Girl Crush: Ayo Edebiri

13.05.2024.
RECOMMENDED

Ako ste je prvi put videli u seriji The Bear onda ste sigurno oduševljeni neverovatnom Ayo Edebiri, američkom komičarkom koja je za lik Sidney osvojila  Zlatni globus, Nagradu glumačkog sindikata i Emmy. Ako želite pobliže da je upoznate, trebalo bi da je posmatrate i kao pisca – potpisana je kao jedna od scenaristkinja ostvarenja What We Do in the Shadows. A ako želite da čujete kako zvuči glas naše ovonedeljne girl crush, gledajte filmove Spider-Man: Across the Spider-Verse i Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem, u kojima ga pozajmljuje.

Ayo Edebiri rođena je u Bostonu, 3. oktobra 1995. godine  – majka joj je sa Barbadosa, a otac iz Nigerije. Prvi put se zainteresovala za komediju na časovima drame u osmom razredu, što ju je dovelo da se pridruži klubu za improvizaciju u Boston Latin školi. Pohađala je Univerzitet u Njujorku, gde je prvobitno nameravala da se školuje za profesorku, pre nego što je promenila glavni predmet – dramasko pisanje.

Na trećoj godini fakulteta, počela je da se bavi komedijom i stažirala je u Upright Citizens Brigade. Kariju stand up komičarke započela je na nastupima Up Next nastupima, koje je organizovala Comedy Central. Njena digitalna serija Ayo and Rachel Are Single počela je da se prikazuje na Comedy Centralu u maju 2020. godine, kada je debitovala i kao glumica na filmu, u komediji-drami Shithouse – ulogom u kojoj nije imala ime.

ayo edebiri 2

Ayo piše i za televiziju – za jednu sezonu emisiju The Rundown with Robin Thede i NBC-jev Sunnyside, a pridružila se i scenarističkom timu serije Big Mouth u IV sezoni. Bila je scenaristkinja i glumica u drugoj sezoni serije Dickinson na Apple TV+, gde je prvi put sarađivala sa Christipherom Storerom, koji je kasnije kreirao The Bear – nakon koje stiče svetsku popularnost. 

ayo edebiri 3

Tokom  2023. godine, pojavila se u epizodi Hulu serije History of the World, Part II i u epizodi Joan Is Awful serije Black Mirror. Iste godine igrala je u komediji Theater Camp. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gde je dobio pozitivne kritike, pri čemu su mnogi upoređivali sa filmovima.

Iste godine gostovala je u seriji Abbott Elementary i glumila u tinejdžerskoj seksualnoj komediji Bottoms zajedno sa Rachel Sennott. Pojavila se i u filmu The Sweet East, koji je prošl godine premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu –  u okviru Direktorske nedelje. Ne manje važno je i to što je vodila SNL, u kojem se kao muzički gost pojavlila Jennifer Lopez, koju je prethodno kritikovala u podcastu Scam Goddess.

Sledeća godina joj je, naravno, bukirana iako nije mnogo filmova poznato, ali se zna da će se Ayo Edebiri pojaviti u hororu Opus kompanije A24, u kojem igra uz Johna Malkovicha.  Imaće sporednu ulogu u komediji Ella McCay, dati glas Zavisti u nadolazećem Pixarovom filmu Inside Out 2, koji će biti prikazan ove godine. 

Percipirana širom sveta kao mlada zvezda u usponu, retka su mesta na kojima  Ayo Edebiri može da se vozi autobusom, a da je ne prepoznaju, što je njena omiljena aktivnost. Polako se navikava na to da je čak i ljudi u Evropi zaustavljaju na ulici i traže selfi i upravo zbog toga ona svoje slobodno vreme provodi pokušavajući da ostane van mreža, radeći stvari koje zahtevaju rad ruku – vezenje, pravljenje albuma, pisanje dnevnika), kuvajući sa svojim prijateljima – neke od njih poznaje još iz srednje škole – i igrajući se sa mešancem terijera i čivave, Gromitom.

Ayo – najpametnija osoba u prostoriji

ayo edebiri 4

-Stvar kod Ayo jeste to da je obično najpametnija osoba u sobi, ali nikada dopustiti da deluje kao da vi to niste. Duhovita je, ali je istovremeno toliko topla. Osoba je na koju možete da se oslonite životu, ispričala je o Ayo, Kaya Gerber, njena koleginica iz filma The Bottoms, otkrivajući da njih dve planiraju uskoro da se istetoviraju zajedno.

Ayo Edebiri već ima nekoliko, uglavnom skrivenih tetovaža, duž bokova, za koje je nedavno saznao njen tata i nije bio oduševljen. Ipak, prešao je preko toga – dva najponosnija trenutka u njegovom životu bilo je to kada je sedeo na zabavi nakon dodele Emmyja – a Ayo bila nagrađena za ulogu u seriji The Bear, i drugi na utakmici bostonskih Red Soxa, gde je Edebiri označila početak utakmice.

– Pogledala sam ga sa terena i uslikala ga. Ispunio je svoj američki san, jeo je suši u loži gledajući utakmicu Red Soxa. Bravo, ispričala je Ayo za Vogue.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: