Ovo voće sadrži najviše vlakana – i dugo vas drži sitim

autor BURO.
voće

Za razliku od prerađenih grickalica, koje su često siromašne hranljivim materijama, voće bogato vlaknima pruža esencijalne vitamine, minerale i antioksidante, uz to što vam pomaže da se duže osećate siti.

Vlakna mogu pomoći u poboljšanju probave, regulisanju nivoa šećera u krvi i mršavljenju, tako što vas duže održavaju sitima. Voće je izvanredan izvor dijetetskih vlakana, a istraživanja pokazuju da su ona ključna za zdravlje srca, jer pomažu u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju upala.

Takođe, mnoge vrste voća bogatog vlaknima su prepuna antioksidanta, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i održavaju zdrav imunitet.

Uključivanje ovog voća bogatog vlaknima u svakodnevnu rutinu lakše je nego što mislite – evo koje vrste treba birati.

VOĆE SA NAJVIŠE VLAKANA: MALINE

Ove ukusne bobice sadrže oko 8 grama vlakana po šolji. Takođe, sadrže antioksidanse poput kvercetina, za koje istraživanja pokazuju da povoljno utiču na imunitet i upale. Uključivanje malina u vašu ishranu može pomoći u regulisanju rada creva.

JABUKE

Sa kombinacijom rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, jabuke su fantastične za probavu i pomažu da se duže osećate siti. Prema studiji iz 2015. godine objavljenoj u časopisu „Nutrients„, jabuke su bogate polifenolima, naročito u kori, koji mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.

KRUŠKE

Kruške su posebno bogate pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana za koja istraživanja pokazuju da su dobra za zdravlje creva. Kruške pružaju i vlakna i hidrataciju, pa su ključne za upravljanje apetitom i podršku probavi. Kao voće, odlična su užina koja vas održava sitim.

voce
pexels.com

AVOKADO

Za razliku od većine voća, avokado je bogat i vlaknima i zdravim mastima. Ovi esencijalni nutrijenti pomažu u povećanju osećaja sitosti i podržavaju zdravlje srca. Pregled iz 2022. godine pokazao je da je konzumacija avokada povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti za čak 22 procenta.

POMORANDŽE

Narandže su voće odlično za podršku imunološkom sistemu zahvaljujući vitaminu C, a vlakna koja sadrže mogu pomoći u poboljšanju probave i održavanju zdravlja creva. Pored visokog sadržaja vitamina C i vlakana, takođe sadrže flavonoide poput hesperidina, koji prema istraživanjima mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i borbi protiv upala.

KUPINE

Kupine su još jedno voće sa puno vlakana – 8 grama po šolji. Duboka, tamna boja kupina dolazi od antocijanina, moćnih antioksidanata koji štite ćelije i povoljno utiču na opšte zdravlje.

KIVI

Kivi je još jedno voće bogato vlaknima koje je fantastično za zdravlje probave, jer sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Kivi nije samo odličan za probavu, već takođe nudi značajna svojstva za jačanje imunološkog sistema zahvaljujući svom visokom sadržaju vitamina C.

SMOKVE

Smokve pružaju prirodnu slatkoću, zajedno sa vlaknima i mineralima koji održavaju zdravlje kostiju. One mogu biti odlična opcija za zdrave deserte bogate vlaknima.

NAR

Jestive semenke ovog voća bogate su vlaknima i antioksidansima. Sjajan su sezonski užitak koji dodaje ukus i nutrijente svakom jelu. Nar se može posuti po salatama, dodati u smutije ili jesti samostalno.

PAPAJA

Papaja je tropsko voće koje sadrži oko 3 grama vlakana po šolji. Takođe je bogato vitaminom C i probavnim enzimom zvanim papain, za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u razgradnji teško svarljivih proteina. Pored toga, njen sadržaj vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema, što je čini izuzetnim voćem za opšte zdravlje. Visok sadržaj vode u papaji takođe doprinosi hidrataciji i održava zdravu kožu.

Fotografija: pexels.com