Svaki put kada je Alessandro Michele PROMENIO PRAVILA IGRE tokom svoje Gucci ere

02.03.2024.
RECOMMENDED

Nakon sedam godina na čelu Guccija, Alessandro Michele se prošle godine povukao sa pozicije kreativnog direktora. Tom prilikom je izjavio da „postoje trenuci kada se putevi razdvajaju zbog različitih perspektiva“.

Njegova perspektiva o tome šta Gucci može da bude je transformisalo italijansku modnu kuću. Michele je direktno odgovoran za njihov rast prihoda i za implementaciju maksimalističke, ekscentrične i glamurozne estetike koja je danas sinonimna sa Gucci brendom.

Dok čekamo da vidimo šta je sledeće u njegovoj karijeri, osvrćemo se na najinovativnije trenutke iz njegove Gucci ere.

POČETAK

Gucci Alessandro Michele

Nedelju dana pre nego što je prikazana Gucci muška kolekcija za jesen/zimu 2015. godine na Nedelji mode u Milanu, tadašnja kreativna direktorka Frida Giannini je napustila modnu kućnu. Michele je brzo preuzeo ulogu, uvodeći novu eru za italijanski brend. Njegovu prvu kolekciju je otvorio naizgled jednostavan stajling – šarmantna bluza sa mašnom uparena sa crnim pantalonama i Gucci kaišem, uspostavljajući prepoznatljivu androgenu estetiku nove Gucci ere.

ODE GLAVA

gucci head solo

Neočekivani modni dodatak za Gucci reviju FW 2018. godine bile su faux odsečene glave. Za njihovu izradu je bilo potrebno šest meseci, a odabrani modeli su tokom revije poneli replike ljudskih glava tokom revije inspirisane temom kiborga. Da bi njegova fantazija postala realnost, Michele je sarađivao sa italijanskim studijom za specijalne efekte Makinarium kako bi napravili precizne silikonske replike glava modela.

KORAK KA ODRŽIVOSTI

Off The Grid

Od kada je postavljen na poziciju, Alessandro Michele je počeo da eliminiše upotrebu krzna 2017. godine s ciljem da Gucci smanji svoj negativnu uticaj na životinje i životnu sredinu. Tako je brend u 2019. godini najavio da će sve manifestacije (od scenografije do pozivnice) biti carbon neutral. Pored toga, prošlog leta je lansiran prva Gucci eco kolekcija pod imenom Off The Grid, napravljena isključivo od organskih i recikliranih materijala.

PROMENE U MODNOM KALENDARU

1611060043 1606233775269278 coveralessandromichele 846009

U 2020. godini, neposredno posle lockdown-a zbog korone, Michele je najavio novi pristup za modni brend, inspirisan promenom tempa u životu. Imajući održivost na umu, kreativni direktor je najavio manji broj revija za italijanski brend, sa pet prezentacija godišnje na dve sezonski neodređene revije, kao i kraj odvojenih kolekcija za muškarce i žene.

GUCCIFEST

Još jednom odstupajući od tradicionalnog obrasca, nova kolekcija predstavljena je putem sedmodelne mini serije Ouverture of Something that Never Ended, koju su zajedno kreirali Alessandro Michele i filmski autor Gus Van Sant. Poznate ličnosti koje su učestvovale su Harry Styles, Billie Eilish i Florence Welch, između ostalog.

RODNE NORME

Harry Styles Met Gala 2019 Sheer Blouse

Michelea nikada nisu interesovale granice između polova. Stilizujući Jareda Letoa u haljinu i Harryja Stylesa sa bisernom minđušom za Met Galu 2019. godine, dizajner je ponovo promovisao moć androgenog oblačenja.

Saznaj više:
Povezani članci: