Mančester, Oasis, Sofia Coppola – sve u vezi sa CHANEL Métiers d’art 2023/24 kolekcijom

Chanel Métiers d’art 2023/24 revija održana je u Mančesteru.
09.12.2023.
RECOMMENDED

Iako deluje kao nasumičan izbor, odluka brenda Chanel da novu Métiers d’art 2023/24 kolekciju, koja slavi vešte zanatlije i umetnike sa kojima kompanija sarađuje, prikaže u Mančesteru, nije nimalo slučajna već predstavlja otelotvorenje večne ljubavi između francuske modne kuće i Velike Britanije, koja je započela davno, sa osnivačicom brenda Coco.  

Svake godine, Virginie Viard vodi Chanel Métiers d’Art reviju na putovanje, a ove godine se, kaže, lako odlučila za Mančester – grad poznat po bogatoj kulturnoj sceni. 

– Mnogo sam razmišljala o Gabrielle Chanel u Velikoj Britaniji, ali nisam želela da rekreiram njen izgled u jaknama koje je nosila, a koje su pripadale Vojvodi od Vestminstera, radije sam crpela inspiraciju od Coco koja unosi boje u tvid, kojem sam i ja dodala živopisan, pop duh, izjavila je Virginie, podsećajući na to da je Coco obožavala šetnje engleskim seoskim imanjima u Vojvodinim jaknama – od tvida (ostalo domaštajte).

Nakon Pariza, Njujorka, Rima, Dakara, Salcburga i Dalasa, Chanel Métiers d’art revija u gradu na severu Engleske okupila je prijatelje kuće, među kojima su bili Kristen Stewart, Alexa Chung, Lucy Boynton, Hugh Grant, Tilda Swinton.  

Bila su tu i dva Gallagher brata, ali ne Liam i Noel iz benda Oasis, već Liamovi sinovi Gene i Lennon, kao i Noelova ćerka Anais. Sundtrek je, naravno, bio inspirisan Britanijom – puštale su se numere bendova The Fall i New Order, čiji su članovi posetili događaj, kao i reperi Aitch i Bugzy Malone.  

U press saopštenju kuće Chanel povodom nove kolekcije, grad Mančester opisan je kao „jedna od najživljih prestonica pop kulture… avangardni grad čiji su bendovi, koji obuhvataju sve žanrove, promenili istoriju muzike.“

Najava za reviju uključivala je grafiku koja podsećana koncertne postere (kreirao ih je Peter Saville), kao i kratki film Sofije Coppole, ambasadorke brenda, u kojem se čula muzika benda New Order, što je sugerisalo da će Virginie koristiti muzičku scenu Mančestera kao inspiriaciju za kolekciju.  

Bilo je tu, naravno, i fudbala. Sem voljenog tvida, oživljenog pop bojama, manekenke su nosile fudbalske dresove i šalove u bojama dva poznata tima iz ovog grada – Siti i Junajted.

Virginie se inspirisala nostalgičnim sećanjima na decenije u kojima je muzička scena Mančestera bila na vrhuncu – preuzimala je siluete iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina, reinterpretirane za današnju klijentelu, uz korišćenje najkvalitetnijih materijala koje nude specijalizovane radionice kuće Chanel.  

Ideje Velike Britanije predstavljene su i u suknjama sa obručima, bermudama, šortsevima, košuljama, kaput haljinama – sve od tvida, pletiva sa Šetlanda i kašmira.  

Revija se održala u ulici koja je bila zatvorena i prekrivena staklenim krovom, štiteći goste od kišnog vremena. Oko 160 gostiju, koji su stigli dan ranije, Chanel je odveo na utakmicu Mančester Junajteda i Čelzija, na stadionu Old Traford. Potom su otišli na zabavu u Salford Lads’ Club, gde je nastupao pesnik iz Salforda, John Cooper Clarke.

Nakon revije, održan je afterparty u istorijskim Victoria Baths, bivšem bazenu u Mančesteru koji je dobio novi život nakon osvajanja BBC-jevog programa restauracije 2003. 

Kolekciju detaljno možete da pregledate OVDE.

Saznaj više:
Povezani članci: