sugeriše da mogu imati etil acetat i metanol, koji su od vitalnog značaja za smanjenje simptoma otoka.
DOBRE SU ZA PREVENCIJU
Iako su razlozi zašto još uvek nejasni, hranljive materije iz urme su pokazale antitumorsko delovanje u različitim studijama. Naučnici sugerišu da efekat može doći od fenola i flavonoida koji igraju značajnu ulogu u prevenciji kancera, zbog načina na koji regulišu genetske puteve. Oni takođe primećuju da je nekoliko studija na životinjama izvestilo o specifičnim efektima antioksidansa koji se nalazi u ovom voću, poznatim kao beta D-glukan.
URME SU DOBRE ZA SRCE
Studije na životinjama su pokazale različite koristi urmi za zdravlje srca i krvnih sudova. Rezultati su pokazali da doprinose zdravom krvnom pritisku i nivou holesterola i zaštiti srčanog tkiva od oksidativnog i inflamatornog oštećenja. U ovim studijama, koncentrirani ekstrakti hranljivih sastojaka urme se koriste na pacovima da bi se odredio efekat ovih biljnih jedinjenja na zdravlje srca.
IMAJU NISKI GLIKEMIJSKI INDEKS
Glikemijski indeks je sistem ocenjivanja hrane zasnovan na tome kako njihov sadržaj ugljenih hidrata utiče na nivo šećera u krvi. Ovo voće ima visok sadržaj kalijuma i malo natrijuma, što ga čini odličnim za ljude sa hipertenzijom ili dijabetesom tipa 2.
DOBRE SU ZA TRUDNICE
Jedenje urmi u kasnijim nedeljama trudnoće može biti korisno za podsticanje prirodnog, a ne indukovanog porođaja. Studija iz 2017. na preko 150 trudnica takođe sugeriše da je manja verovatnoća da će ženama koje konzumiraju urme u nedeljama pre porođaja biti potrebna indukcija. Međutim, neophodne su veće kliničke studije da bi se potvrdili ovi nalazi.
DOBRE SU ZA KOSTI
Urme su dobar izvor kalcijuma i magnezijuma – a to su dva neophodna hranljiva sastojka za zdrav razvoj kostiju. Na primer, adekvatni nivo kalcijuma povezan je sa pravilnim formiranjem kostiju i smanjenjem rizika od razvoja osteoporoze.
DOBRE SU ZA MOZAK
Studije na životinjama su pokazale potencijalni uticaj jedenja urmi na smanjenje rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Stručnjaci povezuju dobrobiti urmi za zdravlje mozga sa fenolnim biljnim jedinjenjima i antioksidansima kao što su antocijanini, ferulna kiselina, protokatehuinska kiselina i kafeinska kiselina.
Fotografije: Pexels.com